OVERDRIVE: do 22eur je to bez dph a bez cla, 23-150eur platis dph ale nie clo, nad 150 eur platis aj clo (ak je na dany tovar predpisane)
prebieha to uplne tragicky - viz moj balicek z usa za 100USD minule 2 mesiace:
12.10. odoslane z USA
17.10. doslo na colnu postu Praha 120 (n Plzenskej)
19.10. mi poslali doporuceny dopis, ktory som si 20.10. vyzdvihol
Z neho som sa dozvedel, ze mam na uvedeny email zaslat nasledovne:
- scan prilozeneho a podpisaneho prehlasenia, ze cesku postu poverujem colnym jednanim,
- scan prilozeneho dokumentu, ze dalsia komunikacia moze prebiehat emailom na adresu, ktoru si urcim (optional, nie je nutne na colne jednanie)
- svojimi slovami do emailu napisat prehlasenie, ze s ajedna o neobchodny tovar (formulacia bola prilozena)
- kopiu faktury/uctu z eshopu (pdf/jpg) kde je vidiet popis jednotlivych poloziek (aj z akeho je to materialu) a ceny a cena postovneho (pritom to bolo prilozene a sami mi poslali fotokopiu)
- kopiu z vypisu z uctu alebo kreditnej karty alebo paypal, kde je vidiet kolko to stalo v CZK
To som im poslal na 3 pokus 20.11. (z nahradneho mailu na gmail, domenu volny maju zablokovanu ako spamovu)
21.10. potvrdili prevzatie dokumentov
1.11. priesiel mail aby som doplnil chybajuce dokumenty, ktore som poslal uz 20.11. (poverenie posty colnym konanim a fakturu)
2.11. som im to poslal
asi tak 10.11. som mal cestu okolo a tak som tam zasiel, ze si to vyzdvihnem, dozvedel som sa, ze uz to maju deklarantky a neda sa to uz vyzdvihnut nazad
18.11. som dostal balik, ale aj ked som bol doma, nemohol mi ho dorucovatel vydat, lebo bol oznaceny, z eje zapis o nezhode a tak musim ist osobne na postu (kam ma museli 21. 11. odviezt vdaka akutnym bolestial chrbta a prakticky nechodivosti aby som sa dozvedel, ze balik je neotvoreny ale deklarovana vaha je 1.36Kg, skutocna 1.13kg a ze suhlasim, ze je ok) Sumu za DPH a poplatky posty som zaplatil na mieste.
A z atuto sluzby colnej deklaracie si posta vyuctovala 180Kc
Takze ked ti to pride, vezmi si pol dna volna, vezmi vsetky dokumenty co v liste budu a za 2 hodiny si to vybav osobne na tej poste na Plzenskej.