• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VEZUVŠankprankšalána
    Diskuze, chvalné písně, rady a návody, sdílení zkušeností k milované i zaříkávané technice detoxikace organismu jménem Šankprankšalána. Šankprakšalána „Šankha“ znamená ulita a „prakšalán“ úplně očistit. Jedná se o úplnou očistu trávícího traktu slanou vodou od úst až po konečník. Není to pouze vyčistění žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva a konečníku, ale vlastně celého organismu. Se stavem našeho trávícího traktu totiž souvisí i složení naši krve. Střeva nejsou jenom orgánem jež potravu vstřebávají, ale také i odvádí odpadní látky z těla. A pokud není v pořádku krev - hlavní médium pro roznos potravy a odvod odpadních produktů, může to být příčinou mnoha onemocnění. Šankhaprakšalána je jednoduchý způsob, jak tělo očistit. A byl praktikován již několik tisíc let před našim letopočtem. Již dříve byla používána jako jedna ze základních očistných technik před různými jógovými cvičeními jako nutná očista těla. V Indii je tato metoda dodnes používána. Indové ji provádějí zejména v období (v Evropě je jaro nebo podzim), kdy i biorytmy naších organismů se přirozeně snaží tělo očistit a připravit na další nadcházející období.
    rozbalit záhlaví
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    SVA: "Mungo" nebo také "mungo dál" - prodává se ve zdravých výživách, ale bývá už i v supermarketech (Albert ho nabízí ve své BIO řadě). Podle mě se dá použít i jiná luštěnina, třeba čočka. Každopádně mungo je velice chutné :-) no a v Indii naprosto běžné, proto ho tam dávají..
    SVA
    SVA --- ---
    LADYSERENDIPITY: no já to mungo nemám...co už...každopádně díky za rady
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Sůl stačí obyčejná, protože stejně jen prochází. Rozhodně ale nesouhlasím s tím, že čím slanější, tím lepší - používá se zhruba fyziologická koncentrace, což je asi 8-9g/litr (obvykle zhruba menší čajová lžička na litr). Nižší koncentrace by opravdu "fungovala míň", ale vyšší naopak stahuje vodu z těla zpět do střev (a ještě po docvičení se nejmíň dvě hodiny nemá pít!).
    Stejně tak je nejlepší voda o tělesné teplotě, jinak zbytečně vysilujete tělo neustálým vyrovnáváním vnitřní teploty (člověk si užije i vlastním cvičením, netřeba si nakládat víc). Srozumitelný návod, podle kterého jsem postupovala poprvé, je zde

    Basti a šank prakšálana (dokonalá očista střev) - Hathajógové krije
    http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/cs/140400/hathajogove-krije/basti-a-sank-praksalana/

    Včetně rady, co si potom uvařit; nezapomeňte namočit mungo večer den předem..a věřte, že vám bude chutnat :-)
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: Aha, to jsem netušil. A máslo, no, nevím, já ho jím po šankhaprakšalaně vždycky, ale jinak nikdy. Nedělá mi dobře. Ale trochu chápu ten jeho význam, tak to tak prostě dělám :)
    Ale někde jsem teda četl že je možný ho nahradit olivovým olejem, to zkusím asi příště. Možná :)
    Miluju prostě svou osvědčenou kombinaci ovesná kaše (protože tu snídám i normálně) a máslo.
    A napadá mě ještě jedna věc - tu vodu je třeba mít co nejteplejší, pak není ani moc cítit ta přesolenost. A myslím že je důležitý mít to opravdu řádně přesolený, když to není tak to pak podle nejen mých pozorování nejde tak snadno a je potřeba vypít mnohem víc vody aby se „otevřel sifon“.
    I když na druhou stranu, při mý zatím poslední šankhce jsem tu teplotu ani už moc neřešil a taky v pohodě. Už jsem se na to totiž fakt těšil. :)
    Přeju hodně zdaru!
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: no a máslo k té rýži, to je nutné?
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: prý je lepší použit tu himalajskou
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: Nechápu. Jakou jinou?
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: a co když použiju obyč. sůl? nevadí to moc?
    MTJ
    MTJ --- ---
    OLVEN: SVA: DAWYT: Neodkládal bych. Začít se dá buď tou rozvařenou bílou rýží a nebo (tak to dělám já) ovesnou kaší. No a postupně se za den dostaneš na svou normální stravu, takže je myslím jedno jestli je zrovna něco teď opravdu pořádnýho k sehnání nebo ne. Tedy myslím že je to jedno tý šankhaprakšalaně.

    No, a tím vším jsem chtěl jenom říct že je to skvělá věc a moc ji doporučuju a rozhodně bych ji neodkládal, a hlavně se toho nebojte, přinejhorším, když to nepůjde si uděláte klystýr, no.
    :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    OLVEN: ty ilustrační fotky jsou výživné...:)Také se chystam a asi to dám příští víkend a uvažuju o tom taky už pár let:)
    SVA
    SVA --- ---
    OLVEN: no já si tohle říkám už nějaký rok...
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: a ještě děkuji jsem zapomněla dodat:)
    SVA
    SVA --- ---
    MTJ: jj, jsem jedla dnes jen jabko, tak snad to pujde...
    MTJ
    MTJ --- ---
    SVA: http://zivotni-energie.cz/sankhapraksalana-varisara.html
    IMHO nejlepší návod na kterej se dá běžně narazit. A doporučuju diskuzi.
    A pak taky hodně doporučuju nejíst den předem. Půjde to pak o dost snáz.
    SVA
    SVA --- ---
    prosím nemáte návod na šanku, na netu jsem to nenašla a návod u sebe teď nemám... zítra ji chci zkusit znova
    SVA
    SVA --- ---
    TUILE: já, ale je to taky dobrá technika na čištění žaludku, už jsem to pak vícekrát nezkoušela...je fakt, že jsem byla trochu zklamaná, že se sanka nepovedla...


    VEZUV: já myslím, že spíš naopak první sanka a pak pust, třeba o pár dní po sance. U více denních pustů se právě střebávají zbytky ze střevní sliznice do krve...
    FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    lysebeth vypisuje: První jídlo má obsahovat BÍLOU rýži (tedy ne přírodní, jejíž buničina by dráždila střevní sliznici) vařenou ve vodě až rozvařenou: vařená rýže se má v ústech rozplývat. Může se podávat s tomatovou omáčkou, trochu osolenou, ale bez pepře. Lze ji doplnit dobře uvařenou čočkou nebo karotkou. Současně s rýží musíte sníst alespoň 4dkg másla. Můžete je buď nechat rozpustit na rýži, anebo sníst po lžičkách. V Indii se používá jedině "ghí"(rozpuštěné a pročištěné máslo), které se vmíchá do rýže.
    Rýži lze nahradit pšeničnou nebo ovesnou kaší či těstovinami (makaróny, špagety) posypanými strouhaným sýrem. ... Je možné jíst všechny tvrdé a polotvrdé sýry, jako např. eidam, ale jsou zakázány tvaroh a kvašené sýry, jako např. camembert.

    já osobně zůstávám u rýže s máslem, příp.ghí, protože nesnáším kečupovou konzistenci a podezírám se z alergie na sýr ;)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Tak včera znovu, bylo to nějaké horší, přitom jsem skoro celý den nejedl. Lil jsem to do sebe z hrnce v malé skleničce vždycky po dvou půlkách (cca 2 dl), pak cviky. Při šesté dávce jsem začal cítit plnost a dole nic. Tak jsem si dal ještě asi 3 dávky a mezi nimi vždy 2x cviky a masírování břich, nakonec to prošlo, tak jsem pak už normálně pokračoval dočista.

    Nakonci jsem byl pořád "vyhnusenej" ze soli, tak jsem se napil neosolené vody a provedl jsem "uzavření" tím, že jsem ji dostal ven předem. Šlo i hodně slané, dokonce ještě trochu nečisté.

    Pak jsem byl kalsicky zpocený a zesláblý, dal jsem si rýži s máslem a po ní jsem vypil 2 litry normální vody, ale na "malou" jsem šel až ráno, takže to ze mě vytáhlo asi spoustu vody.

    Teď se cítím dobře.

    Nemáte někde přehled těch potravin, co jsou potom vhodné? Já měl tu rýži s máslem a trochu rajského protlaku na ochucení (to se prý může). A k snídani kneckebrot s máslem, medem a skořicí.

    Skořice je antiseptikum, takže by škodit neměla, ale četl jsem jen seznam těch nevhodných potravin (kyselé, maso, cukry) a protože cukry a maso už moc nejím, tak není problém, jen nevím, co mám jíst. Asi si dám zase tu rýži, tím se nic nemůže zkazit.
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    PAULMUADDIB:
    Jo, to vypadá rozumě. Příště to tak vyzkouším. Díkés
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    FLUMO: ehém...nevím jak se takový houm dělá... vím o pár stránkách kde je to detailně popsáno i s cviky. Tak že dokazy by se tam daly dát. A osobní zkušenosti vypsané se taky hodí....hm

    Tak že kdo udělá houm?
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    PAULMUADDIB: Když jsem se nad tvou poznámkou ohledně vhodnosti sarvangásany zamyslela, přišla mi opravdu jako trochu nečekaná až nesmyslná. Nicméně to není z mojí hlavy, viz André van Lysebeth: Zdokonaluji se v józe, kapitola Šank prakšalana, strana 39 nahoře. Já sama provedla šanku zatím dvakrát a v obou případech naprosto bez problémů, takže jsem žádné pomocné či záchranné techniky nezkoušela. Jaký je názor ostatních na použití sarvangásany, máte někdo vlastní zkušenost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam