• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADFARMERXXX: To jsem původně chtěl, ale čím dál tím víc mi toho přijde na včely moc.

Chci začít s dvěma úly a počítám, že by rok, spíš dva, nevyráběly nic než vosk a mladé :-)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    MAJA: Nejlepší rada jakou můžes dostat je: Začni rovnou bez mezistěn :-D a pokud schaníš mezistěny jen na počáteční proužky, tak hledej zpracovatele, který je pod dohledem SVS
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOUR: Vnímám to stejně. Matka je schopná denně naklást víc vajíček než sama váží a my tu obrovskou energii zavřeme na měsíc do klícky. Když už tak bych se přikláněl k tomu izolátoru, kde ja matka uvězněná na 1-2 rámečkách
    MAJA
    MAJA --- ---
    Chystám se letos začít a chci pořídit úly langstroth 2/3. Poradíte, kde nakoupit voskové mezstěny ? Eshop nebo Praha/SČ ...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    POMYJAN: Tak jako to si netroufám hodnotit, ale úplně přirozený to pro ně asi nebude, i když v případě náhlého úmrtí matky může dojít k výpadku plodování kdykoliv v sezoně, ale jasně, je něco jiného matku nemít a vědět o tom a něco jiného ji mít zavřenou, ale díky feromonu pořád vědět, že tam je, ale neploduje.
    Já jsem klíckoval ve třech úlech (dva oddělky jsem samozřejmě nechal být). U dvou včelstev vše proběhlo dle Koblihova "manuálu" a dokonce jsem z těch včelstev stočil dohromady asi 20 kg medu (u nás bylo hrozný sucho, velmi mizerná snůška letos byla). No ale v tom třetím úle se mi na matku vykašlaly, nechaly ji chcípnout v klícce a vypěstovaly si novou matku. Tenhle úl se na jaře jevil nejsilnější, ale vše co přinesly spotřebovaly na krmení plodu.
    Jakou strategii zvolím letos ještě nevím, rozhodnu se na jaře kolik toho přežije a jaké bude případně napadení kleštíkem.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: Na "nastudování" Dvorského s teprve chystám, takže porovnat nemůžu ani teoreticky, ale osobně mi je sympatičtější přírodnější cesta, to je jasné. Holt nic nové pod sluncem, co včelař, to názor ;)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOUR: Ano já vím, znám důvody klíckování... Hlavní je podle mě si ríct jak chceme včelařit. Jestli s maximálním medným výnosem a beze ztrát(mluvím o chtěných ztrátách(mrzáci)) tak jako Kobliha(živí ho to) a nebo druhá cesta je vést včelstvo přirozeně, jako třeba Leoš Dvorský... Přirozeně vedené včelstvo ukončí plodování v době kdy kobliha ještě krmí na zimu. Tím pádem je pro mě klíckování zbytečné, protože to přirozeně vedené včelstvo ukončí plodování klidně o 2 měsíce dříve ... Letos sem si to ověřoval pomocí teploměrů. Nekterá včelstva se ovšem znova rozplodovala, proto byl teplý podzim
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: Tak Kobliha to klíckování v sezoně doporučuje ze dvou důvodů:

1) Díky přerušení plodování chce přeléčit letní generaci včel, aby se pak v průběhu léta narodila zimní generace už do "čistého" a nemusela se zatěžovat zbytečně chemií (Varidolem přeléčit na konci/ v druhé půlce června po posledním medobraní).

2) Zvýšení medného výnosu, méně plodu znamená méně spotřeby zásob a více práce na snůšce.

Ještě bych měl dodat, že Kobliha doporučuje klíckovat na 39 dní (minimálně), tedy 24 dní na vyběhnutí trubčího plodu + 15 na zvýšení efektivity (prý to zkoušel i na méně dní, ale s horšími výsledky). Klíckuje zhruba v půlce května, potom co je včelstvo již dostatečně silné.

Jako já tuhle metodu neobhajuju ani nekritizuju, na to mám moc málo zkušeností. Prostě jsem po tom loňském masivním napadení potřeboval něco udělat/vyzkoušet, tak jsem zkusil tohle. Jak to nakonec dopadlo budu moci zhodnotit asi až na jaře...

Jinak je pravda, že Kobliha něco jiného říká (doporučuje) na školeních a něco trochu jiného v praxi aplikuje. Ale jak říkám, nemám dostatek zkušeností abych mohl nějaký způsob včelaření doporučit či naopak...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Já kupuji úly tady: http://www.ulyprovcely.cz/ Beru celedřevěné, jsou cinkované. Zatím nejlepší na co sem narazil...
    Kobliha je obchodník na hovno, řešilo se to všude. Já se taky musel připomínat a co sem četl, tak můžu bejt vůbec rád, že sem se dočkal :-D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já mám od Koblihy super truper úl, co jsem ho kvůli němu musel asi 3x upomínat a spousta komplikací a už se moc těšim až ho rozštípu sekerou :)
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOUR: To klíckování se mi vůbec nelíbí a už vůbec se mi nelíbí to že to sám Kobliha doporučuje... Kdyby ty jeho matky za něco stály, tak ukončej plodování co nejdříve a žádné klíckování není potřeba... ale jelikož Kobliha krmí do konce srpna, tak tahle selekce na včasné ukončení plodování je asi nemožná.... Popravdě nevím co si o Koblihovi myslet a taky proto sem si koupil jeho 2 matky(nejdražší na trhu), abych si udělal obrázek...
    Co se týče stavby jsou na tom úplně stejně jako ostatní moje včelstva. To jediné můžu říct už teď. Junky sem přidával do smetence a ve stejnou dobu sem dělal smetence se svými matkami- stavba jim šla stejně rychle...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    THEO_PHIL: aha, ja myslel, zes prisel prave o ty prazsky
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: No já junky dostal naprosto čistý bez brouka, první sezona ok, druhou sezonu jsem se tomu kvůli dlouhodobýmu pobytu v zahraničí moc věnovat nemohl a skončilo to napadením v řádu stovek (v případě jednoho včelstva spíš v řádu tisíců) brouků. Letos jsem klíckoval v sezoně (na doporučení Koblihy) a když jsem teď čistil podložky kvůli měli, tak jsem tam pár brouků taky našel skoro v každém včelstvu (aktuálně jich mám 5), ale opravdu tak do deseti max. na jedno včelstvo. To není samozřejmě ideál, ale v porovnáním s minulým rokem kdy jsem byl víceméně smířenej s tím, že bude štěstí když mi přežije jedno včelstvo, tak je to zlatý (i když uvidím jaká bude situace na jaře).
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    KOCOURR: Junky sem kupoval loni takže, ted s nimi pojedu první sezónu. Schválně obě včelstva s Junkou nechávám bez léčení ať se ukáže co je pravdy na tech Koblihovo pohádkách :))... Jinak
    kontroloval sem všech 70 zimovaných včelstev a ani jeden úhyn, 2 nejslabší oddělky to možná nedaj, ale podle mého úhyny do 10% jsou přirozené a určitě bych se jim nebránil, nic nezachranuji... 5-6 včelstev nechávám ůplně bez ošetření na testy
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FIDEL: Fakt? No ja sem zvedavej, co mi zbude v Praze. Sem tam byl o vikendu a taky bylo kolem ulu mrtvo...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    my za ctyr ted prisli o dve:(
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THEO_PHIL: U nás to taky vypadá zle. 3 úly jsou prázdný, zbylý 4 nic moc. Bylo dlouho teplo, hodně plodu = hodně kleštíka.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Pri cisteni podlozek od meli jsem zjistil, ze vsechny ctyri vcelstva v jedny lokalite sou kaput. Pry se mi kvuli varoaze asi nenarodila zimni generace vcel :-(
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    MADFARMERXXX: Ahoj, reaguju sice dost pozdě, ale jaká je tvoje dosavadní zkušenost/spokojenost s junkou v porovnání s jinými?
    Mám je taky, letos s nimi začínám čtvrtou sezonu a nic jiného jsem zatím nechoval, takže u mne možnost srovnání nula...
    MADFARMERXXX
    MADFARMERXXX --- ---
    Hezké svátky a nový rok všem :) Já každoroční oteplení kolem slunovratu využil k aplikaci Varromedu ( Loni sem sublimoval, ale je to náročné a nebezpečné) Pokud toto ošetření provedete svědomitě a ve včelstvu bez plodu, stačí pouze jedno ošetření a víc jich ani nedělám... Problém je s odběrem měli. Tu musíte odebrat před ošetřením, protože po KS to padá 4-6 týdnů...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam