• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Kdyz uz jsme u toho chlastu, palite nekdo medovinu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Klidně to mírně nařeď (třeba na 60%) a nenechávej to tam ležet měsíce. S dochucením je to různé, můžeš zkoušet nějakou klasiku do medoviny, známí tam s úspěchem dávali bezový květ…
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nebo víček, teda
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: praveze tam není rozdíl tepla a studená, dá se předpokládat, že "za tepla" je viditelne, za studena pomaleji. Zkušenosti říkají, že to jde, jen to chce čas. Tak aby si někdo nemyslel, že s oplachem pláství nemůže pít vosk :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRANTORINO: popis prosim jak jsi postupovala. mi se zelena plisen jeste nepodarila vypestovat, kdyz uz, tak obycejna bila :o).
    VONTRIX: pekne! ja taky nejsem profik, medovinu delam asi deset let, ale rocne tak jenom kolem 100litru.
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRANTORINO: chces-li dat svym kvasinkam naskok pred prirodni pakazi, tak si ten nakvas udelej dopredu o tri ctyri dny. pak prevaris med, rozredis ho a kdyz ochladne na primerenou teplotu, hned tam prdnes pul litru rozkvaseneho likvoru - nikdo dalsi nema sanci :o). a kdyz uz se ti stane, ze to blbe kvasi a nahore se objevi plisen, tak se to da zachranit tak, ze to opatrne prelijes pres plinku (tady zachytis vsechny vetsi nez nepatrne kousky) a medovy roztok dukladne prevaris. tim zabijes vsechny zive breberky v nem. pak to muzes zkusit znovu. ja delam obcas medovinu z vicek, kde plave vic bordela (nez to pak po vykvaseni a odstati sedne) a tahle je mnohem haklivejsi na rust plisni, takze uz jsem to takhle parkrat prevaroval a na hotove medovine to nebylo poznat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VONTRIX: no prave ja jsem v tom receptu cetla neco o syreni... coz vubec ale vubec nerozumim. asle urciter si to prostuduju cele znova a zkusim znovu no :)
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    GRANTORINO: nechat projit varem - cistota je zaklad.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: dolske kvasinky uz mam koupene.. ale prave ty se mi v tom hrnci s uvarenym medem zkazily, respektive zelena plisen asi nebude to prave predpokladam :/ mozna jsem ten hrnec proste blbe vymyla... nebo jsem to mela treba vyvarit?
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: opet souhlasim. Prvni udelat bez koreni. At clovek vi, jak to pracuje, co to dela a pak zacit experimenty. Medovina neni pivo, ktere za mesic zkusis. Potrebujes rok. Je skoda to zkazit a prekorenit. V jednoduchosti je krasa. Koreni se da "macerovat" i po skonceni, takze opravdu nespechat!
    Schimansky doporujucu, protoze se nemusi delat zakvas - chytnou se hned. Dolske kvasinky potrebuji 3-4 dny na rozbehnuti, vyssi teplotu... Jsou dobre, ale schimansky nemaji chybu :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Rozpustnost včelího vosku při pokojové teplotě je malá. Za studena je nejlépe rozpustný v chloroformu, acetonu, benzenu a pyridinu. Za tepla se dále dobře rozpouští v etanolu,
    metanolu, isoamylalkoholu a petroleteru


    http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/2018/03/Vosk-nad-zlato-2018_03_25-pro-web.pdf

    Na chemii jsem byl vždycky blbej, ale empirickym výzkumem jsem došel ke zmiňovanýmu závěru. Ale jak řikám, procento alkoholu je nízký a teplota pokojová.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: jo, chci to zkusit prave bez koreni, moc mi chutnala tenkrat ta tvoje :)) takze urcite bez koreni
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: vse co rikas je pravda. na 30l to bude sladsi - proc ne. Je pravda, ze Schimansky sezerou skoro vse :)
    25 stupnu je lepsi, ale 20 stupnu v pohode zvladnou taky, jen to trosku dele trva.
    Nejsem profik, delam si medovinu zde ve Finsku tretim rokem jen pro sebe a sousedy. Prvni rok 50l a bylo to hned pryc. Druhy rok 150l a ted dozrava do pitelneho stavu. Tento rok podle medu uvidime :D
    Snazim jsem se co nejjednoduseji to popsat. Je pak plno triku/tipu atd. ale mam rad jednoduchost a tohle funguje.
    Zbytek jsem se ucil z www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovina - kdyz ma clovek trpelivost, tak to za 14 dni procte a vi "vse" - pak uz jen zkouset a zkouset
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: nechci se pouštět do spekulací, ale je za "tepla" rozpustnej v pohodě, s vodou rozpustnej není a tam nemusí bejt izoorfní řada. rozpouštěl jsem vosky v čistým lihu kvůli práci, jak stearin, tak karnaubský vosk, japonský vosk, a včšelí - neboli kys. palmitová a další polyestery - musí taky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Už teda pár let nechávám v lihu rozpouštět propolis s voskem a vosk mi vždycky zůstane (i když mám vždycky jen 60%)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZOIDBERG: právě a já moc pálenkovej tip nejsem... Používáš tedy přímo ten 96% nebo ho nejprve naředíš na jiné %?
    KUATO
    KUATO --- ---
    nemusi se pouzit ani schimanskeho ci dolske kvasinky, staci i obyc vinky z drogerie. ale jak jsou suche, tak vyzadujou trochu delsi aktivacni dobu - da se do hrnce cca pul litru uvarene medoviny rozredene na pulku (toho co mas v demizonu), do toho se to nasype, prikryje at tam nelitaji musky, po pobytu v teple za dva tri dny uz to dela penu nahore, pak nalit do demizonu ke zbytku kvasu. budes-li davat koreni podle nejakeho receptu, snaz se to neprehanet. uz jsem videl par pripadu, kdy koreni medovinu zkazilo, protoze ho bylo moc. kdyz je med dobry, je dobra i medovina z nej i bez koreni. chce to jen trochu dyl ulezet (po roce uz nedela ostudu). chut koreni je citit hned, ale postupem casu ustupuje jakoby do pozadi, chut medu se postupem casu rozviji a zesiluje.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VONTRIX: pekny recept, udelal bych v nem drobne upravicky jako trochu min vody (misto 33 bych dal jen 30l), kvaseni jde lip, kdyz ma medovinovy kvas kolem 25 stupnu, coz idealne ohlida akvarijni topitko s termostatem (pouzit nove, ne pouzite z akvarka), zbytek sedi s myma zkusenostma :o).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: samo že je rozpustný v lihu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PALEONTOLOG: netvrdim, ze vceli vosk neni rozpustny obecne v organickych rozpoustedlech, tvrdim, ze neni rozpustny v lihu. tak se mi to jako laikovi jevilo, kdyz jsem to zkousel (pri vyrobe prop.tinktury nebo pri neuspesnem pokusu umyt neco umatlane od vosku).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam