Mam od Julyz pujcenouknihu... on existuje i pseudo-dokumentarni seialal, tusim se to jmenuje Svet bez nas. Videl jsem jen jeden dil, o rostlinach, ktere nici treba Atlantu a rocne je potreba hromada lidske prace + plamenomety, aby nezmizéy primestske ctvrti, taky o jezerech v okoli Chicaga, ktere, kdyz by prestala fungovat regulace pritoku, zcela by znicily mesto. Ano, mam rad post-apo scenare, survival, jsem prepper (a ted konecne jsem po roce a pul vytvareni ruznych zasob, rezerv a dedictvi, dosel k tomu, ze za me uz muze nastat konec sveta, nekonecna prace ted uz zbyva v tom, naucit nekoho dalsiho, co vsechno znam, proste uchovat memy... je hezke rict “tohle vydrzi pro me a mou zenu”, ale pak z nejakeho duvodu nebudu a ona si sekerou usekne nohu a znici filtr na vodu, vystríi sipi do kuse bez nahrady a ztrati hodinky, zapalovac a kresadlo,... ). Asi stejne nenastane ten materialovy konec sveta, vzdy je to o tech memech a ja to celou dobu vim, ale kdyz chodim mrtvyma barakama, kdyz stopuju se 30l baglem na zadech, to, ze u sebe a na sobe mam vsechno, co mi umoznuje citit se v pohode (a umoznuje mi to experimentovat a ucit se), tak tohle mi vzdy pripomene, co v zivote chci... ucit se a ucit, rozvyjet se a zachovavat hodnotu a poznani, premyslet. Co bytostne nesnasim jsou lidi, kterym musis 2x ukazat jak na to, a oni se zeptaji potreti. Podle pravidla “kdo se pta, nerad da”. Vlastne nemam rad ani to, kdyz se nekdo pta na to, co by bezemne sam vyresil (vole, v autech, kdyz lidi ridi, a ridili, tak neodbocovali do zdi, nez meli navigace. Najednou “zahnete ostre v pravo” zcela vazne vede k bourackam!? Nemam rad prenaseni zodpovednosti na druhe, je to trosku problem sladit s team-workem, ale razim zasadu, ze kdyz jde o zivoty, nema cenu se ridit podle nejslabsiho, protoze to je ten, ktery uz lezi a krvaci, a je lepsi nasadit latku nejvys a snizovat, nez nasadit latku nejniz a umrit jako hovada... zkusenost z mediciny, stopovani, fetovni i doby, kdy docasne mam dost, ukazuje, ze je to dobry plan). Prenaset na nekoho zodpovednost je pro me jasna znamka “ridim se pidle nejslabsiho, tedy podle mne, pac ja potrebuju, abys me ridil.” Jedina dalsi ZLEJSI slabost, a za tu jsem i zbil zenu je LEZ (fakticky treba ne nevera, ale takove to “to ne ja vypustil vsechnu teplou vodu z boileru, to uz bylo”... to je lez z blbosti, a znova je to nebezpecna slabost. Zvlast, kdyz jedinci, kteri to delaji, tak jsou dobri, takze v dulezitych momentech neni snadne rict, ze to, co tvrdi je lez ci pravda: “jo, tahle bobule je jedla, vim to urcite. Tyhle vajicka nejsou zkazeny, to by smrdely”... to muze stat zivot.
Tedy ucit se a ucit a ucit lidi, ze lez a prenaseni zodpovednosti, jsou hloupy a nebezpecny, i kdyz jim to poskytuje konfort, ci domelou prevahu. To je sakra survival topic.
Tak tedy, svet bez nas (bez naz vsech, zadny survival, vy hnusni svabi a potkani! Vsichni jsou mrtvi, vsichni, jako i TY!)