• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    soused, vcelar z dolu tvrdí že letos budou úhyny. tzv padací rok letos. v včelstva budou padat, hodně klestika... když sem viděl svůj jeden ul prázdnéj, druhej skomírající a u dalších množství klestika na podložce, nemám důvod mu neverit. léčím klasicky mravenci, stavelkou, a amitrazem. ale je to letos bídný. jak ste na tom?
    MAJA
    MAJA --- ---
    2 včelstva - loňské oddělky měly celkem dost medu, kleštíka bylo doslova pár kusů, později začal stoupat, ale pořád hodně málo. Z těch jsem med vůbec nebral.
    1 včelstvo - velké, kleštík ten samý stav ... sebral jsem jim tak dohronady 10 rámků s medem a zůstalo jim hodně do zásoby.

    Předtím byl tak den/dva větší provoz kolem úlů, pak jsem odjel na víkend a 2 ty menší úly do sucha a jeden pořád bojuje. Chtěl jsem zkontrolovat zásoby a příp. doplnit Apivitalem a nebylo komu :-(

    V okruhu pro hlášení zemědělců (8km ???) bude asi tak 40 včelařů ... kdybych věděl, čí jsou ty včely, tak mu to tam snad dojdu podpálit - už jsem takhle přišel předloni o 2 včelstva a desítky kg zásob.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Zkusim pracovni teorii. Mam kolem sebe slusne vcelare a leci poctive. A prave tyhle umrti se nam zatim vyhybaji.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: pokud jste meli meli dobrou prevenci varroa tak se tomu zabranit moc neda, virova onemocneni se tvrdi leda premetat na mezisteny pred zakrmenim ..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já letos přišel o 2 včelstva. Vykradená do sucha. A u posledního úlu se snaží, takže o něj pravděpodobně taky přijdu. Kamarád nedaleko to samé zatím s jedním úlem.

    Všechno plný zásob do sucha.
    Co s tím ??? Dá se tomu nějak zabránit ?

    Včelstva byla v dobrém stavu, dost medných zásob (vytáčel jsem pár rámků z jednoho úlu). Letos slídí i po Apivitalu, na který normálně nereagují.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOTILION: nechal bych to a příští rok použil pro oddelky
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Umrely mi jedny vcely, byly celej rok slabsi, dokonce sem je spojil s chycenym rojem a behem leta pridal novou matku, ale byly porad vykradany a oproti ostatnim meli cca 10x vic klestika. Predtim, nez vcelstvo uplne skolabovalo, jsem je zavrel a nasledne vysiril, aby to nelakalo ostatni vcelstva. Ted mam tedy ul bez vcel, ale horni nastavek je plny zasob. Co s tim? Daji se zasoby pouzit, nebo radite vytavit a ul dezinfikovat? Diky za nazory
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Je to naprosto protiprávní. ČSV má povinnost to potvrzení vydat. A jsou za to placeni.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: hm, to je docela běžné od nečlenů a registrovaných vybírat poplatky. U nás jsem to odmítl dělat jakmile jsem po generační obměně ve výboru do toho mohl mluvit, protože mi to přijde debilni. Ale my máme nějaké příjmy ze dvou akcí co za rok děláme, tak nemusíme obracet každou korunu, abychom jednou za rok na výrobce mohli zaplatit členům pohoštění klobásou, medovinou.. jiní to mají jinak :o).
    WANTON
    WANTON --- ---
    Ja se setkal na Praze 4, ze od neclenu chteji i za potvrzeni o umisteni vcelstev v jejich rajonu penize. Bacha na to.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HLIDKA:
    KUATO: diky, takze jako na zbytku interwebu :)
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    KOOTCHA: Přetáčím po dvou týdnech, leda by to ještě bublalo nějak výrazně, pak dva týdny v čistém a stáčím.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: stačím jen 1x, klidně až po 3 měsících, kdy už je to dokvasene (někdy kvasí déle). Je zbytečné si přidávat práci.. :o)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Když vaříte medovinu, necháváte první kvašení úplně dokud to nepřestane kvasit (třeba dva měsíce), nebo to po měsíci přelijete a oddělíte od usazeniny? Každej recept je úplně jinej. Jako všechny postupy ve včelaření. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KVETACEK: hele, jedna vec je, co se rikaji soudruzi funkcionari, protoze se jim to nejak hodi a cini to veci jednodussima a druha vec je, co rikaji stanovy a nejaky legislativni ramec. ZO na to dostava dotace, takze ma urcite mantinely, ve kterych se muze pohybovat. spoj se primo s jednatelem a rekni mu, ze se omlouvas, zes to nedodal v terminu jako ostatni, protoze neco (treba jsi byl mimo), ze ses na to ptal u jinych vcelaru, ba i v Praze na sekretariatu, protozes to online nemohl najit, a tukali si vsude na celo, protoze termin dodani zadosti do ZO je 15.10.!!! a ze te odkazali zpatky na ZO, protoze na to mas tri prdele casu, a kam mu to teda mas poslat nebo dodat. a ze pokud chce, tak ze ho presmerujes na ten sekretariat. verim, ze se cesta najde :o).
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    KUATO: Bylo mi receno, ze ten kdo neodevzdá na schůzi, tak si to řeši sam. O víkendu pojedu na chalupu, tak jim to zkusím hodit. Ja z toho byl nadšenej, ze nebudu muset jezdit do Pribrami a odevzdávat papír, ale pojedu to po vlastni ose. Ovsem nic jsm nenasel a pokud nevis ty, tak to asi bude trochu jinak.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KVETACEK:
    KUATO: Naprostý souhlas -> pošli je do prdele.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KVETACEK: jak nestihl? pošli je do prdele, letos je termín posunutý z 15.9. na 15.10. odevzdání do ZO! Tedy i podle loňského metru máš do čtvrtku čas. A to říkám jako jednatel ZO, která má 130 členů a ty dotace zpracovávám a taky mám rád, když dostanu papíry včas.. o žádné online verzi nevím. Papírová žádost se zakládá fyzicky v ZO, kam členové patří..
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    Ahoj, poradíte jak zažádat o dotaci 1.D online? Nestihl jsem odevzdat na ZO a řekli mi, ze to jde online. Nenasel jsem zadnej postup, tak zda by me někdo mohl nasměrovat. Díky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ZBYNDA: ja jich jednou ze zacatku (cca 6 let zpet) dostal 18 naraz (prenasel jsem nastavek bez rukavic. A kdyz jsem se zacal drbat po celym tele a zalejhaly mi usi, tak jsemsi taky zajel na pohotovost, kde me servali (v dobrym), ze jsem si mel zavolat sanitku. Nicmene to nebylo tak zavazny jako u tebe.

    Pro prevenci zavaznych stavu tu mam prednison. Je to sajrajt, ale asi trochu jina sila, nez zminovanej zyrtec.

    Jinak mam reakce cim dal lepsi. V podstate uz jako od komara. Myslim, ze slozeni jedu koresponduje s aktualni stravou, takbych rekl, ze pokud je nekdo alergik na, placnu, lipu, takve chvili kdy nosej lipu bude mit horsi reakci na jed. Tak jestli to z casti nebyl tvuj pripad. To jen tak placam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam