• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    CHESUS: v plánu to je (aspoň na část), ale nevím, jak mi to vyjde v práci... uvidíme se tam nebo sháníš někoho, kdo ti podá report? :)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    SCHIFFI: jdes na ten seminar?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MAJA: co zasít odpovím později, ted nestíhám

    jen posílám pozvánku na veřejný seminář v Pze o moru

    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LUCIEN: Na to potřebují přístup k vodě a příští týden se má zase ochladit, takže že by si nanosily vodu nehrozí.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: chápu, střední čechy jsou podstatně mírnější a ideální na včelaření, dá se tu s tím víc riskovat a laborovat.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    ZAHRADKAR: a co medocukrove testo mezi loucky?
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    RIVEEK: Díky, dává mi to smysl. Já právě přemýšlím, jestli jim raději dát ty rámky rovnou k chomáči, tak to tak asi udělám. Na jaro čekat nechci, protože jsem na Vysočině a do té doby to nevydrží, jsou už teď skoro na suchu.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    ZAHRADKAR: osobně jsem tohle nedělal, ale z logiky věci bych si myslel, že by to vadit nemělo. Varroa roztoče bys měl buď na včelách nebo v plodu. Pokud jsou to jen zásoby, mělo by to být v pohodě.

    Pokud jde o to přidání zásob, spíš bych vyndal ty vybrané suché rámky a vyměnil je za plné zásobní. Nástavek se soušemi bych přidával až později a rozzebroval to.

    Osobně ale nechávám slabší včelstva slabšími a přidávám jim až během jara rámky odebírané ze silnějších rychle jedoucích včelstev. Tím oslabuju silný včelstva, preventuju rojení, silný borky dostávají souše a stavební rámky a mají pořád prostor a co dělat a ty slabší se mají líp. Ale víš jak: co včelař, to názor a způsob, jak to dělat jinak :-)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Zima byla zatím mírná, lísky už kvetou, olše taky. Nahlédl jsem do včel a zjistil, že mi několik rodin nevyjde se zásobami. Na podzim mi padlo několik včelstev, zřejmě na varoozu. Tak mě napadá, že tyto pozůstalé zásoby přerozdělím jednoduše tak, že hladovějícím včelstvům přidám nástavek se zásobami. Pro jistotu je teď ještě sířím. Co si o tom myslíte? Nepodrazím je tím vzhledem k rychlému rozšíření? Dali by jste raději jen rámky přímo k chomáči? Nebo by jste se báli nemocí a nedělali to vůbec?

    Říkám si, že když jim nic nedám, tak určitě lehnou tak jako tak...
    MAJA
    MAJA --- ---
    ZAHRADKAR: no bohužel to jsem doufal, ale min. jedno stanoviště kousek za vesnicí se zmnožilo asi ze 2 na 11+ úlů :-(

    Když zemědělci osejou řepku, tak na jaře/před létem je krmení dost, ale mimo to je tu pár desítek akátů a pár lip na návsi ... v létě už všechno nasraně slídí.

    Co zasít na zahradě ???
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MAJA: A kde to je?

    Tak můžeš trochu doufat, že někteří to nevydrží. Pokud mají jen 1-2 včelstva, tak budou závislí na dokupu oddělků a časem je to třeba přestane bavit.

    Jinak každé stanoviště je jiné. Já mam dvě od sebe vzdálené jen asi 500m vzduchem ale dynamika na jaře, snůška, nemoci ... dost velký rozdíl (jedno u je u potoka v takovém lužním lesíku na kraji obce, kolem dost ovocné stromy atp., druhé na kraji smrkového lesa, kde je více sucho a snůška už spíš lesní. Jak dost fouká, tak ty lesní nenosí nektar z těch ovocných stromků a jdou spíš na maliníky, javory, medovici.

    Co chci říct je, že pokud ti to na tvém místě přijde převčelené, tak se zkus porozhlédnout po jiném.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já začal rok/dva před covidem a přes něj si tady x lidí v okolí pořídilo nejen psa (už je nebaví většinou, za každým plotem něco štěká), ale přibylo v doletové vzdálenosti bajvoko dalších 15 úlů a jedna narvaná maringotka cca 2km ode mě na kopci (nepočítal jsem, cca 20 kousků) ... jak chovat včely v takhle převčelené krajině, mám chuť se na to vykašlat ... ????
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SCHIFFI: diky moc!
    ZAHRADKAR: diky za tip!;)
    EVAKRA: my uz par generaci vcelarime, ja uz toho moc rozhodovat nebudu. ;) Za otazky budu moc rada, posles mi do posty?
    EVAKRA
    EVAKRA --- ---
    osobně doporučuju alespoň něco málo o včelařství nastudovat a absolvovat nějaký letní kurz včelaření a až potom se rozhodnout jakým směrem se chceš ve včelařství vydat a budeš mít taky lepší představu jakou školu vybereš . Ale tohle byla moje cesta, nikomu nenutím! Mě bylo od začátku blízké moderní včelaření, na 2/3 lang. systém jednoduchého včelaření a způsoby které jsou bližší přirozenému chovu včel, léčení organickými kyselinami atp.. ze začátku než jsem si včely pořídila jsem absolvovala letní kurzy včelařství od PSNV, něco přečetla a pak mi bylo jasné že do Nasavrk nechci a Blatná byla nejlepší volba..otázky jsem našla kam je poslat?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ACIDQA: Osobní zkušenost s Nasavrkama nemám, ale údajně to tam jedou dost těžařsky (ve smyslu těžení medu/ ekonomie/ zisky), což je trochu jiná filosofie, než kterou mám zvnitřněnou já... ale mají víc a lepší vybavení než Blatná. V Blatný je mikroskopárna (např na pitvu včely, indikaci nosematózy atd), truhlárna (výroba nástavků), kotel na tavení vosku, medomet a odvíčkovací linka pro střední provoz (a dost možná jsem na něco zapomněla).
    Kolik času jsem tomu věnovala? :) fakt nevím, moc ne... a ano, jsem socka jako ty a časový údaj také cca sedí :D
    Výuka je 1x měsíčně PÁ- SO, rozvrh je na webu. Chybět se dá, ale ne nějak masivně...
    test je kroužkovací a pamatuju si otázky: co to je bentos, kam se řadí lasice, kolik chromozomů má trubec a pak už vážně nevím... určitě tam byla nějaká "kytkologie". Kalkulačka, myslím, byla, ale to bude určitě předem avizováno (pokud to není na webu).
    A možná ještě platí to, že když se nedostaneš na první pokus, máš další rok nějaké body za to, že to zkoušíš znova :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ACIDQA: Pokud netrváš na titulu, tak já byl moc spokojený s víkendovou roční MVŠ v Hranicích: https://www.psnv.cz/stranka/mvs-hranice/ . Curriculum je hodně podobné té Blatné, stojí za tím podobní lidi. Je to zaměřené hodně prakticky. Chtějí, aby studenti už měli za sebou aspoň rok včelaření. Já tam chodil takhle za začátku mého včelaření a myslím, že mi to hodně dalo a dobře mě to nasměrovalo.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Koukam jeste na podminky do Nasavrk, tam se prijimacky nedelaji. V podstate nejvic bodu muze clovek ziskat za znamky z poslednich dvou vysvedceni povinny skolni dochazky, cili u me tezkej osmiletej gympl pred cca 25 lety. V pripade stejnych vysledku u vice uchazecu, rozhoduje znamka z prirodopisu, matematiky a ciziho jazyka. Ja si teda matne vzpominam, ze z matiky a jazyku jsme snad skoro vsichni az do maturity dostavali trojky - ti lepsi z nas, zbytek ctverce. :)) To si moc neskrtam. Kdyby aspon maturitni vysvedceni nebo nejaka vejska treba. :)

    A zajem o obor - dolozit ucasti na nakejch akcich. Ja jdu jednou dvakrat do roka na schuzi, kdyz se odevzdava mel nebo neco a ctu na zachode obcas Vcelarstvi. :))

    Tak to Nasavrky asi ani zkouset nebudu.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SCHIFFI: diky!

    A kolik cca casu jsi venovala priprave na ty prijimacky?

    Ty mas vystudovanou nejakou humanitni VS zhruba ve stejny dobe jako ja, jestli se nepletu…? Tak dumam, jak moc musim ozivovat nejaky 20 let stary znalosti z gymplu… :))

    Jeste me zajima dochazka. Je to vzdy so-ne? Da se nejak rozumne chybet? (Jsem jeste ve vycviku sestiletym a ten mam jednou mesicne pa-ne, tam naopak chybet nemuzu…)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    EVAKRA: kdybys nasla otazky, to bych mela radost. Zajima me alespon typove, co ocekavat.

    Pripravovat se na to moc nechci. Spis omrlnout, jestli na to mam/nemam a podle toho se rozhodnout, jestli je vubec zkusim

    Max jsem ochotna dva dny predem projet stredoskolskou ucebnici biologie a dat si par rovnic. :)

    Prijimacky jsou s kalkulackou/tabulkama nebo nic? Odpovedi se krouzkuji?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ACIDQA: osobně vřele doporučuju. Dělala jsem zkoušky 2020 a po 1,5roce na 2 roky přerušila. Končím teď v červnu. Zkoušky nebyly úplně triviální, ale dost mi pomohlo, že jsem si nastudovala slovníček ekologických pojmů- tenkrát to bylo v doporučené literatuře. Matematika mi přišla spíš logická než počítací (myslím, že jen jeden příklad byl vyslověně počítání). Jede se tam léčení kyselinami a za mě super, že si můžeš ošahat a vyzkoušet i jiné typy úlů (aktuálně je tam klát, Warré, ležany od Bezrukova, langy, teď se pořídily plastové- prý se to musí vytkoušet, i když plastu učitelé naklonění nejsou.. byla medná kráva). Chtěla jsem původně včelařit ve Warré úlech, ale díky Blatné jsem od toho upustila :) Učitelé jsou pohodáři, hned na úvodní hodině nabízejí tykaní a nic není špatně, pokud si to dobře obhájíš/ vysvětlíš, proč to děláš zrovna takto.. Jedině předmět Biologie včely přednáší postarší věděc v důchodu, který rád fotí, takže se toho o anatomii moc nedozvíš, ale zrovna to se dá v pohodě naučit samostudiem... Zároveň člověk potká zajímavé lidi z různých koutů republiky. Stačí takto?
    EVAKRA
    EVAKRA --- ---
    pokud si dobře pamatuju pohořela jsem z matiky, na nějakých výpočtech, biologie byla dobrá, možná mám někde doma ještě sešit s otázkami co byly u přijímaček, pamatuju si že jsem si to tenkrát po zkoušce snažila hned sepsat kdybych je někdy v budoucnu chtěla opakovat...pak jsem porodila, pak druhý dítě a pak už jsem se na to vyprdla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam