Pokud by se nekomu zdalo, ze se v tomhle emailu hrozne moc vychloubam, tak se omlouvam, je to email mame, kde ji vysvetluju, jak se da nekde ve svete neumrit hlady a nenechat se prejet na ulici... takze je to spis jako obhajeni toho, ze vim co delam nez nez jine...
---------
Jinak vcera jsem byl s kolegou ve meste a musim rict, ze ten byl z Delhi uplne v prdeli. Vubec se mu tady nelibilo a to, ze si zrejme objednal pocasi, kdy nebylo 50 stupnu ale jen prijemnych 35 taky neocenil.
Ano je tady prach, spina [taky je tady hned za mestem na jedne strane poust]. Samozrejme jsou tady vsude ruzne pachy a vune, vsude je hromada aut ktere porad troubej a po ulici obcas projede nekdo na slonu [to ne moc casto]. Taky casto vidis nekoho jak veze hromadu cehokoliv na cemkoliv, podminkou je, aby ta hromada byla vetsi nez maximalni mozne nalozeni dopravniho prostredku ;]
No chudak Martin. Odmita jist na ulicich, nepije zdejsi mliko. Magor. Ja se chovam jako bych byl doma, coz mimo jine znamena, ze jsem ze naucil ulice mesta natolik, abych dokazla rict taxikari alespon kterou vetsi ulici ma hledat a pak z ni znal par odbocek, ktere vedou do vily kde bydlime. Nebo taky vim, kde jsou vsechny stanky s jidlem, cigaretama, cajem a vsim co mi proste chutna. Vim kde je dobrej prodavac, vim kde je protiva...
Proste zakladni poulicni znalosti. [za 14 dni pobytu]
Stejne jako kdyz na nekoho mluvis, proste musis mluvit tak abys co nejvic vyjadroval co chces, ne jen mu opakovat porad dokola stejna slova jen hlasitej ;]]]]]
Prvni den jsem pravda taky nevedel kde mi hlava stoji, ale neztratil jsem se, kdyz jsem sel neco hledat, prece si musim pamatovat podel ceho jsem prosel ne? ;]
Ale jedna z veci, co jsem se naucil v dalsich x zemich, ze je dobre mit aspon jednu navstivenku v penezence. Cehokoliv. Treba hotelu, nebo neceho co je blizko. Kdyz uz se vazne nedokazes domluvit nebo se uplne ztratis, tak vzdycky muzes vzit tago a dojet aspon tam... ani nemusis mit prachy, kdyz uz je nejhur, proste reknes v hotelu na recepci at za tebe zacalujou tago, ze to srovnas az budes platit hotel...
Proste normalne.
Dhaka byla hodne horsi, co se vseho tyce, ale min prachu, vic vlhkosti.
Jidlo je tady hodne dobre, pokud si na Indii potrpis, ja teda jako ne, ale musim rict, ze jedna z veci co me Truce naucila je, ze se to da jist a jak to kombinovat, aby to nebylo jen hrozne koreneny, vetsinou cerveny nebo zluty neco. Ja se pak naucil, jak se vyhnout tomu, aby to melo jen tyhle dve barvy obecne a abych moh jist to co mi chutna, ne to co je nejjednodussi. Proste se musis naucit chapat co asi bude to na listku, treba kdyz je to gulab, tak je to kulate a sladke, kdyz je to rajah tak je v tom sejra atd.
Samozrejme nejim maso.
Za a] nechapu proc bych mel, kdyz maso chutna vsude na svete stejne
za b] proc bych mel, kdyz na kazdem listku je minimalne polovina jidlel vegetarianskych
za c] maso je jedina vec, ktere nechci a nemusim verit - spatne uvarena nebo stara zelenina zpusobi ze se poseres, spatne maso, ze umres.... ale tenhle duvod je uplne minoritni... proste lepsi je maso nejist, jako vsude na svete [samo mam rad ryby, a ty bych jed, ale v pousti moc neplavou, takze na ne srat]
A tak...
S pozdravem,
~ TP