Taky uz jsem o te knize hodne psal a HODNE jsem z ni citoval, az jsem zjistil, ze v ni mam asi 60 zalozek, zacal jsem si podtrhavat vetsinu vet, a tudiz bych ji musel odcitovat celou.
Amos Oz umrel, pry nekdy loni. Vim, ze mel rakovinu, ale R.I.P. mam rad ty nudne, chytre lidi, kteri o vecech premysli az tak, ze to zavani nesdelitelnosti... pak jdou a sdeli to. To je i Paul Harrell, to je treba Amos Oz.
Pokud chcete napriklad zazit atmosferu 1948, kdy 7h po vyhlaseni statu zacala valka, kdy Britove dodavali zbrane Arabum a naopak je sebrali Izraelcum.
Smutne. I pohled na Shoa (mmchodem, dnes je “SHOAH MEMORIAL DAY”)... ale ne citove vyderacsske. Proste pohled cloveka, vzdelance s klavirnima rukama, maminkou, co si pustila plyn, protoze Izra nenavidela, jako misto k zivotu, tatou, ktery se nikdy nestal vic nez vedcem, a celozivotnima hambama, cytezstvima, krasou i nepochopenim...
Amos Oz je smutny a me obcas tecou slzy, ale zaroven je krasny - a me cast tecou slzy. (Neco jako u Haruki Murakamiho Norskeho dreva)
Must read, pokud vas zajima Izra,zide a nebo jen lidstvi
Příběh o lásce a tmě - Amos Oz | Databáze knih
https://www.databazeknih.cz/knihy/pribeh-o-lasce-a-tme-25518