• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    TMA
    TMA --- ---
    RICARDERON: Jednu dobu byly na střeše OC Nový Smíchov. Ale vidět byly jen z protějšího bloku, rozhodně ne z ulice. Koukal jsem na jejich zbytky z kanceláře.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    VEVER: Tak já teda v okolí centra Prahy moc úlů nevídám...
    VEVER
    VEVER --- ---
    RICARDERON: Kvůli enviromentálním záchvatům určitě ne. To už je lepší rozmístit na pozemku strategické hromady dřeva na domečky pro čmeláky a jiné volně žijící blanokřídlé. Včel už je skoro spíš moc a omezují potravní zdroje pro ostatní.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Nikdy jsem neměl v okolí nikoho, kdo by měl včely... Ale mám enviromentální záchvaty a 700 m2 zahradu dvě zastávky nad Andělem na Smíchově. Vinici dosázím na jaře, tak je možná čas rozjet další projekt. Ale vím o tom kulový. Má to cenu?
    DIVER
    DIVER --- ---
    já teda nejsem včelař, ale čmelař. tak jen pro zajímavost a pobavení :)

    Čmeláci si hrají jen tak pro radost. Baví je koulet – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/clanky/cmelaci-si-hraji-jen-tak-pro-radost-bavi-je-koulet/sc-870-a-219108/#part=1

    (...) Čmeláci na cestě do jídelny procházeli hernou kolem hřišť s kuličkami a často nezamířili rovnou za potravou. Odskočili si na hřiště a jasně přitom preferovali volně pohyblivé kuličky. Hřiště, kde si mohli hrát, volili o 50 % častěji.

    To znamená, že si čmeláci neoblíbili samotné kuličky, ale přitahuje je možnost s nimi koulet. Někteří čmeláci si zašli na hřiště jen jednou nebo dvakrát, ale jiní proháněli kuličky až čtyřiačtyřicetkrát za den. A to znamená, že se jim koulení líbí.
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Prosim o radu: ma cenu jedte ted klickovat na cca 23 dni? Mam ve vcelstvech stale docela velky spad a matky vesele ploduji. Jak byste to resili?
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    LUCIEN: pokud vím že to nebylo nosemou nebo jinou nemocí tak souše se zásobám vysířím a uchovám na jaro otevřené zásoby lze pocukrovat moučkovým cukrem. Na jaře vložím otevřené do úlu za přepážkou nebo podmetu, včely to vyberou podnítím je tím a mám prázdné souše.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    K těm úhynům. Co děláte s rámkama se zásobama po uhynulém včelstvu? Teď mi poprvé jedno padlo, celý rok jsem s nima zápasil, po vyrojení se mi je nepodařilo dostatečně zesílit a teď prázdný úl, v podmetu málo těl, během léčení byl ale poměrně silný spad. Zásob ovšem mají celkem dost a souše by se mi do příštího roku hodily...
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Jak léčíte přes léto? Já dávám po vytočení 4L cukerného roztoku a hned jak to vysajou, začínám léčit kys. mravenčí v odpařovači. To dělám s pauzami do teď a příští týden jim dám čuchnout varidolu. Příští rok vyzkouším klíckování, letos už to nestihnu.

    Má někdo zkušenosti s Gabonem? Jaký je účinek ve srovnání s kyselinou mravenčí?

    TWORBO: Něco na tom možná bude. Sousedovi letos uhynula všechna včelstva (6), léčí jen jednou formidolem. Přes léto jsem s těma jeho včelama dost bojoval a ten letošní úhyn mu připisuju na vrub.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    WANTON: kazdy rok mi padnou nektera z nejsilnejsich vcelstev, lecim poctive, ale hold kdyz neni snuska a je tu prevceleno, neco si od sousedu pritahnout neni problem .. a to mistni svaz zajistuje leciva pro vsechny vcelare v okoli..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAJA: My si tady ve vesnici všichni koordinujeme +- vytáčení i léčení. To je myslim docela fajn. A když už kradou, tak to zúžim na minimum a zatim si to vždycky (až na jednu výjimku) ubránily.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TWORBO: u nás (Opavsko) zatím dobrý, o žádných větších úhynech jsem neslyšel. Varroázy spíš míň.. velké úhyny jsme měli cca 4 roky zpátky, nejspíš virového původu. Běžné ztráty byly třetina včelstev až všechny. Nejvíc padaly silná včelstva, která koncem srpna vypadala super a o pár týdnů později prázdné úly. Oddelky to přitom přežily úplně v pohodě prakticky bez ztrát. Od té doby dělám každý rok 10 oddelků na mých 20 včelstev, kdyby se to vrátilo, abych měl z čeho případně obnovovat..
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    soused, vcelar z dolu tvrdí že letos budou úhyny. tzv padací rok letos. v včelstva budou padat, hodně klestika... když sem viděl svůj jeden ul prázdnéj, druhej skomírající a u dalších množství klestika na podložce, nemám důvod mu neverit. léčím klasicky mravenci, stavelkou, a amitrazem. ale je to letos bídný. jak ste na tom?
    MAJA
    MAJA --- ---
    2 včelstva - loňské oddělky měly celkem dost medu, kleštíka bylo doslova pár kusů, později začal stoupat, ale pořád hodně málo. Z těch jsem med vůbec nebral.
    1 včelstvo - velké, kleštík ten samý stav ... sebral jsem jim tak dohronady 10 rámků s medem a zůstalo jim hodně do zásoby.

    Předtím byl tak den/dva větší provoz kolem úlů, pak jsem odjel na víkend a 2 ty menší úly do sucha a jeden pořád bojuje. Chtěl jsem zkontrolovat zásoby a příp. doplnit Apivitalem a nebylo komu :-(

    V okruhu pro hlášení zemědělců (8km ???) bude asi tak 40 včelařů ... kdybych věděl, čí jsou ty včely, tak mu to tam snad dojdu podpálit - už jsem takhle přišel předloni o 2 včelstva a desítky kg zásob.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Zkusim pracovni teorii. Mam kolem sebe slusne vcelare a leci poctive. A prave tyhle umrti se nam zatim vyhybaji.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAJA: pokud jste meli meli dobrou prevenci varroa tak se tomu zabranit moc neda, virova onemocneni se tvrdi leda premetat na mezisteny pred zakrmenim ..
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já letos přišel o 2 včelstva. Vykradená do sucha. A u posledního úlu se snaží, takže o něj pravděpodobně taky přijdu. Kamarád nedaleko to samé zatím s jedním úlem.

    Všechno plný zásob do sucha.
    Co s tím ??? Dá se tomu nějak zabránit ?

    Včelstva byla v dobrém stavu, dost medných zásob (vytáčel jsem pár rámků z jednoho úlu). Letos slídí i po Apivitalu, na který normálně nereagují.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOTILION: nechal bych to a příští rok použil pro oddelky
    KOTILION
    KOTILION --- ---
    Umrely mi jedny vcely, byly celej rok slabsi, dokonce sem je spojil s chycenym rojem a behem leta pridal novou matku, ale byly porad vykradany a oproti ostatnim meli cca 10x vic klestika. Predtim, nez vcelstvo uplne skolabovalo, jsem je zavrel a nasledne vysiril, aby to nelakalo ostatni vcelstva. Ted mam tedy ul bez vcel, ale horni nastavek je plny zasob. Co s tim? Daji se zasoby pouzit, nebo radite vytavit a ul dezinfikovat? Diky za nazory
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Je to naprosto protiprávní. ČSV má povinnost to potvrzení vydat. A jsou za to placeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam