• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    OVERDRIVE: wheel of cheese .-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Aha, tak on se cedar kupuje jen po blocich, heureka!


    https://sortiment.makro.cz/cs/cheddar-cmature-9mes-cca-25kg/243521p/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    No nekecej!!! (Furt to neni kolco, ale ta cena, az to smrdi podvodem).


    Cheddar traditional blok cca 1kg - Sýry | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/cheddar-traditional-blok-cca-1kg-ean37630-skup13Zn1ak15.php?18_let=ano
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Chtel bych ho Adle poridit k vanocum, ale bud me google-fu neni co bejvalo, nebo koupit cheddar je slozitejsi, jak koupit kilo huleni...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SPECZ: Jenze ani to nemuzu rozume dogooglit, nasel jsem farmu ve Wisconsinu (vetsina cheddaru je z usa ne uk, dnes, jak jsem pochopil), a pak ty zakladni v UK (Marrylsnd napriklad). Z UK jdou dodat cihlicky, kolem 10£ za pound, nejlevnejsi, ale kolo nenajdes (najdes?)...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    OVERDRIVE: Zkus napsat vyrobcum, treba ti ho poslou nebo reknou kdo je v kraji distributor ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Ne, cheddar fakt radej koupim. Nepocital jsem to, ale podle vseho tovyzaduje minimalne den prace (a pak hromadu mista na zrani), a to se bavime o vyrobe v malem. Den prace na bochnik (kolo) syra.


    Nejste nekdo v UK / US, ze bych nakoupil cheddar?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tohohle pochmurneho zence jsem popravde jeste nemel single, jen v necem, a je to MOC, pro me prote TO NECHCES. Jedu do 100k SHU, tohle ma mega a pul, ale to krasne farmareni


    How This Guy Made the World's Hottest Peppers | Obsessed | WIRED
    http://www.youtube.com/watch?v=1uNpjqH-mQQ
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak uz jsem pestoval houby, vyrabel klony kde ceho, zkousel jsem kvasit od zeli po ryby, pekl jsem chleba... ze bych si vyrobil syr?

    No nekecej, zas jeden laboratorni quest (tyhle jsou pro me relativne tezky, treba s houbama bylo dost mrdani, pac psum proste nevysvetlis, ze ted 3h potrebujes sterilni mistnost)...


    How to Make Cheddar Cheese (with Taste Test)
    http://www.youtube.com/watch?v=6tfn4uSgY7Y
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hej!!! Snazim se najit, kde koupit cely kolo, ale jak se to kua rekne Eng?!

    Zjistil jsem, ze veci nad 100£ nema cenu kupovat v CR, vyjdou pak 2-5x draz.

    Taky neni dobry kupovat treba merici pristroje v growshopu, ale primo na webech, kde se prodavaj merici pristroje, to same folie, to same vsechno.

    Proste napis si seznam, co chces a obvolej si vyrobce.

    Jakoze PH metr, ktery v growshopu stoji 4000,- tak jde poridit za 500,-. Teplomer s phmetrem do kompostu za 200,-?

    Teplo-vlko-co2 metr za 1100,- misto 3800,-

    Folie cerno-bila misto 2100,- za 20m^2, za 520,-?

    A tak dal.

    Ted schanim kolo cedaru. Kdo najde, aspon 20cm prumer, odkazte.

    Za mesic doma nebude ani drobek, to si kur.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Čedar je anglický sýr. Ten nejkvalitnější se vyrábí v hrabství Somerset, a to na třech farmách – Montgomery, Keen a Westcombe. Ty jediné totiž používají nepasterizované mléko z vlastních stád a živočišné syřidlo.

    Pravý čedar se vyrábí tzv. čedarováním, kdy se čerstvá sýřenina rozdělí na kusy, které se vícekrát převrstvují, aby z nich vlastní vahou vykapala přebytečná syrovátka. Kola hotového sýra váží víc než 14 kilogramů a zrají od 12 do 18 měsíců. V samotné vesnici Cheddar žije už jen jediný výrobce slavného sýra.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jakoze 2017, ale vlastne to chapu. Ceddar me naucila jist Adla, pac v UK se gouda proste neji... a ma recht..


    Britská sýrárna nabízí odměnu 500 liber (téměř 15 tisíc korun) za nalezení 40 kilogramů cenami ověnčeného čedaru, který byl o víkendu ukraden na zemědělské výstavě na jihozápadě Anglie. Dva obrovské sýrové bochníky po 20 kilogramech zmizely z výstavního stanu ve městě Yeovil, které se nachází nedaleko vesnice Cheddar, po níž má světoznámý sýr jméno.


    Tyden.cz | Hledá se čedar. Britská sýrárna nabízí nálezci tučnou odměnu
    https://t.tyden.cz/...apetit/hleda-se-cedar-britska-syrarna-nabizi-nalezci-tucnou-odmenu_438795.html
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pohrebni Adla ;)



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Proste hezky

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nasel jsem krabici Edimburskych maslovych susenek, co jsem dal Sdle 2 roky z5 k vanocum, pac se mi libila krabice... a krom toho, ze jsem objevil novou kulinarskou zalibu, tedy chedar na slane krekry (chedar na cokoliv!!!!!!!!), tak jsem si ujel na maslovych susenkach... Eng: shortbread...

    Verte, ze pokud se nekde povaluji nejake prebytecne deti, a nutne musi sladke, tak tohle je cool reseni (serte na to, a davejte jim spis vic oleje, min soli, min cukru, ... ale kdo jsem, abych radil, zvlast, kdyz vyziram maslove susenky, dokonce k pivu - k caji a kafi jeste vic Nejvic):


    Easy and Delicious Shortbread Cookies
    http://www.youtube.com/watch?v=5NDJ6uuVFA4



    Jiak takovy vystavni kus, to chces slozit, ten by si uctive vetvicky fakt zaslouzil...

    Sakra, skoda, ze jeste furt mame civilizaci, a takove kusy odmitam zabijet, az vsichni vyhynete, jeden takovy bude muj. Na sto yardu. Prisaham Bohu!

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nemuzete mi nekdo sehnat vzor zpravy z cov-19 testu? Chci jet na sk, uz 6 mesicu de facto nechodim mezi lidi, tak troska forgery pomoci Gimp-u? Akorat nevim, jat o ma vypadat.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kombuchová kultura je symbióza octových bakterií (hlavně Gluconacetobacter xylinus a bakterií rodu Lactobacillus) a několika druhů kvasinek (nejběžnější jsou kvasinky rodu Zygosaccharomyces, ale často se vyskytují i rody Saccharomyces a další)

    Kombucha – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    To v pozadi je asi 3 roky prosly caj matcha s trochoucesminy paraguaiske (mate) a 1/4kg cukru. Az to vychladne, prijde do toho kombucha (kombu-ča); tak zvana cajova houba, coz je Cinska houba, ktera zije ve sladkem caji, ktery fermentuje (v konci je to cajovi ocet). Uz mi asi 20x zplesnivela, 2roky jsem ji nekrmil, za tu dobu narostla na 8cm vejsky, a pak jsem z ni slil jen cajovy ocet a hodil na kompost, stejne se chytila a mnozi se
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Specz: chtel jsi nejake recepty na dyni, ze? Tak tady moje fast-pickles (octove pickles, kvasky, bez zavarovani):

    - dyni na nudlicky (hokaida a takove ty jemno stenne nemusis loupat, ostry nuz ukrati spoustu srani, na vesti a tvrdsi dyne vetsi a tezsi nuz, klidne sekat sekackem)

    - zaroven dat varit: cukr, rozmychany ve vode, ocet, voda (ta z cukru): davam v pomeru - od oka, cca 1:1:1; pridavam bobkovy list (nalamat), 3 barevny pepr (kulicky), chilli / kayensky pepr

    Mensi sklinka je na vonavo/sladsej:
    - cela skorice
    - citronova kura
    - chilli
    - zazvor
    - muskatovy kvet

    (Bude to vonavo ostro kysele, asi.. ne vsechno se dobre rozpousti v kyselinach, vode... uvidime)

    Vetsi flaska:
    - kopr
    - horcicne seminko
    - kmin

    (Bliz ke klasickejm okurkam)

    Zapomel jsem trochu soli, bacha, hodne soli zastavuje kvaseni a penetraci zeleniny (cimz se da zastavit prirozena fermentace, btw; zvysit salinitu nad 5%)

    Zalit horkym octo, cukernatym nalevem; nechat schladnout, zavrit.

    V lednici vydrzi vecne, a to i otevrene, pokud nic necouha nad roztok.


    (Pry je dobre zeleninu na 3h obalit v soli, pak vyplachnout; funguje i sojovka)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží na JIP - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...vrtnicek-koronavirus-covid-19-nemocnice-pristroje.A200925_082444_lidicky_zar
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam