• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREATDRAKEŠkolné na VŠ - diskuze o existenci a dopadech možných i historických u nás a ve světě
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    SMRGL:

    V tomhle ma Klaus pravdu. Proc by mel nekdo (v tomto pripade stat) sypat penize nekam, co absolutne nema pod kontrolou? Samozrejme, ze v nasem prostredi neschopnych a zkorumpovanych politiku zde existuji rizika, ale na druhou stranu jsou to porad zvoleni zastupci vsech danovych poplatniku, narozdil od akademickych senatu.

    Jinak ty akademicke senaty jsou take dobra parodie. 50% je studentska komora, ale vetsina studentu je na skole par let a zajima je, jak skolu skoncit, a ne nejaka vnitrni politika. Clenove senatu jsou pak zvoleni vicemene na zaklade fotky a nahody.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    olol, "Profesor" Klaus zase něco přednesl... facku mu dát.

    Klaus je pobouřen tím, "co si akademický svět dovoluje" – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/257125-klaus-je-pobouren-tim-co-si-akademicky-svet-dovoluje.html?ref=zpravy-dne
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    Debata s Janem Čulíkem o školném - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vzRlVyx8gbk#!
    BOBR
    BOBR --- ---
    Bohužel, ue strany MŠMT (Dobeš) lze dikusi shrnout takto:

    Dobeš tlačí změny ve financování školství bez debaty s vysokými školami | Strana zelených

    Dobeš tlačí změny ve financování školství bez debaty s vysokými školami | Strana zelených
    http://www.zeleni.cz/media/aktuality/dobes-tlaci-zmeny-ve-financovani-skolstvi-bez-debaty-s-vysokymi-skolami/

    „Svévole, s níž ministr Dobeš prosazuje své asociální reformy, přesáhla myslitelné meze. Vyzývám premiéra Petra Nečase, aby sebral odvahu k druhému pokusu o jeho odvolání, podle Ústavy prezident takovému návrhu musí vyhovět,“ doplnil Ondřej Liška, předseda SZ.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    CYBER_GEORGE: Já jsem se třeba naučila mluvit na veřejnosti (ano dřív mi to činilo nepřekonatelné potíže) - to je sice něco trochu jiného, ale věřím, že některé věci se dají naučit, pokud má člověk vlohy. Upřímně, nikdo není dokonalý a vždycky je možné se nějak zlepšit.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    IVANA_ANAVI: "...zažila jsem lidi, kteří sice byli kapacitami ve svých oborech, nicméně sami své znalosti neuměli druhým předat..." - tohle je IMHO jedna z veci, ktere bud proste zvladas a nebo se vzdycky budes vice ci mene trapit, protoze se to zkratka dost dobre "naucit" neda (respektive casto by to vyzadovalo spis zmenit osobnost/zpusob mysleni onoho cloveka).

    Umim si ale predstavit, ze treba v pripade specialni pedagogiky je to uz o necem trochu jinem.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    NIZBORSKY: Pedagogika ani psychologie nejsou pseudopředměty, respektive záleží na tom, z jaké perspektivy jsou uchopeny. Každopádně bych je celkově neodsuzovala. Jak jinak se učitelé mají naučit jak učit? Přece je nehodíš do rybníku a neřekneš: "Tak plav!"

    Ano, učitel musí znát svůj předmět, ale není to to jediné. Zažila jsem lidi, kteří sice byli kapacitami ve svých oborech, nicméně sami své znalosti neuměli druhým předat.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    NIZBORSKY: :-)) ja se tomu (opisovani) po svych zkusenostech uprimne receno ani nemuzu divit... ja fakt nemam tuseni co vlastne se v ramci pedagogiky uci/neuci, ale muj nazor je takovy, ze cele rade ucitelu/ucitelek by mnohem vic prospelo vzdelavat se predevsim v tech predmetech, ktere uci (chteji ucit).
    NIZBORSKY
    NIZBORSKY --- ---
    Ja jsem si vzdycky myslel, ze pseudopredmety jako pedagogika nebo psychologie se uci na pedagogickych skolach nebo odbornych skolach v ramci ucitelske aprobace jen kvuli tomu, aby lide, co neumi nic jineho nez zvatlat, meli praci. Docela me prekvapuje, ze je zde rozsireny spis opacny nazor.

    To mi pripomina, ze sestra meho kamarada chodila jeden rok na pedak a znacna cast jejich ""spoluzacek" byly ucitelky stredniho a vyssiho veku, ktere si to studium musely udelat z duvodu "zvysovani kvalifikace". Legracni pry bylo, ze tyto damy pri studiu nejvice podvadely a opisovaly.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    SMRGL: uf, tuhle vetu (ze to neni jednoduche) jsem slychal tak casto od ucitelu na ZS (kterou jsem musel zmenit cca 4x), ze...

    Ja tu nechci zacinat nejaky flamewar, ale nikdy mi proste nepridalo slozite nekoho naucit... nikoliv ovsem "neco", ale veci z oboru, kteremu se ja sam dlouhodobe venuji. Slo mi to jak u mensich deti (v krouzku), tak kdyz jsem napr. chvili pripravoval stredoskolaky k prijimacim zkouskam na VS. O dospelych nemluve. Zadne pedagogicke vzdelani nemam a ani jsem se o pedagogiku sam nikdy nezajimal. Jedine co umim je proste jen vysvetlovat veci, kterym rozumim - tak, aby to kazdy pochopil. Pripoustim ovsem, ze ve vsech mnou zminovanych pripadech jsem pracoval s lidmi, kteri meli sami zajem to pochopit (neb je to bavilo... nebo to minimalne potrebovali).

    Chapu ovsem, ze muze byt znacne problematicke snazit se nekoho naucit neco, o cem toho v konecnem dusledku sam prilis nevim (pripad vetsiny mych ucitelu/ucitelek prirodopisu). Hlavne kdyz musim mit vzdycky pravdu, moji autoritu nesmi uz z principu nikdo zpochybnit tim, ze by me v necem opravil (nedejboze dokonce pred zbytkem tridy) atd. Obcas jsem premyslel nad tim, zda prave tomuto chovani se na pedagogice nahodou neuci. :)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    HIMLHERGOT: někoho něco naučit je jen jedna z mnoha úloh pedagoga... každopádně jen něco naučit není tak jednoduché...

    skutečných pedagogů je boužel ve školství docela málo a proto produkty základních a některých středních škol vypadají, tak jak vypadají....
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    SMRGL: asi primárně o tom něco někoho naučit, ne?:))
    TERRA
    TERRA --- ---
    Respektive jde to napsat na nekoho jineho ale kdo je clovek, ktery nemusi danit prijmy...
    TERRA
    TERRA --- ---
    CAU MAM DOTAZ KTERY SEM UPLNE NEPATRI pripadne bych byla rada, kdyby me nekdo odkazal spravnym smerem.

    Prosimvas napada nekoho, jak bych mohla vyresit situaci kdy mam mit brigadu, pricemz... ted na konci roku by mi presahl ten prijem z ni tech 15 000 jako studentovi, ktere si muzem za ten rok vydelat, tkz bych musela danit prijmy, ktery jsem ani nemela v planu danit, nevite jak se to dela?Jak to ted vyresit prosim?
    Jestli jde napsat ta smlouva na nekoho jineho kdo by to nemusel danit a napada vas prosim kdo by to mohl byt??

    Nevim si rady, tak diky za jakoukoliv pomoc pokud jste v teto situaci zbehlejsi:-)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    WYDER: už teď se uvažuje o změně statusu u technických a zdravotních střední škol.. zaslechl jsem něco o prodloužení na 5 let a titulu dis.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    HIMLHERGOT: lol, víš vůbec o čem je učitelství.... asi nee..
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: I na původní otázku je tam odpověď, stačí číst.
    WYDER
    WYDER --- ---
    HIMLHERGOT: Zcela špatné příklady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam