• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Já používám vyvíječ páry. Plastovou nádobu na vosk. Páru vedu do prostředí víka. Dole v nádobě malý otvor. Postavím na prázdný truhlík otvorem mimo. A pod otvor dám smaltovaný kýbl. Do nádoby se vejde 6 rámků. Mám Adamce. Relativně čistý vosk vyteče do kýble. Rámky samotné oškrábnu zednickou lžící. Tou pak vyčistím i nádobu. Z kýble přendám vosk a vodu do hrnce. Prevařím. Nechám vystydnout. Vyndám koláč vosky a ze spodní strany oškrabu zbytek nečistot. Koláče vosku pak dávám firmě na mezistěny z vlastního vosku.
    Dřív jsem měl jak sluneční tavidlo, taky jsem vařil celý rámky. Postup nahoře je nejmíň práce, nejčistší, co jsem vyzkoušel a nejmíň se mu věnuju.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA
    MAJA --- ---
    NYRLEM: äsi příště zkusím, jestli budu mít k dispozici velký hrnec.

A jenom ve vodě ? Já si míchal lněný olej s včelím voskem na dřevo a úplně luxusně se to rozpouštělo, jak ten olej předával teplo.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: necham vychladnout , sleju, ocistim a jeste jednou roztavim ..
    KOOTCHA: sito je imho zbytecne, pri chladnuti se to oddeli na vstvy samo .. trochu vosku na ramcich je, ale to by bylo, i kdybych to vyrezaval, nicemu to nevadi ..
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    KUATO: Tak jen update:

Dal jsem do podmetu modrý pytlík, hlodavec ho sežral, pak tam ještě nějaký čas dělal bordel, tak jsem dal ještě jeden pytlík, ten už nesežral. Bordel nicméně přestal, takže předpokládám, že hlodavec bude zdechlý někde mezi plásty.

Hrabali byste se v tom s cílem vyprostit zdechlinu hlodavce, nebo to nechat na jaro, abych nerušil včely?
    HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    Chilští včelaři na demonstraci přinesli úly s tisícovkami včel. Sedm policistů pobodáno - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/chilsti-vcelari-na-demonstraci-prinesly-uly-s-tisicovkami-vcel-sedm-policistu-pobodano-40383025
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOOTCHA: mě se to síto hrozně zanáší ... košilky jde zahodit, ale zalepení voskem mě napadá jedině nějaké vyhřívané ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    A jak to delas, kdyz uz tam noris treba desatej? Nemas od toho vosku celej ramek?

Ja vzdycky hodim velkej hrnec na ohen, dam tam to vyrezany, rozpustim a pres sito do kyblu s vodou. Ale pohodlny to neni. Na jare zkusim misto ohne pb horak.

To slunecni tavidlo nebude urcite slozity vyrobit.
    MAJA
    MAJA --- ---
    NYRLEM: Takže velký hrnec vroucí vody ? Jak to pak filtruješ od košilek a menšího bordelu ?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    THEO_PHIL: bordel je s tim dycky, ale sundat z ramku vosk za 10 vterin za to stoji .. do paraku se to muselo vyrezavat a cistit pred dratkovanim ..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    NYRLEM:
    MAJA: Já to dlouho dělal přes vodu, ale vždycky z toho byl hroznej bordel a muselo se pak xkrát převařovat pro vyčištění. Taky byly ty rámky pak hrozně ulepený. Prostě práce na ho... Ale asi to v zimě jinak nejde.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: mam parak, ale od chvile, co jsem zacal namacet cele ramky do horke vody to uz neresim jinak. Je to zdaleka nejrychlejsi ..
    MAJA
    MAJA --- ---
    THEO_PHIL: Já si tyhle údržby právě nechávám spíš na zimu.

Nějaké velké profi řešení se absolutně na těch pár rámků nevyplatí, ale takhle se s tím patlat je opruz :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MAJA: Za mě je ideální sluneční tavidlo. Ten výstupní vosk je docela čistej, z tavidla jenom sundáš téměř čistý rámky a seškrábneš košilky a další odpad. Jenom se to musí dělat přes léto (respektive, když je poměrně teplo a svítí sluníčko), pak se tam občas ale daj ty rámky za den několikrát vyměnit...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Jak získáváte samodomo čistý vosk ? Z voští ...

Já už si zbastlil i bazmek ze staré ždímačky a pořád musím ten vosk nakonec zase ohřát a filtrovat přes tkaninu, což je docela oser i v malém množství vzhledem k tomu, že se to ucpává. Nějaké vyhřívané jemné síto ... ???
    KUATO
    KUATO --- ---
    DIVER: na mestaky je snadne udelat dojem :o)), vzpominam si na jednoho znameho, ktery u nas byl na navsteve a ze by se chtel jit se mnou podivat ke vcelam. prisli jsme na zahradu a nez si natahl kuklu a rukavice, mel asi pet zihadel a v panice utikal. a to byly ten den fakt hodne. asi ma telesny pach, ktery je drazdi, no :o). ze prej by to byl dobry zazitkovy kurz, ze by lidi jeste radi zaplatili, kdyz je neco pojebe.. :o)

ale abych neodbocoval od tematu, byl jsem na navsteve u jednoho znameho co uz je stary dedek a ten zimuje vsecko na jednom kasliku 39x24, takze to ma ve vceline podel jedne steny vsecko stejne vysoko. ten si na tech ulech jen rozbali deku, natahne se, prikryje perinou, schrupne.. "..a po hodine dvou se vzbudim, pindik takhle, tak ficim domu za starou a hup na to.." :o))
    DIVER
    DIVER --- ---
    sry, jestli bylo...

V Orlických horách postavili spaní ve včelíně. Je to zážitek na celý život, říká pár

V Orlických horách postavili spaní ve včelíně. Je to zážitek na celý život, říká pár - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/odstehovali-se-do-hor-a-postavili-si-spani-na-ulech-vcely-js/r~169b656252a011eca7d80cc47ab5f122/
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: :o)))
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KUATO: koupil jsem si na to kvůli nim z armyshopu bednu na granáty :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BELIEVER: klidně takové ty modré pytlíky, co se běžně používají na hlodavce. Nic se z nich neodpařuje a jak je zima a včely jsou v zimním hibernovanym módu, tak do toho ani nebudou strkat rypáky. Mi teď nějaká mrcha rozkousala rukavice, tak jí tam budu muset taky dát nějakou dobrotu, když už máme ty Vánoce :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam