• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAJA: já to zalejvám vodkou a piju :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Po vytáčení mi zbylo dost víček/zbytků vosku s medem. Tak jsem si říkal, že to rovnou naházím všechno do medometu (otočnou klec mám vyndanou) a rozpustím to s cukrem/vodou a ještě mi zbyl z loňska jeden kýbl apivitalu.

Máte někdo zkušenosti s takovouhle směsí ?
    Je to tak kilo/dvě medu z víček, 14 kg Apivitalu ... kolik do toho namíchat cukru a vody ?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Stát pořádá hostinu pro včely. Zemědělce láká na dotace za medonosné úhory bohaté na pyl | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...da-hostinu-pro-vcely-zemedelci-dostanou-dotace.A200714_191853_ln_domov_ele
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    POMYJAN: Tohle je nefiltrovaná dešťovka, má pěkný aroma :-) je jasný že dělnice naláká v úle víc kolegyň na kapku smradlavé vody než čisté nevonící. Dám to na sloupek kus od úlu ale pod letovou drahou směr na les, kam lítají nejvíc, a uvidím jak si toho (ne)všimnou.

U nás tradičně obsypávají úniky v okruhu bazénové vody, chlor je mňamka.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Jak včelám pomoct najít vodu? Udělal jsem jim fontánku, ale nevím si rady s tím marketingem, jak je k tomu dostat :-D hádám že volbou umístění udělám asi nejvíc. Na slunce nebo do stínu? Otevřený prostranství nebo někde ke zdi, pod strom? Vidím je na česnech vodu nosit, takže nějakej zdroj už mají...

Bee drinking fountain
    https://www.youtube.com/watch?v=Adt6SME2TDs
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: hele, ja bych se toho nebal, cetl jsem, ze to s uspechem pouzivali na ruzne astma a podobne sragory na dychacich cestach. sam ho rad vdechuju, kdyz jsem u vcel, i kdyz slauchem jsem to nezkousel :o). vzhledem k mnozstvi vyparu propolisu bych se plisni nebal a mimo sezonu leceni bych se nebal ani rezidui leciv.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: imho je asi lepší si koupit vaporizér a vaporizovat propolis :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCOURR: je otázkou, co je málo pylu. Pokud by byly opravdu na suchu s pylem, určo bych něco koupil.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Jinak dnešní prohlídka ve včelách - kmenové včelstvo úplně na suchu, začínám krmit. Nové oddělky, kterým jsem koupil inseminované matky pomalu staví a matky krásně plodují, ale ohledně zásob stejná situace jako v kmenovém včelstvu, kdybych je od začátku nekrmil, nemají nic.

Mimochodem k tomu krmení, oproti předešlým rokům nemají nanošeno ani moc pilu, sladinu jim dodám ve formě cukru, ale čím jim nahradit bílkovinu? Viděl jsem nějaký produkty co obsahují mořskou řasu a podobný věci, zkoušel jste to někdo? Možná se obávám zbytečně zbytečně a na přezimování jim bude stačit když jim dodám sladinu, ale nebudou pak mít na jaře pomalej start, když nebudou mít nanošenej žádnej pyl?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: Vzhledem k tomu, kolik plísní je i ve zdravým úle, bych se tomu spíš vyhnul :-) o reziduu z léčení nemluvě.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, co si myslíte o apiterapii - vdechování úlového vzduchu? Zkoušeli jste to někdo, nebo myslíte že je to blbost? Přemýšlím, že si pořídím hadici s filtrem a náustkem na dýchání, ale ještě nejsem 100% rozhodnutej...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: u nas (opavsko) chcije posledni mesic snad kazdy den. a vody pada dost. takze snuska prakticky zadna, hned je to vymyte. lipu velkolistou uz mame odkvetlou a nebylo z ni prakticky nic. malolista zacne vykvetat kazdym dnem.. :o/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KUATO: chcát u nás nebude, to jsem klidný. Respektive teplota je výhledově 22+, deště sice ano, ale spíše přeháňky. Dva týdny dešťů neočekávám.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BRUKEV: tak to se modleme - jestli bude takhle dal nejblizsich 14 dni chcat, tak ani z lipy nic nebude..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Dám jim tak 14-dní až tři neděle čas a pak to prolezu, jestli to vytáčet ...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAJA: já jsem nahlodán s vytáčením. Začíná mi nakvétat lípa velkolistá, podle mě první květy puknou o víkendu.
    Současné medníky nakombinované rámky se sladinou a k nim rámky na středu zaplodované, po krajích sladina. Tak jestli to nechat být a pak to vytočit po vyklubání plodu uprostřed kvetení lip (mám i malolisté a celkově lip okolo je na desítky, takže imho to bude kvést víc než týden), nebo ted o víkendu pobrat třeba do desíti rámků, vytočit a pak hned vrátit na doplnění. Medníky mám vždy dva, ten spodní ale dostavují a to už po slunovratu je vždy pomalé.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MRTS: jsem na tom podobně ... od květnového vytáčení toho moc nepřinesly, ale lípy tu na Mělnicku ještě pořádně nekvetou, tak stále doufám ...
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    Zdravím, jste tu někdo z JČ? Kaplice, Trhové sviny, Budějice a okolí? Chci letos začít s pár oddělky, hledám rozumy a lidi. Jsem cca 620 metrů nad mořem.
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Souhlas, letos to stojí za prd. Ještě, že jsem nestihl vytočit začátkem května, to bych musel krmit. Když jsem byl minulou neděli přelarvovat, měli jen nanesenou sladinu, zavíčkovanych zásob v podstatě nic. Uvidím dnes, až půjdu dělat oddělit.
    MRTS
    MRTS --- ---
    PAD:
    Včelařím v cca 500 m.n.m. na Třeboňsku.
    Vytáčel jsem na konci května řepkový med. Letos žádné otravy a na řepku poslední roky nelítaly.
    Pokud si pamatuji dobře, tak z 8 (možná 6) produkčních včelstev asi 40 kg medu. Což je na tom stanovišti docela dobré.
    A spousta rojů - to byla radost ;)

Dnes jsem je kontroloval a nic moc...
    Zásoby nějaké mají, prostor také - čekám, co se bude dít po rozkvětu lípy. Cukr na krmení mám připravený, kdyby to nevyšlo.
    Ale moc se jim nechce stavět a v jednom včelstvu mám hroboplod. (Matka se nevrátila z proletu?)

Ilustrační ❤
    PAD
    PAD --- ---
    KOOTCHA: Ja v kvetnu ani nevytacel, pockam az po lipach (a medovici, pokud bude). Letos je to za 4 roky meho vcelareni jednoznacne nejhorsi. Nektere oddelky mi pomrely hladem (moje blbost, holt se to na Vysocine teprv ucim, je to fakt jine nez v nizine), u jinych se nevylihla matka (zrejme problem s teplotou / chladem). Med budu mit jen tak 4 nastavky lang 2/3 ze kmenovych vcelstev. Je to bida.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam