• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOOTCHA: stačím jen 1x, klidně až po 3 měsících, kdy už je to dokvasene (někdy kvasí déle). Je zbytečné si přidávat práci.. :o)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Když vaříte medovinu, necháváte první kvašení úplně dokud to nepřestane kvasit (třeba dva měsíce), nebo to po měsíci přelijete a oddělíte od usazeniny? Každej recept je úplně jinej. Jako všechny postupy ve včelaření. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KVETACEK: hele, jedna vec je, co se rikaji soudruzi funkcionari, protoze se jim to nejak hodi a cini to veci jednodussima a druha vec je, co rikaji stanovy a nejaky legislativni ramec. ZO na to dostava dotace, takze ma urcite mantinely, ve kterych se muze pohybovat. spoj se primo s jednatelem a rekni mu, ze se omlouvas, zes to nedodal v terminu jako ostatni, protoze neco (treba jsi byl mimo), ze ses na to ptal u jinych vcelaru, ba i v Praze na sekretariatu, protozes to online nemohl najit, a tukali si vsude na celo, protoze termin dodani zadosti do ZO je 15.10.!!! a ze te odkazali zpatky na ZO, protoze na to mas tri prdele casu, a kam mu to teda mas poslat nebo dodat. a ze pokud chce, tak ze ho presmerujes na ten sekretariat. verim, ze se cesta najde :o).
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    KUATO: Bylo mi receno, ze ten kdo neodevzdá na schůzi, tak si to řeši sam. O víkendu pojedu na chalupu, tak jim to zkusím hodit. Ja z toho byl nadšenej, ze nebudu muset jezdit do Pribrami a odevzdávat papír, ale pojedu to po vlastni ose. Ovsem nic jsm nenasel a pokud nevis ty, tak to asi bude trochu jinak.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KVETACEK:
    KUATO: Naprostý souhlas -> pošli je do prdele.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KVETACEK: jak nestihl? pošli je do prdele, letos je termín posunutý z 15.9. na 15.10. odevzdání do ZO! Tedy i podle loňského metru máš do čtvrtku čas. A to říkám jako jednatel ZO, která má 130 členů a ty dotace zpracovávám a taky mám rád, když dostanu papíry včas.. o žádné online verzi nevím. Papírová žádost se zakládá fyzicky v ZO, kam členové patří..
    KVETACEK
    KVETACEK --- ---
    Ahoj, poradíte jak zažádat o dotaci 1.D online? Nestihl jsem odevzdat na ZO a řekli mi, ze to jde online. Nenasel jsem zadnej postup, tak zda by me někdo mohl nasměrovat. Díky
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ZBYNDA: ja jich jednou ze zacatku (cca 6 let zpet) dostal 18 naraz (prenasel jsem nastavek bez rukavic. A kdyz jsem se zacal drbat po celym tele a zalejhaly mi usi, tak jsemsi taky zajel na pohotovost, kde me servali (v dobrym), ze jsem si mel zavolat sanitku. Nicmene to nebylo tak zavazny jako u tebe.

    Pro prevenci zavaznych stavu tu mam prednison. Je to sajrajt, ale asi trochu jina sila, nez zminovanej zyrtec.

    Jinak mam reakce cim dal lepsi. V podstate uz jako od komara. Myslim, ze slozeni jedu koresponduje s aktualni stravou, takbych rekl, ze pokud je nekdo alergik na, placnu, lipu, takve chvili kdy nosej lipu bude mit horsi reakci na jed. Tak jestli to z casti nebyl tvuj pripad. To jen tak placam...
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    ZBYNDA: Imunoterapii podstupuju. Ovšem kvůli jarním pylům, tak nevím zda to moje odpověď k něčemu bude. Nicméně to chválím kde můžu. Je to sice běh na delší trať, ale vyplatí se. Jsem teď prakticky po 3 letech bez alergie a jako vedlejší efekt můžu jist ovoce, který jsem 20 let nejedl.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZBYNDA: Nic tak velkého ne.
    S bodnutím nemám téměř žádné problémy. Ročně dostanu jednotky, nejvýše nižší desítky žihadel. (Nepočítám, někdy na něj zapomenu, než od včel odejdu.)

    Co mě ale jednou překvapilo; dostal jsem žihadlo někam za ucho, motala se mi z toho kebule, musel jsem si jít sednout, bylo mi zle. Nikdy znovu mě něco takového nepotkalo.
    SELATKO
    SELATKO --- ---
    ZBYNDA: Včelařím jen 3 roky, první dva roky jsem žihadla snášel bez problémů. Ale letos na jaře jsem měl dvakrát po sobě velmi agresivní reakci (bodnutí do krku). Na záchranku to nebylo asi jenom o fous. Řeším to zatím tak, že když vím že půjdu do včel dělat něco většího, beru preventivně 1-2 Zyrtecy cca půl hodin předem a musim říct že reakce po bodnutí je pak minimální jako kdysi.
    Na jaře to byly dvě reakce s odstupem asi 2 týdnů, ale nějak se mi nechce zatim ten Zyrtec vypouštět a zjišťovat jestli to je placebo.
    ZBYNDA
    ZBYNDA --- ---
    Ahoj, chtěl bych s vámi sdílet mou nedávnou včelařskou zkušenost a možná tím otevřít jedno dost zásadní téma.
    Včelařím 5 let, mám 4 včelstva na chatě, a asi už neplánuju dál rozšiřovat. Při červencovém vytáčení medu jsem dostal žihadlo a do několika minut poté anafylaktický šok (červená kůže i oční bělmo, strašně rychlý otok hlavy a končetin, křeče v žaludku atd..). Takže záchranka, helikoptéra, kanyla, adrenalin, převoz do nemocnice, pak návrat za cca 4h, dotočení medu s pomocí kamarádů včelařů. Druhý den jsem dostal při uklízení bordelu po vytáčení další žihadlo, bez problému, jako vždy - obvykle ročně dostanu v průměru cca 10 žihadel, s následným mírným nebo žádným otokem trvajícím 1-2 dny. Musím podotknout, že do tohoto vytáčení jsem šel po velmi náročném měsíci (dlouhé služební cesty, do toho jsem dva týdny před tím chytil od dětí neštovice atd...)
    Tak jsem vyfasoval Epipen, a nechal si udělat testy na koncentraci igE. Ty mi vyšly 21 ku/l(MJ/ml), při normě 0,35 (to je, jak jsem pochopil, hodnota pro nealergika). Imunulog, se kterým byl můj lékař v kontaktu tvrdil, že vyšší hodnoty igE jsou u včelařů obvyklé (ale nevím, jestli takto vysoké). Nechci přestat včelařit, ale taky se nechci smířit s tím, že budu u sebe do smrti nosit adrenalin. Chtěl bych se proto zeptat vespolek:

    1/ Máte někdo vlastní nebo předanou zkoušenost s nečím podobným, tzn. nabytím alergie po několika letech včelaření?
    2/ Dělali jste si někdy testy na igE na včelí bodnutí? Jestli ano, jaké hodnoty vám vyšly?
    3/ Máte někdo zkušenosti s imunoterapií? Vím že to někdo dělá na FNKV. Je nutné během terapie(trvá prý několik let) přestat včelařit?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mi přišlo docela vtipný. Třeba to někdo užije.
    Včelkulačka – Aplikace na Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.punkhive.beecalc&hl=cs
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOTILION: na FB dával dost fotek jednu dobu, vypadá to na slušnou práci, hodnocení tam měl veskrze kladná.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    KOTILION: nemam zkusenost ale vypada to dobre:) pekny spoje
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Mate nekdo zkusenost s timto vyrobcem?http://ulyzpolabi.cz/
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    LUCIEN: ja bych ted nakapala varromed
    WANTON
    WANTON --- ---
    LUCIEN: Já dělám tři. První mi nevadí, že je ještě v říjnu, když je tam plod. Zase omezení množství. Při první také používám lahvičky s prošlou trvanlivostí, lahvičky jen nesmí projít mrazem. Ty dvě další fumigace ale už dělám poctivě. Nepoužívám aerosol v prosinci.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    LUCIEN: vcelarim treti rok, tak muj prispevek ber jen jako zamysleni: udelal bych jednu fumigaci a pokud by nespadlo nic, nebo temer nic, udelal bych uz jen druhou fumigaci v obdobi bez plodu
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    WANTON: Dík. A ty fumigace stále 3 jak je doporučeno?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam