• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KUATO: Navic pokud vcelari clovek v polabske nizine, kde nic jineho nez pole neni a zemedelcu i plodin cela skala, musel bys mit cesna zavrena skoro furt. Mam tim hodne zanenesenej mail. Horsi jak spam
    KUATO
    KUATO --- ---
    THERIDANE: ony tyhle hlasky jsou vlastne k hovnu, i kdyby ti dali presne vedet, kdy budou strikat, protoze co jako vcelar muzes udelat? zavrit rano cesna, aby se nedostaly ven? udrzovat si aktualni stav kdy kdo v nejblizsim okoli strikat a vcely po dobu kveteni repky stehovat, abys byl mimo dosah (kdyz je nasrana vsude)? asi tezko.. :o(
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MRTS: když se na to každý vykašle, nic se nezmění... je potřeba to trochu hrotit... a dokopat veterináře, at si pro vzorek dojede...
    MRTS
    MRTS --- ---
    SCHIFFI: Tyhle včely mám u Borovan na Třeboňsku.
    A stejně jako na tom Ostravsku byl prý zde také použit Mospilan.
    Ale tu informaci mám jen "přes plot", když kolem jel další včelař. Že prý mu volal zemědělec, že bude stříkat.
    Ke mě se tato informace nedostala. V LPIS jsem. Při tom zemědělec se vždy tvářil jako velký kámoš včel, na chod včelařského spolku přispíval.
    Zítra tam zase pojedu, uvidím, co bude. Ale jako řešit něco s úřady, to zas bude...

Jinak letos jsem se pustil do "balkonového včelaření" v centru města, tam snad budu těchto problémů ušetřen.

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    U nás kolchoz rozesílá maily ve stylu "od dubna do října budeme stříkat na polích mezi Kladnem a Rakovníkem", naštěstí mají naše včely málokdy důvod letět až na pole (ve městě a v lesoparku kvete furt něco). Loni jsme ale měli tisíc malátných omámených včel před česny zrovna když na polích něco na řepku lili.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MRTS: odkud jsi?

"Včelaři se kvůli úhynu chtějí mimořádně sejít příští týden. Příští týden mají mít také výsledky testů k dispozici veterináři."

Tisíce včel uhynuly včelařům na Ostravsku. Podle nich za to může postřik na řepku | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...ka-postrik-senov-ostrava-zemedelec-veterinarni-sprava-uhyn_1905222140_och

musíš tam dokopat veterináře, aby vzal vzorek. Když si ho vezmeš sám a vrazíš do mrazáku, můžeš si ho nechat prozkoumat, to aby věděl, ale jedině od veterináře má průkaznou hodnotu a můžeš s tím jít dál na scénu..
    MRTS
    MRTS --- ---
    Řešil jste někdo otravu včel?

Včera jsem našel přes česnem hromádku mrtvých včel, část ještě v křečích. V oblasti ještě dokvétá řepka a nedávno prý byla stříkaná. (Nicméně upozornění od zemědělce mi nepřišlo.)

Zbytek včelstva zatím vypadá v pořádku.
    Zde je nějaký starší postup:
    http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/2009/06/otrava-vcel.pdf

Ale já o celé včelstvo nepřišel...
    Ostatní včelstva takový (viditelný) úhyn nemají.

Kolik takové vyšetření stojí a co pak dál? Kde se to dá vyšetřit? Dol nebo VŠCHT?
    ZBYNDA
    ZBYNDA --- ---
    Něco pro fanoušky statistik:
    Demographics of the European Apicultural Industry
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827320/
    Sice staršího data, ale ono se toho asi za těch 6 let moc nezměnilo...
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Dneska jsem poprvé přelarvoval. Dělal jsem 9 matečníků. U 4 si nejsem jistý, jestli jsem larvičku nepřimáčk. Uvidím za deset dní.
    Měl jsem obavu, jak najdu ty akorát larvičky..ca 3 dny staré. To nakonec nebyl problém. Je to krásně k rozlišení. Vajíčka, a vedle stále větší larvičky až k zavíčkovanému plodů.
    Protože mám opravdu mírná včelstva, tak jsem obsluhoval bez kukly abych líp viděl.
    Šlo to líp, než jsem měl obavu.

Musel jsem se pochlubit, sorry ;)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    BLUDICKA: Tak pribeh ma pokracovani, prijeli hasici a sundavaj vcely :). Snazila jsem se jim rict, ze jsou od pana nahore, ale moc me neresili, tak uz to asi vedi.
    Diky za exkurz do nezname oblasti.
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    VENIKA: Já mám jen spíše kusé informace od známých včelařů, ke kterým si chodím pro med; ale co vím, tak je třeba včelstvo velmi bedlivě pozorovat (pokud včelař zjistí, že jsou neklidné a chystají se vyletět), aby je mohl sledovat a aby věděl, kde se usadily - což nějakou dobu trvá. Pokud je to na větvi stromu, tak je to ještě dobré, pokud je to někde na pouliční lampě nebo ta okraji střechy či jiné části domu, bývá to samozřejmě složitější. \)jednou jsem volala hasiče, protože se roj usadil na okně naší kanceláře.)
    Když se včely zklidní a včelař se k nim dostane, sklepne roj do připravené bedny a odnese včely domů, do nového úlu (včely se rojí, když jich je v původním úlu moc.)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    BLUDICKA: diky. A jak je takhle v prazske zastavbe najde? Ten nas potom hodinu drhnul balkon :)
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    VENIKA: Ano, je to rojení včel a včelař pozoruje, kam roj zalétne a hlavně kde se usadí, aby si pro včely mohl dojít.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    zdravim, mohl by mi, prosim, nekdo vysvetlit, co jsem dneska videla?
    Soused naproti je vcelar, ma nekolik ulu na terase (sirsi centrum Prahy :). Dneska jsem znicehonic uslysela brutalni bzuceni, tak jsem vysla na balkon a uprostred naseho vnitrobloku byly stovky vcel. Litaly rozptylene, ale porad drzely formaci nebo jak to rict. Posunovaly se pomerne pomalu, trvalo to docela dlouho, nez zmizely uplne. Soused a cela jeho rodina byli nastoupeni na balkone a zalibne to cely pozorovali s pysnym vyrazem, takze to asi byla chtena akce. Co jsem googlovala, tak to asi mohlo byto rojeni? Ale to si pak teda hledaji novy misto k bydleni, tam me mate to, jak se na ne ten novej vcelar dival, kdyz by teda o ne prichazel, pokud to chapu spravne?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZOIDBERG: jo, ten bez by se ted i nabízel :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: podle receptu na te dolske medovine, tj medovy roztok, uvarit litr vody s kilem a pul medu tusim, tri dny kvasit, presne nepamatuju, ale podle receptu. Ale treti den plisen. Asi jsem blbe vymyla hrnec, myslim si.
    No zkusim znovu :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Kdyz uz jsme u toho chlastu, palite nekdo medovinu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Klidně to mírně nařeď (třeba na 60%) a nenechávej to tam ležet měsíce. S dochucením je to různé, můžeš zkoušet nějakou klasiku do medoviny, známí tam s úspěchem dávali bezový květ…
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nebo víček, teda
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: praveze tam není rozdíl tepla a studená, dá se předpokládat, že "za tepla" je viditelne, za studena pomaleji. Zkušenosti říkají, že to jde, jen to chce čas. Tak aby si někdo nemyslel, že s oplachem pláství nemůže pít vosk :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRANTORINO: popis prosim jak jsi postupovala. mi se zelena plisen jeste nepodarila vypestovat, kdyz uz, tak obycejna bila :o).
    VONTRIX: pekne! ja taky nejsem profik, medovinu delam asi deset let, ale rocne tak jenom kolem 100litru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam