• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: Maroko navic neni puvodne muslimska zeme a pokud jde o islam, maj tam k nemu rekneme smysene pocity. coz je dobre, ale zas nadruhou stranu Abdul, s kterym se tam znam a je muj dvorni dodavatel Marocke ropy, tak je muslim, jak kdyz sekne a je v pohode. Myslim, ze nas ma vcelku i rad, divne bile divochy, kterei piji, ale chovaji se slusne a maji radi jeho deti a vice versa.

    MMchodem pojedme do maroka, treba nekdy ke konci zimy. Akorat me zajima, jaky to tam bude, kdyz budu mit klobouk ;] no, ja si asi vemu jen bejzbolovou capku, jako vzdycky, treba i tady v Evrope, zejo ;]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: coz o to, ja jsem pro valku s nima, pokud by se chystali rezat hlavi nekde pobliz, pujdu do ni i bojovat, ale nebudu jim zakazovat tady se poklonkovat, jen budu svou dceru ucit, ze jsou nebezpecni a ma byt opatrna, idelane, aby se snazila byt natolik chytra, ze jim preda nase hodnoty a oni vymeni patero za desatero [to myslim obrazne, mam dojem, ze nechci nikoho nijak moc zasvecovat, i kdyz pokud jednou dojdu k te obrizce, asi budu sve dceri chtit vysvetlit proc jsem to udelal, stejne jako jsem ji vysvetloval, proc jsem zil se Sofii ne s maminkou, nebo proc mam na tele tetovani a holou hlavu].
    Nezmenis generaci ve ktere zijes, tomu neverim, nezmenis ani ty pred ni, ale muzes menit ty, co budou nasledovat.
    Bude-li valka, vim, na ci jsem strane. Na to se ptas?

    Vis proc jsem se nesnasel s Marii? Protoze mlcela, kdyz jsem se ptal, co by delala, kdyz by jeji materksa zeme okupovala stat, ktery ji tedka zivi.
    Tak nejak....

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja rad jezdim do maroka, dokonce sem se tam spratelil s par lidmi, ale ti nechteji mit s islamem nic spolecnyho, zajimavy.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jak vyresit problem s nabozenstvim, o kterem si sam psal, ze je ve skrze zle, kdyz ti lide jsou v nem jako ve vezeni, kdyz odpadnou, tak jim realne hrozi, ze si to moc dlouho neuzijou, takze argumenty na ne platit z principu nemuzou, zakazy nepodporujes, tak jak tohle chces resit ?
    ja rikam, je lepsi se jich zbavit. nac se otravovat se zakazama, proste bych je prinutil vratit se domu, dokud tu nezapustili koreny jako v zapadni evrope.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    pujdes tedy k tem rezacum hlavy je presvedcovat, ze to je blbost co delaji a ze jim nabidnes lepsi cestu ?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ha, pamatujete si nekdo hru Gabriel Kniht? Takova voodoo detektivka s knihkupcem v hlavni roli?
    Tak on je hrozne podobnej tomu poslednimu zidovi nad jamou, s pistoli u hlavy... viz moje nova ikona nebo ta fotka a

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: nesouhlasim, ze jedno bez druheho nejde. souhlasim, ze jedno je vec vnitrni, druhej ve organizace. a jak jsi o 2 prispevky pozdej trefne poznamenal, ta organizace ovlada vsechno. na ruznych miste ruzne moc a ruzna organizace, ale nakonec to tak je.

    treba, jak ted stujuju zidovskou hostorri, chapu, jak moc je prave ta vira v jednoho B-ha strasliva myslenka, ale jak moc je to myslenka, ktera pomohla stvorit organizaci, ktera pocita rok 5774, a kazdy z tech dnu ma v kostech, ma v bunkach. To je jako v Dune, kde matka pozila vodu prozreni a stala se vsemi svimi predky po zenske linii. chapes? to je hrozive silne. chtel bych rict my, ale porad je to jeste oni, a jeste nejaky cas oni to bude, protoze na my je potreba rytual, kterym si chci projit... kazdopadne se rika, ze kazdy zid driv nebo pozdej pozna, ze je zid a probudi se to v nem, a pak je tu jen otazka, zda najde sit, do ktere spadne, ktera jej chyti. a uz to je prvni duvod, proc musi organizace vzniknout. klasicky: aby chranila sve cleny.

    uz jsem psal, ze se vlastne do jiste miry sam boim, ze?
    jasne, zazivam to [spis intelektualne nez pudove] uz dlouho, kdyz ted chodim s kloboukem a salem, a prvni, co koho napadne, a hodne lidi to rika, Ty ses jak nejakej rabin... udelal jsem to proto. libi se mi ta socialni interakce s nahodnejma lidma, libi se mi pripominat jim, ze jejich mestem kdysi chodil rabin, ktery byl neco vcelku normalniho, i kdyz to bylo mi a oni...

    jenimze co se stane, az narazim na bandu mladejch nacku?
    kdybych el kolem sebe 20 kluku s pejzama, bude z toho bitka, a ver, ze na noze, ale kdyz jdu sam....

    no, a ono se to pak posralo. tech lidi bylo moc, zazitku Bh malo, a jist se chce, jak rika stare prislovi, takze z ochrane organizace se u katoliku stala politicka strana [to je vlastne porad ochrana], ale taky banda prizivniku a vyzirku se na tom veze.
    a to si myslim, ze treba dneska unas, uz je to tak zas jako v norme. podle me dneska jsou u cerno/hnedo prdelniku jen ti, kdo opravdu veri a delaj pro to co se da.
    myslim, ze kdyby zidi byli jen o kousek pristupnejsi, a nemusel bys treba aspon jinou abecedu umet, nez dokazes odpovedet na to, jak se jmenujes a co tam delas, tak by treba zidovska komunita byla banda pozeru a sracu [a taky je, kdyz tak na to koukam v Praze, ale to je asi vsude, a s zidama tahnou ti schopnejsi, takze jsou to pak i vetsi zla v tomhle neprirozenym pozemskm rybnice, btw].

    ale to jsem odbocil. proste organizace ma smysl a vznika prirozene. znova: zakazat ji nejde, zorganizuje se na jinem levelu, mozna bude mensi, ale o to bude tvrdsi a navic min videt. viz prave ta doba stihani za komancu, a vlastne vsechny, dyk obe nase velky tradice vznikly ze stihani a utlaku, zidi chodili svetem az do 14. 5. 1948, nez si mohli sednout po Iron Dome, zejo....

    Never tomu, ze zakaz je cesta, zakaz je jen oddaleni problemu a posunuti je jinam.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OVERDRIVE: hele ti lide, co jsou schopni urezavat jinym lidem hlavy na argumenty vetsinou neslysi...
    to je cele oc tu bezi.
    kdyby bylo mozne se s nima sejit, pokecat, nabidnout jine alternativy a odejit s hlavou na svem miste, proc ne, souhlasil bych s tebou. ale takhle to nefunguje

    mozna si zalozim busines a vymyslim zarizeni, ktere kdyz si das na krk, tak uz ti hlavu nikdo neurizne, to ma v dnesnim svete perspektivu
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MMchodem : MOJE TVRZENI JE: ze lidem se nema nic zakazovat, ale vzdy bys jim mel dat alternativu, k tomu, co bys jinak zakazal, tak, aby nakonec delali to co chces a nikdo neprisel zkratka.

    Priklad s palenim listi. Pry to obtezuje, tak to chteli zakazat. Ja tvrdim, ze by bylo lepsi, tadt prachy, co by sly na potirani zlocinu ze zakazu plynouciho [listi proste palit musis, co s nim]... at zasponzoruji firmu, ktera listi odveze a neco s nim udela. Sak on se najde nekdo, kdo vymysli k cemu je dobry a jeste za to dostane prachy. Win-Win-Win

    To same je to s virou. Nechces, aby se ti tady sirili muslimove? Podporuj nejaky jiny pohled na svet. Co myslis, proc se opiram o 7tisc [no kolikateho mame? jeste 3 dny bude nejaky 5774 ze?] let starou tradici a hledam v ni puvodni slova, ze kterych to pak porkoutil ten kupcik s velbloudama, a ktery docela pekne podlozil nejakej Jesu, akorat trochu posral to, ze uz jako chtel bejt ten messiah [to je blby, pac tim by moc veci posral jak lidsky, tak politicky, to, ze jej zidi -eh- sundali je vlastne dobre, jedna smrt opravdu zachranila hromadu lidskosti.... nakonec, pres vsechny ty carodejnicky procesy a zabijeni bratriku....]

    Chapes, nevyhladis levicaky, i kdyz jsi pravicak, a vice verza.

    Vubec, k tomu je hezkej pribeh, takovej demokratickej. Jak se hadaj zidi v synagoze, jestli se pri cteni tory stoji nebo sedi. a jedni rikaj... nase tradice je stat, druzi rikaj.... nene nase tradice je sedet.
    tak jdou za rabim a jak to teda je.
    a rabi vece: nase tradice neni ani stat, ani sedet. a oni: ale vzdyt mi se kvuli tomu hadame.... a rabi: spravne, to je nase tradice.


    Comprende?
    Spor bude vzdycky, jenomze nemuzes zakazat jednu jeho stranu. Pokud neco je dulezite pro Tve ja, nezakazuj, ale snaz se ze vsech sil podporit stanu za kterou chces bojovat, aby zvitezila. A delej to chytre. Zakazy jsou pro hlupaky a lenochy.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja sem jen proto aby meli vsichni stejna prava, tedy proc by mela jedna organizace, treba katolicka cirkev mit nejake zvlastni vyhody oproti treba cirkvi automobilovych tuninkaru.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    i kdyz uz zidu a budhistu nejsou cirkve, tak treba u muslimu to nejsou jen cirkve ale cele spolecnosti ovladajici uplne vsechno, to pak narazi na nas.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OVERDRIVE: vsak ja se nekdy modlim, ale nechodim kvuli tomu do kostela... to je ten rozdil,
    vira je vnitrni zalezitost a jak spravne pises prirozena
    cirkev je ekonomicka organizace, zatimco vira bez cirkve funguje, opacne to nejde. a cirkev na vire cizopasi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OVERDRIVE: me by vubec zajimalo, kdo tu selekci do bible delal, kde se to vzalo a kde se to vsude zkreslilo, od te doby co se nasly kumranske svitky, kde jsou veci jednak z bible, ale asi to nejde uplne porovnat, protoze to je jak hrat tichou postu, tak i neco navic.
    mluvi se hlavne o nejakych dalsich evangeliich a o nejakych dalsich knihach o mojzisovi. ale taky nemam moc prehled
    preklad mam pocit byl krome rectiny taky do latiny a do dneska se prou, ktery je presnejsi.
    a hebrejstina taky neni jediny originalni jazyk bible, ty kumranske svitky jsou i v aramejstine a ruzne varianty tehoz
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: to skoro dal Ataturk, ale vole... vis kolik je v tom penez? a jak bys to postihoval? a kolik lidi tim naseres? a kolik vericich si tohle uz unas zazilo. zkus se nekdy zacist nebo zaposlouchat do zaznamu toho, co se delo s katoliky za komancu. ne diky. zadne plosne zakazy neceho, co je pro lidi prirozene, ROZHODNE nepodporim.
    Bohuzel [a mame to tady, dokonce bez pomlcky, ze] i Ty se zacnes modlit, kdyz ti nekdo umre nebo se budes bat. Jakou to bude mit podobu, to je jen otazka, kolik toho znas, nebo jak jsi byl vychovany, pripadne jak moc proti tomu bojujes. Nerikej mi, ze jsi nemel zadny zazitek B-ha i kdyz to treba muzem srovnat se stavem, ktery clovek zna z drog a ma tendenci pripisovat mu jinou dulezitost, nez pak prokazali vedci, tak stejne je prote pro lidi Bh uplne prirozeny. To, proc tady rozslapava bota Jezise ma jiny podtext, ja nenavidim katoliky, jako pokrytce u nichz je uz myslenka hrisna a podobny sracky... ale zakazat vsechno od katoliku, pres zidy, po buddhisty a satanisty... to proste nejde a ani nechci aby to slo.
    Sorry, totalitu uz jsme tu jednou meli. Ty bys sel prvni, nebo ja.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nejednodusi by opravdu bylo, kdyby se zakazalo jakekoliv verejne prezentovani viry. a mozna bych sel dal, jakakoliv ekonomicka aktivita nabozenskych instituci.
    sakra, ja verim na hasis, a taky to nesmim oficialne hulit na verejnosti kde me napadne (opet se nebavim tak uplne o cr, i kdyz tady uz taky prituhuje a rozhodne se neda rict, ze si muzes jen tak hulit na ulici), tak proc by mel kdokoliv mit pravo prezentovat znaky sve viry verejne ?
    pro me je treba katolicka cirkev nebo jakakoliv muslimska organizace spolek na urovni zahradkaru, ti taky nemaji nejaka specialni prava, tak proc cirkve ? co kdyby si treba svaz myslivcu vyminil, ze musi mit jako znak sve viry zbran kdykoliv pri sobe. takze treba i pri letecke preprave ? je to absurdni, ale asi chapes muj point
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MMchodem, nevim, kdo prekladal Koran, ale ted jsem se docet, ze Septuaginta, coz je preklad Bible do Rectiny a to z Hebrejstiny, tak to udajne udelalo 70 zidovskych mudrcu v ramci nejakeho "grantu" jen si nepamatuju krale. Kazdopadne to bylo na objednavku a prekladali to lide, pro ktere to byla svata kniha, takze ten preklad by moh mit neco do sebe... a stale se pouziva jako predloha mnoha soucastny prekladu, treba Ekumenickeho, ktery ovsem vypousti nejake knihy [ted nevim ktere, zjistim ... ale treba preklad pro 21. stoleti je prave zalozeny hlavne na 70]. MMchodem to slovo Septuagint znamena 70 prave kvuli tomu, ze to prekladalo 70 zidu. Asi to pujde nekde snadno dogooglit, ja zas jako nevim vsecko, budou tu chytrejsi. Akorat co me tak teda jako zajima, tak vim, ze nejaky prvni preklady Koranu byly z doby tak nejak okupovaneho Spanelska pokud se nepletu, ale kdo kdy a jak, to rozhodne nevim. Kdyztak dohledej, mozna by to stalo za zjisteni, protoze ona ta kanonizace prekladu je v tomhle pripade dost problem, protoze motlitba nedolehne k usim B-a, pokud je spatne vyslovena ci napsana a tutiz se preklad dlouho vubec nepripoustel, takze pochybuju, ze neco jako 70 muslimu si sedlo a sepsal preklad, jeste pro ovladany narod...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OVERDRIVE: bohuzel v dobe zkurveny politicky korektnosti kdy nesmis ani verejne na ty excesy poukazovat (ted nemluvim o nasi zemi, ale spis o cele evrope), je tohle dost nerealne.
    je to jako s ciganama, ktery kdyz zavres za krades, tak je to rasizmus...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: Sunnyti jsou ti rozsirenejsi, Shiiti jsou druhy nejrozsirenejsi.
    Nebezpecny je to oboji, to je fuck, ale je pravda ze Shiitu se baly i narodni vlady v Arabskych zemich a jejich "velkonoce", tedy doba, kdy byl zabit Ali, jsou v mnoha zemich uctivajicich Islam zakazany. Kdo urezava hlavy aktualne vic, to nevim.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: ANDY_WARHOL: no jo, to uplne chapu, ale zase musis uvazit, ze demokracie je to, cemu se jinak rika obchod. s Arabama se obchodovalo dobre i kdyz byli ve spanelsku.
    problem je podle meho ne v zakazani toho celeho, jako spis v tom, ze pak nam prestane fungovat princip... a ten je dost dulezity: pravo plati pro kazdeho stejne. nemuzes rict, ze ja s jarmulkou ji nosit muzu ale tahle zenska satek mit nesmi. a ted kdyz to udelas, tak najednou si znepratelis strasnou spoustu lidi ve sve zemi [nemyslim muslimy, myslim vsechny s jarmulkou, jestli chapes, jak to myslim... jako vsechny skupiny, co se budou citit ohrozene], takze pak dojde k tomu, ze najednou budes mit vnitrni rozbroje ve sve vlastni zemi, protoze jsi ji chtel pomoct.
    demokracie ma tu nevychytavku, ze je to tak trosku horici bordel, takze pak musis strasne politizovat,coz ti totality zjednodusuji. totaita je hrozne lakava, dokonce docasne i vychytana. jenomze v konecnem dusledku, tam kde ti vydrzi dlouho, mas z toho islamsky zeme treba.
    zadny umeni, minimum vedy, zadna svoboda pro zeny, protoze kunda je brana do pekla....

    vis jak to myslim? kdyz napises moc pravidel, kde to plati a kde ne, dostanes presne to, proti cemu ja pisu. navic kazdy poruseni pravidla ti bud zboura nejaky principy a pravo se stane nespolehlivy a neudrzitelny, nebo budes muset postihovat vsechny, kdo jej porusuji, z cehoz se stane masakr.

    podle meho je cesta v tom, ze musime byt schopni pevne ale pruzne reagovat. pevne znamena tvrda rozhodnuti pri poruseni existujicich prav, pruzne, znamena chytre pouzivat spolecne pravo tak, aby se vytvorila moralka, ne vsak totalita. musime fungovat podobne jako ti islamisti v tom, ze pravo pouzijem prave tam, kde je jej treba. takze kdyz bde nekdo neco porusovat, nakopes mu prdel, cimz ukazes, ze tady funguje nase pravda, ale nebudes kvuli nemu zavadet specialni pravo, protoze tim bys rek, ze je ten dulezitej.

    typicky priklad bylo nakopani prdele blbeckum v mesite, protoze rozsirovali antisemitsy knizky
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ANDY_WARHOL: presny ne, ale kanonizovany ano
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam