MADFARMERXXX: Tak Kobliha to klíckování v sezoně doporučuje ze dvou důvodů:
1) Díky přerušení plodování chce přeléčit letní generaci včel, aby se pak v průběhu léta narodila zimní generace už do "čistého" a nemusela se zatěžovat zbytečně chemií (Varidolem přeléčit na konci/ v druhé půlce června po posledním medobraní).
2) Zvýšení medného výnosu, méně plodu znamená méně spotřeby zásob a více práce na snůšce.
Ještě bych měl dodat, že Kobliha doporučuje klíckovat na 39 dní (minimálně), tedy 24 dní na vyběhnutí trubčího plodu + 15 na zvýšení efektivity (prý to zkoušel i na méně dní, ale s horšími výsledky). Klíckuje zhruba v půlce května, potom co je včelstvo již dostatečně silné.
Jako já tuhle metodu neobhajuju ani nekritizuju, na to mám moc málo zkušeností. Prostě jsem po tom loňském masivním napadení potřeboval něco udělat/vyzkoušet, tak jsem zkusil tohle. Jak to nakonec dopadlo budu moci zhodnotit asi až na jaře...
Jinak je pravda, že Kobliha něco jiného říká (doporučuje) na školeních a něco trochu jiného v praxi aplikuje. Ale jak říkám, nemám dostatek zkušeností abych mohl nějaký způsob včelaření doporučit či naopak...