Ahoj, chtěl bych s vámi sdílet mou nedávnou včelařskou zkušenost a možná tím otevřít jedno dost zásadní téma.
Včelařím 5 let, mám 4 včelstva na chatě, a asi už neplánuju dál rozšiřovat. Při červencovém vytáčení medu jsem dostal žihadlo a do několika minut poté anafylaktický šok (červená kůže i oční bělmo, strašně rychlý otok hlavy a končetin, křeče v žaludku atd..). Takže záchranka, helikoptéra, kanyla, adrenalin, převoz do nemocnice, pak návrat za cca 4h, dotočení medu s pomocí kamarádů včelařů. Druhý den jsem dostal při uklízení bordelu po vytáčení další žihadlo, bez problému, jako vždy - obvykle ročně dostanu v průměru cca 10 žihadel, s následným mírným nebo žádným otokem trvajícím 1-2 dny. Musím podotknout, že do tohoto vytáčení jsem šel po velmi náročném měsíci (dlouhé služební cesty, do toho jsem dva týdny před tím chytil od dětí neštovice atd...)
Tak jsem vyfasoval Epipen, a nechal si udělat testy na koncentraci igE. Ty mi vyšly 21 ku/l(MJ/ml), při normě 0,35 (to je, jak jsem pochopil, hodnota pro nealergika). Imunulog, se kterým byl můj lékař v kontaktu tvrdil, že vyšší hodnoty igE jsou u včelařů obvyklé (ale nevím, jestli takto vysoké). Nechci přestat včelařit, ale taky se nechci smířit s tím, že budu u sebe do smrti nosit adrenalin. Chtěl bych se proto zeptat vespolek:
1/ Máte někdo vlastní nebo předanou zkoušenost s nečím podobným, tzn. nabytím alergie po několika letech včelaření?
2/ Dělali jste si někdy testy na igE na včelí bodnutí? Jestli ano, jaké hodnoty vám vyšly?
3/ Máte někdo zkušenosti s imunoterapií? Vím že to někdo dělá na FNKV. Je nutné během terapie(trvá prý několik let) přestat včelařit?