Jenom bych chtel jeste dodat svuj pribeh, snad to nebude uplne OT:
od x-nacti jsem delal pocitacovou grafiku, jak 3D, tak 2D a celou dobu jsem to chtel studovat. Na druhou stranu me bavila historie, politika a proste soc. vedy. Vedel jsem ale, ze to studovat nechci.
Sel jsem na gympl na prirodovedne zamereni, pocital jsem s tim, ze pujdu na nejakou technickou skolu. Gympl jsem vysel s maturitu z CZ, EN, matiky a programovani. Finalista fyzikalni paraolympiady v Praze.
Sel jsem an CVUT s tim, ze budu studovat pocitacovou grafiku..
Po roce jsem CVUT vzdal (na pocitac jsem si tak s vyjimkou programovani za ten rok nesahl) a sel jsem na zemedelku, po doporuceni byvaleho spoluzaka na maly obor Verejna sprava a regionalni rozvoj, pze tam nebyly zemedelsky predmety a bylo to dost vztazeno na praxi. Pry me to bude bavit.
Ve druhem rocniku jsem odjel na rok studovat do Irska na UCC, obory napric rozvoji a politologie. Za rok v IRL jsem dostal od EU cca 120k. Dalsich 120k jsem doplatil ze sveho, resp. pulku mi dali rodice. Irska ale nelituju, naucil jsem se tam snad vic, nez za 6 let v CR.
Po navratu jsem obdrzel papir, ze studuji balkalare jiz 5. rokem a to se nesmi, cili ze mam platit skolne, 12k za semestr. To jsem zadosti snizil na 4k a druhy semestr se mi to nepodarilo, cili 12k.
Po Bc jsem udelal a nastoupil jsem na anglicky obor (Ekonomie a management), kde jsem si vzal vetev (/zamereni) na ruralni rozvoj a environmentalni ekonomiku. To si platim, 15k za rok, za to, ze je cela vyuka v EN a ze k nam jezdi na tydenni bloky ucit lidi z celeho sveta, naposledy jsme meli cloveka s PhD z London School of Economy, coz si pomerne povazuju. Vyuka ma jinak sinusoidovou tendenci, nekdy je to vazne kvalita, nekdy naprd.
Po navratu z Irska jsem vsak dostal praci v jedne organizaci radici verejne sprave ohledne dotaci EU. Pomohlo mi v tom zamereni VS, na kterou jsem puvodne ani nechtel a pak Irsko, ktere me stalo ranec (mimojine i malem vztah). Aktualne delam na 3/4 uvazek a k tomu ta skola (radne studium-ano, jde to, kdyz clovek dela do vecera a ma zaprah i o vikendu)), za kterou si platim 15k rocne.
Pokud bych to tedy mel spocitat, Bc me stal 136k a magistr aktualne v ramci usle prilezitosti 135k za rok, tedy 270k (10k mesicne na platu plus 15k za rok skola x 2 roky). Niceho vsak nelituji.
Abych se vratil k tematu: Zajimalo by me, jaky efekt pri rozhodovani by mi skolne zmenilo, kdyby bylo zavedene v dobe, kdy jsem skoncil SŠ?
Jak se tak na to koukam, tak je to tezke urcit. 20k za rok je uz suma, kdy bych si rozmýšlel CVUT, vim ale, ze bych na zemedelku za boha nesel.. :))
Je ale jasne, ze bych si skoly daleko vic v bakalari vazil a ostatne myslim, ze cca polovina zemedelky by byla buď vyhazena, nebo by odesli sami..