• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Nikdy jsem neměl v okolí nikoho, kdo by měl včely... Ale mám enviromentální záchvaty a 700 m2 zahradu dvě zastávky nad Andělem na Smíchově. Vinici dosázím na jaře, tak je možná čas rozjet další projekt. Ale vím o tom kulový. Má to cenu?
    DIVER
    DIVER --- ---
    já teda nejsem včelař, ale čmelař. tak jen pro zajímavost a pobavení :)

    Čmeláci si hrají jen tak pro radost. Baví je koulet – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/clanky/cmelaci-si-hraji-jen-tak-pro-radost-bavi-je-koulet/sc-870-a-219108/#part=1

    (...) Čmeláci na cestě do jídelny procházeli hernou kolem hřišť s kuličkami a často nezamířili rovnou za potravou. Odskočili si na hřiště a jasně přitom preferovali volně pohyblivé kuličky. Hřiště, kde si mohli hrát, volili o 50 % častěji.

    To znamená, že si čmeláci neoblíbili samotné kuličky, ale přitahuje je možnost s nimi koulet. Někteří čmeláci si zašli na hřiště jen jednou nebo dvakrát, ale jiní proháněli kuličky až čtyřiačtyřicetkrát za den. A to znamená, že se jim koulení líbí.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Prosim o radu: ma cenu jedte ted klickovat na cca 23 dni? Mam ve vcelstvech stale docela velky spad a matky vesele ploduji. Jak byste to resili?
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    LUCIEN: pokud vím že to nebylo nosemou nebo jinou nemocí tak souše se zásobám vysířím a uchovám na jaro otevřené zásoby lze pocukrovat moučkovým cukrem. Na jaře vložím otevřené do úlu za přepážkou nebo podmetu, včely to vyberou podnítím je tím a mám prázdné souše.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    K těm úhynům. Co děláte s rámkama se zásobama po uhynulém včelstvu? Teď mi poprvé jedno padlo, celý rok jsem s nima zápasil, po vyrojení se mi je nepodařilo dostatečně zesílit a teď prázdný úl, v podmetu málo těl, během léčení byl ale poměrně silný spad. Zásob ovšem mají celkem dost a souše by se mi do příštího roku hodily...
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Jak léčíte přes léto? Já dávám po vytočení 4L cukerného roztoku a hned jak to vysajou, začínám léčit kys. mravenčí v odpařovači. To dělám s pauzami do teď a příští týden jim dám čuchnout varidolu. Příští rok vyzkouším klíckování, letos už to nestihnu.

    Má někdo zkušenosti s Gabonem? Jaký je účinek ve srovnání s kyselinou mravenčí?

    TWORBO: Něco na tom možná bude. Sousedovi letos uhynula všechna včelstva (6), léčí jen jednou formidolem. Přes léto jsem s těma jeho včelama dost bojoval a ten letošní úhyn mu připisuju na vrub.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: kazdy rok mi padnou nektera z nejsilnejsich vcelstev, lecim poctive, ale hold kdyz neni snuska a je tu prevceleno, neco si od sousedu pritahnout neni problem .. a to mistni svaz zajistuje leciva pro vsechny vcelare v okoli..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAJA: My si tady ve vesnici všichni koordinujeme +- vytáčení i léčení. To je myslim docela fajn. A když už kradou, tak to zúžim na minimum a zatim si to vždycky (až na jednu výjimku) ubránily.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TWORBO: u nás (Opavsko) zatím dobrý, o žádných větších úhynech jsem neslyšel. Varroázy spíš míň.. velké úhyny jsme měli cca 4 roky zpátky, nejspíš virového původu. Běžné ztráty byly třetina včelstev až všechny. Nejvíc padaly silná včelstva, která koncem srpna vypadala super a o pár týdnů později prázdné úly. Oddelky to přitom přežily úplně v pohodě prakticky bez ztrát. Od té doby dělám každý rok 10 oddelků na mých 20 včelstev, kdyby se to vrátilo, abych měl z čeho případně obnovovat..
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    soused, vcelar z dolu tvrdí že letos budou úhyny. tzv padací rok letos. v včelstva budou padat, hodně klestika... když sem viděl svůj jeden ul prázdnéj, druhej skomírající a u dalších množství klestika na podložce, nemám důvod mu neverit. léčím klasicky mravenci, stavelkou, a amitrazem. ale je to letos bídný. jak ste na tom?
    MAJA
    MAJA --- ---
    2 včelstva - loňské oddělky měly celkem dost medu, kleštíka bylo doslova pár kusů, později začal stoupat, ale pořád hodně málo. Z těch jsem med vůbec nebral.
    1 včelstvo - velké, kleštík ten samý stav ... sebral jsem jim tak dohronady 10 rámků s medem a zůstalo jim hodně do zásoby.

    Předtím byl tak den/dva větší provoz kolem úlů, pak jsem odjel na víkend a 2 ty menší úly do sucha a jeden pořád bojuje. Chtěl jsem zkontrolovat zásoby a příp. doplnit Apivitalem a nebylo komu :-(

    V okruhu pro hlášení zemědělců (8km ???) bude asi tak 40 včelařů ... kdybych věděl, čí jsou ty včely, tak mu to tam snad dojdu podpálit - už jsem takhle přišel předloni o 2 včelstva a desítky kg zásob.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Zkusim pracovni teorii. Mam kolem sebe slusne vcelare a leci poctive. A prave tyhle umrti se nam zatim vyhybaji.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: pokud jste meli meli dobrou prevenci varroa tak se tomu zabranit moc neda, virova onemocneni se tvrdi leda premetat na mezisteny pred zakrmenim ..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já letos přišel o 2 včelstva. Vykradená do sucha. A u posledního úlu se snaží, takže o něj pravděpodobně taky přijdu. Kamarád nedaleko to samé zatím s jedním úlem.

    Všechno plný zásob do sucha.
    Co s tím ??? Dá se tomu nějak zabránit ?

    Včelstva byla v dobrém stavu, dost medných zásob (vytáčel jsem pár rámků z jednoho úlu). Letos slídí i po Apivitalu, na který normálně nereagují.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOTILION: nechal bych to a příští rok použil pro oddelky
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Umrely mi jedny vcely, byly celej rok slabsi, dokonce sem je spojil s chycenym rojem a behem leta pridal novou matku, ale byly porad vykradany a oproti ostatnim meli cca 10x vic klestika. Predtim, nez vcelstvo uplne skolabovalo, jsem je zavrel a nasledne vysiril, aby to nelakalo ostatni vcelstva. Ted mam tedy ul bez vcel, ale horni nastavek je plny zasob. Co s tim? Daji se zasoby pouzit, nebo radite vytavit a ul dezinfikovat? Diky za nazory
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Je to naprosto protiprávní. ČSV má povinnost to potvrzení vydat. A jsou za to placeni.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: hm, to je docela běžné od nečlenů a registrovaných vybírat poplatky. U nás jsem to odmítl dělat jakmile jsem po generační obměně ve výboru do toho mohl mluvit, protože mi to přijde debilni. Ale my máme nějaké příjmy ze dvou akcí co za rok děláme, tak nemusíme obracet každou korunu, abychom jednou za rok na výrobce mohli zaplatit členům pohoštění klobásou, medovinou.. jiní to mají jinak :o).
    WANTON
    WANTON --- ---
    Ja se setkal na Praze 4, ze od neclenu chteji i za potvrzeni o umisteni vcelstev v jejich rajonu penize. Bacha na to.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    HLIDKA:
    KUATO: diky, takze jako na zbytku interwebu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam