SMRGL: uf, tuhle vetu (ze to neni jednoduche) jsem slychal tak casto od ucitelu na ZS (kterou jsem musel zmenit cca 4x), ze...
Ja tu nechci zacinat nejaky flamewar, ale nikdy mi proste nepridalo slozite nekoho naucit... nikoliv ovsem "neco", ale veci z oboru, kteremu se ja sam dlouhodobe venuji. Slo mi to jak u mensich deti (v krouzku), tak kdyz jsem napr. chvili pripravoval stredoskolaky k prijimacim zkouskam na VS. O dospelych nemluve. Zadne pedagogicke vzdelani nemam a ani jsem se o pedagogiku sam nikdy nezajimal. Jedine co umim je proste jen vysvetlovat veci, kterym rozumim - tak, aby to kazdy pochopil. Pripoustim ovsem, ze ve vsech mnou zminovanych pripadech jsem pracoval s lidmi, kteri meli sami zajem to pochopit (neb je to bavilo... nebo to minimalne potrebovali).
Chapu ovsem, ze muze byt znacne problematicke snazit se nekoho naucit neco, o cem toho v konecnem dusledku sam prilis nevim (pripad vetsiny mych ucitelu/ucitelek prirodopisu). Hlavne kdyz musim mit vzdycky pravdu, moji autoritu nesmi uz z principu nikdo zpochybnit tim, ze by me v necem opravil (nedejboze dokonce pred zbytkem tridy) atd. Obcas jsem premyslel nad tim, zda prave tomuto chovani se na pedagogice nahodou neuci. :)