• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    WANTON
    WANTON --- ---
    ELFRIK: Tak pokud tam bude na chvíli dost zdrojů pro uživení 40 včelstev, tak se nic neděje, po odkvetení zase odtáhnou. V tom případě je to jen neslušné chování.

Jestli to tam bude převčelený, tak je to prasárna. Co vím, tak se s tím nedá dělat skoro nic. Maximálně se obrátit na veterinu, převčelenost se dá považovat za porušení povinnosti chovatele dle veterinárního zákona.

"Zákon č. 166/1999 Sb., Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)

Povinnosti chovatelů
    § 4

(1) Chovatel je povinen

a) chovat zvířata způsobem, v prostředí a podmínkách, které vyžadují jejich biologické potřeby, fyziologické funkce a zdravotní stav a předcházet poškození jejich zdraví,..."

A vůbec nejlepší by bylo ho naprášit jeho zo, že dělá prasárnu, pokud se tam 40 včelstev neuživí. Někdy ostuda je lepší než veterina. ;)
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Dotaz u mého stanoviště s 10 včelstvy vysely svazenku a někdo si přivezl kočovný vůz s 30 včelstvy necelých cca 50m odemne neměly by být nějaké minimální rozestupy mezi stanovišti? Nedojde k převčelení? Navíc se bojím o oddělky pokud vypadne snůška. Díky
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Souhlasim, zimovani na trech se mi neosvedcilo a nedelam. Zimuji na dvou kmenova, oddelky na jednom.
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: 25 uz je hodne, to uz par vikendu sebere. Asi mas tolerantni manzelku. :-)

Prijmy ze vcelareni nejsou moje hlavni. 180 uz ale je na uziveni, ale kdybych to delal sam. A delat to sam, tak bych musel jet od dubna do cervence14ky. A to bych fakt nechtel.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: koukam, ze jsme tady pred lety diskutovali k tomu zimovani na trech nastavcich - letos (tahle zima co byla) jsem takhle zimoval asi ctyri nejsilnejsi vcelstva a kdyz jsem do nich v dubnu vlezl, tak vsechny vykazovaly slaby jarni rozvoj, sedely ve druhem a tretim nastavku a ten spodni prvni byl prazdny. mam teorii, ze je to akorat vzdaluje slunci a proto na nej reagujou pozde a malo a proto se pomalu rozjizdi..
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: ja taky vcelarim bez mrizky, ale nekdy me to sere, protoze jak je slabsi snuska, tak matky lezou nahoru a naserou plod do medovych ramku kde muzou, takze realne v poslednich letech resim, jestli tu mrizku nezavest. coz mi ale komplikuje fakt, ze polovinu ulu mam delanych samodomo bez ocka a tam by vcelareni s mrizkou s ohledem na trubce neslo. tvoje metoda je zajimava. jestli dovolis, mel bych par dotazu:
    - kolik mezisten v prumeru nechas za sezonu teda vcelstvo vystavet?
    - kolik delas oddelku (v prepoctu na vcelstva)?
    - pouzivas trubci ramky?
    - kdyz neresis vymenu matek, jak resis pripady, kdy je tam uz starsi matka, vcelstvo si ji jeste nevymeni, ale proste ona uz nema silu udelat vic jak dva nastavky vcel a medny prinos je tak bidny, ze kdyz ze vcelstva dostanu 10kg, tak jasam? protoze realne z cca 20 vcelstev co mam je tak 10 poradnych a 10 slabych (nekdy je slaba i nova matka, mozna je spatne oplozena..).
    kdyz vyhazujes cerne ramky, tak predpokladam, ze je to dobou, kdy v pulce cervence shazujes medniky. jenze co kdyz je v tech tmavych ramkach plod?

jinak 180 vcelstev uz je slusne, respekt! :o)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: souhlas .. hlavne kazde stanoviste je trochu jine, i ty co se nachazi ve stejne lokalite :) se 180 vcelstvy uz musis mit relativne flexibilni praci, ale na uziveni to este neni, coz? Me mych 25 staci tak akorat :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: Tak se vcelarema je to horsi nez s pravnikama. Dva pravnici, tri pravni nazory. Dva vcelari, tisic vcelarskych nazoru a pozor, kazdy vcelar to dela nejlepe ze vsech. :-)

Budecaky jsou zasadni rozdil. Ty neznam, nikdy jsem v nich nevcelaril.

Nastavkovy je uplne jiny, co jsem slysel od vcelaru, co maji zadaky apod.

Matka je potvora, takze kdyz ji blbe pridam nastavek, tak se mi posune obvykle nahoru. I roztrhne plodovy teleso, coz mi muze potom udelat bordel v celym ulu, matka pak vklidu sedi a klade v tom hornim 4. nastavku, dolu ji tlaci vcely, co ukladaji med, roztrzeny plodovy teleso zpusobi rojovou naladu, vytocit med nemuzu, bo je v sousich plod. Tohle se mi stavalo, kdyz jsem zacinal. Ted uz ne.

Ja mam tento rok jen jeden roj zatim. Ze 180 vcelstev. Jedno stanoviste bylo nepochopitelne v rozporu z minulosti napred a ze 40 melo zakladene matecniky 11. Takze oddelky, vytocil jsem je a vypada, ze krome 1 je rojova nalada pustila.

Mrizku nepouzivam. :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: tak samozrejme si to muzes delat jak chces, ale ve vetsine vcelstev mas plodove teleso v prvnim a druhem nastavku uprostred, vepredu je pil a vzadu zasoby. Ja jim odebiram zasoby smerem nahoru a doplnuji souse a uplne dozadu mezisteny, aby matka mela kam klast jako prevenci rojeni. Osvedcilo se mi to, roj jsem nemel uz skoro 10 let, co jsem prestal pouzivat mrizku a zacal pouzivat rozum :) Pro me je to navic celkem pohodlne, protoze na budecaku mam pristup do ulu zezadu i shora. Na nastavkovych ulech chapu, ze je to oser a hrozi zamacknuti matky..
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Vůbec, nechávám to na nich.

Ale mám štěstí, že okolo mne není moc včelařů a když, tak mají matky od stejných včelařů jako já. Náš předseda zo má inseminované z Rakouska. Takže všichni okolo mne mají matky buď z Dolu (oddělky od Živného nebo Kirchnera) nebo od toho našeho předsedy. Jen jedno izolované stanoviště od těch mých ostatních má souseda s Buckfastkama, tak tam mi mrví genetiku a mám tam i vyšší zimní úmrtnost.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: jak často menis matky?
    WANTON
    WANTON --- ---
    NYRLEM: Já jen podotknu, že z druhého ideálně nepřevěšuju. Jakmile rozzebruju na 3. soušema, tak do druhého už ideálně nelezu až do července.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KOOTCHA: nasazeni ctvrteho je presne jak rikas - pokud zvladas prevesovat zasoby ze spodnich dvou nahoru a doplnovat mezisteny a souse, vcely se neroji. Ctvrtej davas ve chvili, kdy nestihas vytacet nebo jeste neni vybehly plod a uz mas plny treti. Poznas to na vaze - mam jinou ramkovou miru, takze ti nereknu presnou vahu, ale u me cca 2,5 kg plne zavickovanej ramek, takze vim, ze kazdych 30 kg prirustku musi ven nebo pridat nastavec..
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOOTCHA: Rozšiřování je umění. ;)

Kdy rozšiřovat a na kolik beden max. rozšířit je slovo do pranice. :-)

Tento rok byl velmi silný na pyl. Včelstva, co jsem rozebral na oddělky, měla první nástavek plný pylu, 9 z 11 rámků úplně narvaný pylem. Takže pro mne to znamená, že mám všude o jednu bednu méně. ;)

Jinak já mám produkční včelstva na 4 (39x24), supersilná na 5. Začínám sezonu na dvou, rozebruju (vzor zebra) nástavkem souší na 3, pak zebruju na 4. nástavek mezistěnami. "Černých" souší z prvního a druhého se zbavuji při zúžování na 2 nástavky na konci července, aby zimovali na žemlových, kde byl plod.

Jako protirojové opatření používám právě rozšiřování a jako ultimátní vytočení. Pak se nevyrojí skoro nikdy. Jakmile mají rojovou náladu, dělám oddělky s rojovými matečníky a co nejdříve vytočím. Ty s rojovou dojím více, nechám jim méně, ale ne aby měli hlad, to taky může způsobit rojení.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    POMYJAN: nevim teda do peti jakkejch nastavku, ale ja mam ze svy zkusenosti pocit, ze cim vic toho mam nahore, tim min dole. Prijde mi, ze pokud vcas vytocim a dostatecne je zamestnam stavenim, tak jim vzdycky stacej 3 nastavky 39*24. A kdyyz uz jsou narvany, tak jim vezmu trochu plodu a dam ho slabsim.

Jak poznate, ze je potreba nasadit ctvrtej? Ze se dole provesujou? Nebo to rozeberete, vidite, ze je to zaplodovany komplet a pak ho pridate?
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: Prave. Dojit do sucha je zlozvyk hodne vcelaru. A pak se divi, ze skonci snuska a v cervnu musi krmit. Minule dva roky se to stalo hodne vcelarum. V nasi zo radime zacatecnikum, at jim radeji nechavaji, ze jim med mohou sebrat i v cervenci pred krmenim.
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: Jakmile má včelstvo rojovou náladu, tak je vždy pozdě. Tu ony jen tak neopustí.

Stoprocentně nefunguje nic, ale mně se nejvíce osvědčilo udělat z rojových matečníků oddělky, vzít jim med, aby ho měly málo, tj. nechat jim 5 kg medu, a rozšířit jim plodiště, tj. když mají zanesené plodiště medem, tak jim ty rámky s medem koupnout do 3. nástavku a mezi první a třetí jim dát nástavek s plodem bez medu a proložit prázdnýma soušema. Takhle se mi daří jim rojovou náladu omezit a se štěstím i zrušit.
    WANTON
    WANTON --- ---
    POMYJAN: Ale objevují se hlasy, že lokálně jsou na suchu. Javorníky, okolo Říčan, apod. Takže bacha a nedojit je úplně. Raději jsem jim cca 10 kg nechal.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KOTILION: Ještě mi napadá, jestli si jim ty matečníky nevylámal pozdě. Třeba už po vyrojení. Já teď taky našel v úlu matečníky, tak jsem hned udělal oddělek...a pak objevil roj na borovici. Takže sem roj chytnul, udělal z něj nový včelstvo a ten oddělek zase zrušil a matečníky vrátil zpátky.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Teď v červnovém Včelařství je zajímavý článek o typech matečníků - nouzové, rojové, pro tichou výměnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam