OVERDRIVE: jak jsem shanel kadaver [proste kus mrtve lidske tkane, muze to byt treba placenta, co se po porodu porad jeste vetsinove vyhazuje, i kdyz dnes se uz pouziva na uchovani kmenovych bunek, a doufam, ze se bude pouzivat cim dal vic... o tom jindy]
Na kamosku, co dela na urgentnim prijmu:
A: prosimte, potreboval bych lidskej zbytek, staci kousek 1cm^3, placentu, clanek prstu, zbytky po plasticke operaci... potrebuju to zavrit do konzervy a parkrat pak otevrit, abych symuloval pri vycvyku pro psovody mrtvolu. Musi to byt lidske. Vratim pak do Biohazard odpadu a muzete poslat do spalovny.
B: Coze? NE! To jsi se zblaznil.
A: Ale nebudu tim nic kontaminovat, proste to bude zavreny, vycucha to 10 psu a pak ti to vratim.
B: NE! V zadnym pripade!
A: Proc?
B: to se nesmi! NE V ZADNYM PRIPADE! na to je zakon!
A: aha, takze mam jit krast do nemocnice, jak fetka, co krade pouzity fentanilovy naplasti?
B: """" otocila se a odesla z mistnosti, dalsi 2 dny se semnou nebavila """"
A: prosimte, v cem je problem? chces se na to jit podivat? mit to pod kontrolou? prijd v nedeli na vycvik.
B: """" otocila se a odesla z mistnosti, dalsi 2 dny se semnou nebavila """"
a ja si rikam "ACHJO", stejne jako si rikam "ACHJO", kdyz psovod zachranar se boji krve nebo mrtvoly a "dela to jen pro zabavu, aby neco delal se psem". Podle me si pletou Svazarm s Pionirem, respektive Jiskrickami.
Proto se citim hrozne sam. Jakoze dlouhodobe.
To uz je komentar ke me samemu a nema to nic spolecneho se zachranri psovody, protoze jeste chvili a nebudu mit s mistnimi "psovody" spolecneho vubec nic, a uz jsem v tomhle stadiu asi rok, kdo neumi precist email, pac nevi, jak se to dela, nema pravo ani povinost se pohybovat v mem okoli.
Kazdopadne vracim se k tomu potencionalnimu pruseru... nemusi to byt zadny konec sveta. Co se stane, kdyz dalsi orkan, nebo nejaky Y2k/0day posle do prdele nase zivoty?
Kdyz budem mit MEGA schopne vlady, tak do mesice po treba blackoutu budem mit vodu, nebo elektrinu. OK. To znamena, ze mesic nebudou fungovat benzinky, tim padem prestane rozvoz jidla, kdyz nepujde proud, treba par tydnu, prestane hned prvni den tect voda [pitna], prestanou fungovat nemocnice, protoze na prvnich 5 tisic lidi kazda vystrili naboje v podobe siti, dlah, anestezii. Zacne byt zima, pokud bude zima. Nepujde plyn, pac cerpadla jsou elektricka.
Sekundarne, ale vlastne primarne, prestane fungovat chlazeni jaderneho odpadu a reaktoru, takze do par dni vyleti do vzduchu temelin a dalsich 441 jadernych elektraren v Evrope. Pokud jsem byl pobliz, tak pre 20 micro suveretech uz je mi vicemene vsechno jedno.
Nepodojis kravy, nezahrejes slepice, nejake mnozstvi ovci mozna muzes pustit na volnou pastvu. Prasata muzes pustit do mesta zrat odpadky.
Za tyden zacnou byt problem nejen divoci lide, ale vsichni psi a kocky, co jsi je nestihl zabit a sezrat. Domaci mazlicek se bud zmeni v konzervu zradla, nebo se v ni zmenis ty.
To neni zadny hruzostrasy dopad, zadna magie. To je proste realita mesice bez elektrickeho proudu. Kde nejvic boli voda, vsecko ostatni se da nejak vyresit. S delsim vypadkem typu Den trifidu uz nejde pocitat. Po 3 lechetch jsou podle me zkusenosti nestabilni JAKEKOLIV budovy postavene clovekem, vcetne silnic, trati... pokud nefunguji cerpadla a prehrady, voda je naprosto nezvladnuty element. O pozarech nemluvim, neznam. Proste po vic jak mesici je dopad sveta bez elektrickeho proudu NAPROSTO neodhadnutelny.
A ti "nejschopnejsi" z nas jsou nejake aktivni zalohy, par engineeru, kteri si schovali zakladni manualy a neco umi, par lidi, co maji pristup k dodavkam neouzovych zasob, a treba zachranari, policajti... proc? protoze maji prednostni pravo k materialni podpore.
Pred cca 5 rokama na Opavsku napadlo 140 cm snehu, a dobrovolnici rozvazeli v SUV lidem potraviny a plynove bomby, jinak by ti lidi po tydnu zmrzli ve svojich bytech. Tvalo to cca 5 dni. A to vsichni okolo meli vodu, naftu/benzin, proud...
SVETLO, PRISTRESI, TEPLO, HLAD, ZIZEN - tohle se cte od zadu. Pokud mas zizen, hlad uz nevyresis, pokud mas hlad, nevyresis teplo a pristresi...
Zkuste si to, ja to jednou za cas delam, hodim si na zada, to co unesu a jdu se projit na weekend [slovy dva dny] ... ne vazne, zkuste si to.
A ti nejlepsi z civilu jsou "dobrovolni zachranari".... kdyz je vidis, jak zapomenouu doma helmu a celovku, rikas si, ze VSICHNI umrem.
Ptal jsem je jednou typek:
"Hele, co je mi do tech tvejch pocitacu, ja faram do jamy v Orlove a bez uhli, ktery vyvezem na povrch, tak jsi nic?!"
a ja mu odpovedel:
"jo, kdyz to ja, se svejma pocitacema poseru, a nezareaguju v ramci minut, tak v tech -1800m pod zemi se udusis, a nepojede ti ten vytah na povrch"
Tehda mi ten typek koupil pivo, a ja tehda mel tesne za sebou incident, kdy muj kolega vyhodil nezanedbatelnou cast Chicaga "off grid", pac vypnul General Electric nejake kontrolni servery.
Ja kurva nejsem paranoik, ja jen delam s pocitaci, a nemuzu si dovolit byt horsi engineer, nez je neurochirurg neurochirurgem. Proste nemuzu. Protoze jinak umres.
A FAKT ME SERE, ZE DOBROVOLNY ZACHRANAR SI ZAPOMENE CELOVKU A NEUMI POUZIVAT VYSILACKU, protoze za kazdeho takoveho idiota umre aspon jeden clovek v sutine. A o tom strachu pod zavalem uz jsem psal, ze?