Jeste bych se rad vratil k cynikum, teda filosofii odvozene od nazvu spis skoly, ale legendarne od slova kynos, tedy pes (tedy Sokrates a jeho pes mi zavani cynismem, ale asi se pletu):
Navrhoval jsem, ze jeden velmi zajimavy myslenkovy smer, ktery a priori nema nic spolecneho s PCB a tranzistory, ale, v prenesene pusobnosti vlastne ano... je tzv “possitive behavioral reinforcement”
Jde o to, ze kolem nas je hromada zivych bytosti, psy pocinaje (dobra laboratorni... pes), az po lidi,...
Nekdo mozna vi, ze behaviorismus ma zakladni tezi “nevim, co se deje v dane hlave, ale chci za pouziti standardnich vstupu, dostat standardni vystup”...
Existuje cca 50 let tehle praxe, da se to pouzit na zviratech, ale i lidech. Primarne to vychazi z Pavlova “zvonek-maso-slineni”.
Rikas, ze pokud bytost chces k necemu donutit, musis ji odmdnovat, tak, aby to, k cemu ji nutis delala dobrovolne a jeste rada.
Hezky priklad od Karen Pryor (ktera zacinala vycvykem kosatek, a uz v prvni kapitole rika: kosatky jaxi nemuzete zmlatit, aby delaly to, co po nich chcete, museli jsme to holt vymyslet jinak...
https://m.kosmas.cz/knihy/159970/sveho-psa-nestrilejte/ )... tak ten priklad: pani si naucila manzela, ze kdyz si cese vlasy, nasleduje sex. Pokazde, kdyz si pak cesala vlasy... kupodivu nasledoval sex.
Je v tom hromada hacku, napriklad nepravidelne odmenovani (ne vzdy, kdyz si cesu vlasy, nasleduje sex, ale obcas jo, faktem je, ze pri cesani vlasu se ti vzdycky postavi... atd, atp.).
Existuje tam treba teorie (a praxe) tzn retezeni chovani, ktera vysvetluje, jak dojit po kruccich k vazbe cesani vlasu = sex. Atd atp.
Neschrnu tady 50 let vyzkumu za 2 min, ac myslim, ze tomu rozumim docela dost a je to HODNE hackerina (kdo by to chtel videt nazivo, muzem usporadat kurz pro lidi, co rychle premysli; ma ex- to provozuje uz cca 15 let...)...
Kazdopadne ted presah k transistorum: jak ucite neural network, ze nejaka rozhodovaci cesta je “dobra”?
Klicove slovo je “reinforcement”...
Samozrejme u NN je muzete pitvat denuggerem, u czoklu pomoci MRI.
Kazdopadne chci rict, ze existuji i ne-primarne-technicke cesty k technologii.
Pokud nekdo chce znat hackerske mysleni, az s presahem k technikam vah a podminovani (nebo jak se to preklada) na urovni expernich systemu/neuronovych siti... rozhodne je dobre se venovat treba zpetne vazbe a podminovani.
Klidne k tomu dodam psa. Muzem tvrdit, ze je kybernetickej. Protoposloucha a treba i se sebe-programuje (totalni hack je samozrejme generalizace: za sedni-lehni dostavam odmenu, neni mozne, ze kdyz se po me chce neco jineho, nemohlo by se mi to taky vyplatit? A tudiz: neni dobry zacit nabizet dalsi chovani? Treba obehni hriste? A kdyz jo? Za ktery jsem odmeneny? => dochazis k levelu abstrakce?)