pouze bekolik poznamek, kterymiz se za a) omlouvam, ze jsem Eveline neodpovedel ani na jednu ze zprav, kterezto me velmi tesi a hreji... mam k tomu sve duvofy, ktere se podobaji tomu, proc jednou chodim do prace v kosili a veste, jindy v usmudlanem bomberu a mikine s plynovou maskou na hrudi
b) jsem ponekud vytizen vedenim ucetnictvi, nechtene a necekane velkou zatezi psani ansible scriptu, do kterez jsem neproniknul ani za posledni tyden
c) proste mi bylo na picu, coz se odrazilo na vsem a to nejen bodech a) a b), procez by se sluselo omluvit se i vicero lidem, ale na to nepotrebuju psanou formu, coz me odlisuje od meho ja cca 10 let z5
kazdopadne prave jsem se na nekolik chvilek sesul do straslive nevypranych perin s knihou Neila Stephensona : Zmateni, kterazto se narozdil od 7ev venuje ekonomice, ekonomii a vlastne i konci baroka a pocatku renesance, a to jak politicky, tak z pohledu vedy.
konstatovani by mohlo byt, tak jako u 7 ev prehrsel, nicmene zaujalo me toho prilos mnoho, s prilis komplexnimi konotacemi. napriklad machinace s dluhy, z kterych se nakonec stane dluh statni, cimz je alespon castecne garantovany, nicmene jejich vykup probiha jeste, jako by statni nebyli. zde se nabizi jisty “obchod na kratko”, dnes uz by to neslo, urcite... fakt, na Islandu se vubec nepujcovalo stejne, a vubec se to nepodoba krizi, ktera devalvovala cenu dolaru minimalne o 30%, spise vic.
no, to je jedno, kazdoadne k faktum:
“to drive projde velbloud uchem jehly, nez by bohac prisel do nebe” - ucho jehly je realne misto v orientalnich kasbach, jedna se o zuzeni ulic, kterymi projde clovek, ne vsak velbloud, cimz se jista cast. stareho mesta (z dnesniho pohledu) stava ohradou pro velbloudy...
dalsi veta a znalost, co pobavila: v Cryptonomiconu zaznelo, ze kazdy kruh na vodni hladine, je jadne vnimatelny ve vlnach, pokud by jej krytoanalytici byli schopni cist, v ruchu vln, byli by schopni vedet presne, kde se nachazi ktera Nemecka ponorka...
v Rtuti/Zmateni se uvaha eskqluje (a pozor, navazuje na Urozenou Citanku Pro Urozene Slecny): “divala se na vlny vymalovane na strope kostela a uvazovala, ze davaji cloveku na vedomi, ze pokud bychom mohli vnimat presne polohy jejich castic, ze pokud by to dokazal... byl by sam bohem”
proc to navazuje na Diamantovy Vek? to je na snade, v te knize je clovek schopen syntetizocat vicemene vsechno, rekneme neorganicke, a to he prece dusledek toho, ze onen material mam zmapovany, protoze ac to muze byt energeticky nakladne, tak uz dnes dokazem vyrabet vsechny zakladni prvky...
priomina mi to, ze kdyz jsem zacal kreslit a malovat, svetil jsem se Nyx, ze umim malovat, jen nevim, jak veci veskytecnosti vypadaji... on v te dobe modeloval v Blenderu
to je fuck, ja se vratim... a ze to bude intenzivni weekend u pocitace, o tom nepochybuji, jen na me praci neni prilis lakavych motivu, ac prave zongluji s cca 3,7 mil czk jako kapesnym a rocni vyplaty zanedbavam