• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    KUATO: Tak jen update:

    Dal jsem do podmetu modrý pytlík, hlodavec ho sežral, pak tam ještě nějaký čas dělal bordel, tak jsem dal ještě jeden pytlík, ten už nesežral. Bordel nicméně přestal, takže předpokládám, že hlodavec bude zdechlý někde mezi plásty.

    Hrabali byste se v tom s cílem vyprostit zdechlinu hlodavce, nebo to nechat na jaro, abych nerušil včely?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KUATO: koupil jsem si na to kvůli nim z armyshopu bednu na granáty :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BELIEVER: klidně takové ty modré pytlíky, co se běžně používají na hlodavce. Nic se z nich neodpařuje a jak je zima a včely jsou v zimním hibernovanym módu, tak do toho ani nebudou strkat rypáky. Mi teď nějaká mrcha rozkousala rukavice, tak jí tam budu muset taky dát nějakou dobrotu, když už máme ty Vánoce :o)
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Tak se mi potvora prokousal skrz plastový špunt od díry v podmětu. To znamená válku. Jaký jed doporučujeme, aby nevadil včelám?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    VODOMERKA: tak proto mi je kocka furt nosi - na zahrati :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NYRLEM: v minulosti se prý takovýhle malý mršinky dávaly v zimě do úlů úmyslně. při rozkladu hřály. a včely je při tom mumifikovaly.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    BELIEVER: ja takovou nasel jednou na jare komplet obalenou propolisem a voskem .. kazdopadne jed neni spatnej napad ..
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    THEO_PHIL: ty nejsi včelař, že? :)
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Neviděl jsem ji, ale včera jsem vymetl hnízdo, utěsnil ul, a dnes byly v podmětu zase vykousane kusy vosku a bobky. Potvora zřejmě zalejza mezi plasty, když slyší, jak tam stracham.

    Stavím se omrknout ty pasti, jed se mi do úlu dávat nechce
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Neviděl jsem ji, ale včera jsem vymetl hnízdo, utěsnil ul, a dnes byly v podmětu zase vykousane kusy vosku a bobky. Potvora zřejmě zalejza mezi plasty, když slyší, jak tma strachem.

    Stavím se omrknout ty pasti, jed se mi do úlu dávat nechce...
    KUATO
    KUATO --- ---
    BELIEVER: humanisti ať se poserou, já by jí tam dal trochu jedu. A zkontroloval všechny včelstva, jestli mají zúžené česna, aby tam další nevylezla.
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Mám v jednom úle myš, jak na ní? Vyšťoural jsem jí z podmetu hnízdo, ale někam se schovala. Rozebírat včely se mi nechce v té zimě...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PRAASHEK: Já mám s řepkovym medem zkušenost, že dost rychle zatuhává, tak možná proto?
    MTO
    MTO --- ---
    Včelařský guru před sto lety zavedl nízkoširoké rámky. Používají se dodnes - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/frantisek-adamec-vcelar-vyroci-narozeni-155-let-5plus2.A211115_080244_hobby-zahrada_bma
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    BOUMRY: Diky. Blbost svyho dotazu jsem si uvedomil hned po chvili googleni a myslel jsem, ze jsem to tu smazal :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KOOTCHA: já to zpracoval jako normální med...převařit, Dolské kvasnice. Část jsem nechal dal kvasit, abych zkusil přírodní postup. No nebylo to nic moc. Takže první postup.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Na jaře jsem vytočil takovou nic moc řidinu a teď v práci koukám, že mi to začalo kvasit. Máte nějakej osvědčenej recept na medovinu, kterou jste dělali ze zkvašenýho medu? Díky.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    /OT

    PRAASHEK: tomu o tom oleji sice věřím vzhledem k jeho teplotním vlastnostem, ale můj jazyk a nos se s ním moc nekamarádí a po zkušenostech i s olejem za studena lisovaným a s různými typy úprav jídla, kde byl použit, se mu spíš vyhýbám a snesu jej jen v některých jídlech, ale raději použiji slunečnicový nebo sádlo, já z toho řepkového pořád nějak cítím to řezání závitů :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PRAASHEK: je to kravina .. zimovat se nesmi na melecitoznim, repkovej med je normalne kvetovej ..
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    VODOMERKA: jak píšu - přijde mi to jako kravina a slyším to prvně, tak proto sem s tím jdu :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    REDSNAKE: tak on třeba řepkový olej je jeden z nejlepších na použití do kuchyně :)

    mě ale hlavně zajímá ta část o neschopnosti vyživit včelstvo přes zimu, což se mi velmi nepozdává
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PRAASHEK: to je dobrá demagogie. podle Titěry v Maďarsku nechali včelaři udělat rozbor řepkovýho, a vyšel jim +/- stejně léčivej jako manukovej. + my necháváme včely zimovat na medu v medný komoře, a souvislosti úmrtí s řepkovým medem jsem si nevšiml. (další věc je, že proč zrovna dávat stranou řepkovej...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam