• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    MTJ
    MTJ --- ---
    LADYSERENDIPITY: Koukám že jsem se opravdu špatně vyjádřil, omlouvám se; nemyslel jsem to tak jak je napsáno(…) , jen jsem zvyklej ze svýho okolí na to že si to lidi osolí radši míň, tj. třeba že místo polévkový lžíce na litr dají kávovou. Takže jsem to napsal tak. A ono to stahování vody do střev je právě jeden z benefitů šankhy – polypy střeva, zvyklý tahat živiny jen jedním směrem - dovnitř, to najednou mají poprvý jinak a prochází to opačným směrem, tj. voda „zevnitř” jde „ven” – efekt jejich čištění. A podle mých informací je to s tím pitím trošičku jinak - půl hodiny po jídle a první jídlo půl hodiny po šankhce. Velice dobrý je ukončení pomocí vamanadhautí (zvracení).

    Znovu odkazuju na ten link co jsem dával pár příspěvků zpět a hlavně tu diskuzi tam, je to tam krásně popsané.
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    SVA: co se ti nepovedlo? Tam bude spise problem v tom cviceni. Do jake faze jsi dosla?
    SVA
    SVA --- ---
    asi to bylo málo slané...
    SVA
    SVA --- ---
    tak nevím, se to zase nepovedlo...
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Do khičrí se mungo nedává naklíčené, přes noc jen nabobtná, takže se pak uvaří za stejnou dobu jako ta rýže. Totéž by platilo i pro jiné luštěniny, jen čím větší, tím déle namáčet (i když přes noc už to stačí i pro velké fazole).
    SVA
    SVA --- ---
    LADYSERENDIPITY: jo, jenže nejsem v čr a klíčené luštěniny tu neprodávají...tak snad to nebude problem
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    SVA: "Mungo" nebo také "mungo dál" - prodává se ve zdravých výživách, ale bývá už i v supermarketech (Albert ho nabízí ve své BIO řadě). Podle mě se dá použít i jiná luštěnina, třeba čočka. Každopádně mungo je velice chutné :-) no a v Indii naprosto běžné, proto ho tam dávají..
    SVA
    SVA --- ---
    LADYSERENDIPITY: no já to mungo nemám...co už...každopádně díky za rady
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Sůl stačí obyčejná, protože stejně jen prochází. Rozhodně ale nesouhlasím s tím, že čím slanější, tím lepší - používá se zhruba fyziologická koncentrace, což je asi 8-9g/litr (obvykle zhruba menší čajová lžička na litr). Nižší koncentrace by opravdu "fungovala míň", ale vyšší naopak stahuje vodu z těla zpět do střev (a ještě po docvičení se nejmíň dvě hodiny nemá pít!).
    Stejně tak je nejlepší voda o tělesné teplotě, jinak zbytečně vysilujete tělo neustálým vyrovnáváním vnitřní teploty (člověk si užije i vlastním cvičením, netřeba si nakládat víc). Srozumitelný návod, podle kterého jsem postupovala poprvé, je zde

    Basti a šank prakšálana (dokonalá očista střev) - Hathajógové krije
    http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/cs/140400/hathajogove-krije/basti-a-sank-praksalana/

    Včetně rady, co si potom uvařit; nezapomeňte namočit mungo večer den předem..a věřte, že vám bude chutnat :-)
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: Aha, to jsem netušil. A máslo, no, nevím, já ho jím po šankhaprakšalaně vždycky, ale jinak nikdy. Nedělá mi dobře. Ale trochu chápu ten jeho význam, tak to tak prostě dělám :)
    Ale někde jsem teda četl že je možný ho nahradit olivovým olejem, to zkusím asi příště. Možná :)
    Miluju prostě svou osvědčenou kombinaci ovesná kaše (protože tu snídám i normálně) a máslo.
    A napadá mě ještě jedna věc - tu vodu je třeba mít co nejteplejší, pak není ani moc cítit ta přesolenost. A myslím že je důležitý mít to opravdu řádně přesolený, když to není tak to pak podle nejen mých pozorování nejde tak snadno a je potřeba vypít mnohem víc vody aby se „otevřel sifon“.
    I když na druhou stranu, při mý zatím poslední šankhce jsem tu teplotu ani už moc neřešil a taky v pohodě. Už jsem se na to totiž fakt těšil. :)
    Přeju hodně zdaru!
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: no a máslo k té rýži, to je nutné?
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: prý je lepší použit tu himalajskou
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: Nechápu. Jakou jinou?
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: a co když použiju obyč. sůl? nevadí to moc?
    MTJ
    MTJ --- ---
    OLVEN: SVA: DAWYT: Neodkládal bych. Začít se dá buď tou rozvařenou bílou rýží a nebo (tak to dělám já) ovesnou kaší. No a postupně se za den dostaneš na svou normální stravu, takže je myslím jedno jestli je zrovna něco teď opravdu pořádnýho k sehnání nebo ne. Tedy myslím že je to jedno tý šankhaprakšalaně.

    No, a tím vším jsem chtěl jenom říct že je to skvělá věc a moc ji doporučuju a rozhodně bych ji neodkládal, a hlavně se toho nebojte, přinejhorším, když to nepůjde si uděláte klystýr, no.
    :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    OLVEN: ty ilustrační fotky jsou výživné...:)Také se chystam a asi to dám příští víkend a uvažuju o tom taky už pár let:)
    SVA
    SVA --- ---
    OLVEN: no já si tohle říkám už nějaký rok...
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: a ještě děkuji jsem zapomněla dodat:)
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: jj, jsem jedla dnes jen jabko, tak snad to pujde...
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: http://zivotni-energie.cz/sankhapraksalana-varisara.html
    IMHO nejlepší návod na kterej se dá běžně narazit. A doporučuju diskuzi.
    A pak taky hodně doporučuju nejíst den předem. Půjde to pak o dost snáz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam