• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    BLUDICKA: diky. A jak je takhle v prazske zastavbe najde? Ten nas potom hodinu drhnul balkon :)
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    VENIKA: Ano, je to rojení včel a včelař pozoruje, kam roj zalétne a hlavně kde se usadí, aby si pro včely mohl dojít.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    zdravim, mohl by mi, prosim, nekdo vysvetlit, co jsem dneska videla?
    Soused naproti je vcelar, ma nekolik ulu na terase (sirsi centrum Prahy :). Dneska jsem znicehonic uslysela brutalni bzuceni, tak jsem vysla na balkon a uprostred naseho vnitrobloku byly stovky vcel. Litaly rozptylene, ale porad drzely formaci nebo jak to rict. Posunovaly se pomerne pomalu, trvalo to docela dlouho, nez zmizely uplne. Soused a cela jeho rodina byli nastoupeni na balkone a zalibne to cely pozorovali s pysnym vyrazem, takze to asi byla chtena akce. Co jsem googlovala, tak to asi mohlo byto rojeni? Ale to si pak teda hledaji novy misto k bydleni, tam me mate to, jak se na ne ten novej vcelar dival, kdyz by teda o ne prichazel, pokud to chapu spravne?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZOIDBERG: jo, ten bez by se ted i nabízel :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: podle receptu na te dolske medovine, tj medovy roztok, uvarit litr vody s kilem a pul medu tusim, tri dny kvasit, presne nepamatuju, ale podle receptu. Ale treti den plisen. Asi jsem blbe vymyla hrnec, myslim si.
    No zkusim znovu :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Kdyz uz jsme u toho chlastu, palite nekdo medovinu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZATAMOKO: Klidně to mírně nařeď (třeba na 60%) a nenechávej to tam ležet měsíce. S dochucením je to různé, můžeš zkoušet nějakou klasiku do medoviny, známí tam s úspěchem dávali bezový květ…
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nebo víček, teda
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: praveze tam není rozdíl tepla a studená, dá se předpokládat, že "za tepla" je viditelne, za studena pomaleji. Zkušenosti říkají, že to jde, jen to chce čas. Tak aby si někdo nemyslel, že s oplachem pláství nemůže pít vosk :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRANTORINO: popis prosim jak jsi postupovala. mi se zelena plisen jeste nepodarila vypestovat, kdyz uz, tak obycejna bila :o).
    VONTRIX: pekne! ja taky nejsem profik, medovinu delam asi deset let, ale rocne tak jenom kolem 100litru.
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRANTORINO: chces-li dat svym kvasinkam naskok pred prirodni pakazi, tak si ten nakvas udelej dopredu o tri ctyri dny. pak prevaris med, rozredis ho a kdyz ochladne na primerenou teplotu, hned tam prdnes pul litru rozkvaseneho likvoru - nikdo dalsi nema sanci :o). a kdyz uz se ti stane, ze to blbe kvasi a nahore se objevi plisen, tak se to da zachranit tak, ze to opatrne prelijes pres plinku (tady zachytis vsechny vetsi nez nepatrne kousky) a medovy roztok dukladne prevaris. tim zabijes vsechny zive breberky v nem. pak to muzes zkusit znovu. ja delam obcas medovinu z vicek, kde plave vic bordela (nez to pak po vykvaseni a odstati sedne) a tahle je mnohem haklivejsi na rust plisni, takze uz jsem to takhle parkrat prevaroval a na hotove medovine to nebylo poznat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    VONTRIX: no prave ja jsem v tom receptu cetla neco o syreni... coz vubec ale vubec nerozumim. asle urciter si to prostuduju cele znova a zkusim znovu no :)
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    GRANTORINO: nechat projit varem - cistota je zaklad.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: dolske kvasinky uz mam koupene.. ale prave ty se mi v tom hrnci s uvarenym medem zkazily, respektive zelena plisen asi nebude to prave predpokladam :/ mozna jsem ten hrnec proste blbe vymyla... nebo jsem to mela treba vyvarit?
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: opet souhlasim. Prvni udelat bez koreni. At clovek vi, jak to pracuje, co to dela a pak zacit experimenty. Medovina neni pivo, ktere za mesic zkusis. Potrebujes rok. Je skoda to zkazit a prekorenit. V jednoduchosti je krasa. Koreni se da "macerovat" i po skonceni, takze opravdu nespechat!
    Schimansky doporujucu, protoze se nemusi delat zakvas - chytnou se hned. Dolske kvasinky potrebuji 3-4 dny na rozbehnuti, vyssi teplotu... Jsou dobre, ale schimansky nemaji chybu :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Rozpustnost včelího vosku při pokojové teplotě je malá. Za studena je nejlépe rozpustný v chloroformu, acetonu, benzenu a pyridinu. Za tepla se dále dobře rozpouští v etanolu,
    metanolu, isoamylalkoholu a petroleteru


    http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/2018/03/Vosk-nad-zlato-2018_03_25-pro-web.pdf

    Na chemii jsem byl vždycky blbej, ale empirickym výzkumem jsem došel ke zmiňovanýmu závěru. Ale jak řikám, procento alkoholu je nízký a teplota pokojová.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KUATO: jo, chci to zkusit prave bez koreni, moc mi chutnala tenkrat ta tvoje :)) takze urcite bez koreni
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    KUATO: vse co rikas je pravda. na 30l to bude sladsi - proc ne. Je pravda, ze Schimansky sezerou skoro vse :)
    25 stupnu je lepsi, ale 20 stupnu v pohode zvladnou taky, jen to trosku dele trva.
    Nejsem profik, delam si medovinu zde ve Finsku tretim rokem jen pro sebe a sousedy. Prvni rok 50l a bylo to hned pryc. Druhy rok 150l a ted dozrava do pitelneho stavu. Tento rok podle medu uvidime :D
    Snazim jsem se co nejjednoduseji to popsat. Je pak plno triku/tipu atd. ale mam rad jednoduchost a tohle funguje.
    Zbytek jsem se ucil z www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovina - kdyz ma clovek trpelivost, tak to za 14 dni procte a vi "vse" - pak uz jen zkouset a zkouset
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOOTCHA: nechci se pouštět do spekulací, ale je za "tepla" rozpustnej v pohodě, s vodou rozpustnej není a tam nemusí bejt izoorfní řada. rozpouštěl jsem vosky v čistým lihu kvůli práci, jak stearin, tak karnaubský vosk, japonský vosk, a včšelí - neboli kys. palmitová a další polyestery - musí taky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Už teda pár let nechávám v lihu rozpouštět propolis s voskem a vosk mi vždycky zůstane (i když mám vždycky jen 60%)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam