• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jo, tohle je ten model, ktery myslim, on teda neni asi spravny, koukal jsem ted, ze se pouziva neco, cemu se rika SIR model, musim si to nastudovat


    Simulating an epidemic
    http://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2rsdIs
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Zlom v exponenciale neni, ale imho R neni konstanta, pac tam pak dochazi k vissi a vyssi pravdepodobnosti, ze se setkas s dalsima lidma (tedy roste R po nejake umere/neumere) s mnozstvym nakazenych.

    Co jsem videl modely, je to netrivialni pocitani pravdepodobnosti, ktere treba pocita i s vicenasobno expozici a podobne.

    Daval jsem to sem nekdy na jare jako asi 15min video. Nekdo to pak komentoval, ze to jeste porad zjednodusuje, kazdopadne R je promenna, ktera neni konstanta.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MATT: Je to jen priklad, ja nerikam, ze je to tangenta jako takova, potreboval jsem jen vysvetlit ten tvar. Tak jak bys treba rek “zvonova krivka”

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Adla se vratila z narizenych testu:

    Pry stala ve fronte aut dlouhe asi 3km, a za ni bylo “jen” 30 aut...
    MATT
    MATT --- ---
    OVERDRIVE: prosimte moh bys ty svoje matematicky uvahy nejak rozvest?

    ja bych rek, ze tangenta je tecna, tj. primka
    funkce tantens je nespojita a periodicka
    taky bych rek, ze v exponencialnim rustu nejni zadny zlom
    pri R=1 bych tomu rikal linearni fce, resp. konstanta, pokud R beru jako reprodukcni cislo, tj. y(x)=R^x, resp.. y(x+1)=R*y(x)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Overe, jako si dovolim koment, v obecný rovině. My jsme se tam děsně zasekli na fundamentalismu, z metafory "pes" se stal shnilej buzzword kterej jsme nebyli schopni opustit a tak to bylo celý dlouhý. Mě se třeba tvuj nápad o 0-F tématech líbil. Stěžuješ si na rozpočet ale, ten týpek má nápad a schopnost ho ze svý strany realizovat, už za sebou pár věcí tohoto typu má (třeba lithopy nebo cortupt tour) takže to nejni teoretik. V tuhle chvíli ale šlo o to a to se podle mne povedlo, se sejít a pokecat nad tématem samým zda vůbec je to možný udělat. Jedna věc, nebo úhel pohledu chceš li je jeho kdy on má představu že sdělení vyprávěné z více úhlů má vypovídající hodnotu pro širší publikum a platnost déle v čase. Druhá věc, kde jsme se točili v kruhu, čemuž jsem zřejmě dost napomohl.

    Takže tady jsme byli v bodě 0 kdy to nejni o tom že "mam pro vás XYZ, bude budget YYYY" protože právě jemu šlo o to natočit to nějakým způsobem (řekněme úhlem) a obsah i když se to nezdálo byl pro nás svobodná volba ale na obou stranách je to o najití přijatelný polohy pro obě strany. Teprve když se taková poloha najde je možný začít vytvářet scénáře. Méně přijatelný ale je, že mu nadikutjem formát jak to má dělat, témata a každý prdnutí protože stejně jako to musí bavit aktéry tak to musí bavit i toho kdo to bude dělat, protože jinak ruku na srdce, k čemu bychom ho pak potřebovali že.


    OVERDRIVE:
    Myslíš ty s tim genem z medůzy ? O tom že řešila jejich mražení nevim to je dost zajímavý. pošlu jí link sem ať poví :)

    Ale jako proč ne (asi se konečně hejbem od psí boudy), to tam taky padlo že vlastně věc samotná nemusí být robot ale je to nějakej mluvčí jinýho názoru. Myš bych si dovedl představit ale asi by to bylo na hraně hranýho dokumentu.

    CISPR je technika zalezi co s tim udelas. Kdyz se na to budes takhle divat tak hack pak bude i pulsni mikropajka TS100 vs trafopajka.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mmchodem vyrobit debilniho psa:
    Co treba Cido, ktera resi svitici mys?
    Potazmo, ktera resi mys, kterou utopis v konkretnim roztoku (a furt zije) a pak ji hluboce zmrazis.
    A kdyz se mys znovu rozmrazi, znovu zije, pac se ji nejen neroztrhaly bunky (pac jsi ji rozume utopil), ale hlavne to prezila na vsech vrstvach existence (treba si po rozmrazeni nezacne ukusovat nohy).

    To neni hack?

    Nebo treba CISPR a genove strihani obecne? To jako neni hack?

    Co vim, tak dik genovmu ztrihani jsme schopni navysovat o 2% kazdy rok pomer naklad-vydobytek na plodinach.

    Behem roku by Zeme nemusela troet hlady (a jinymi ekologickymi probldmy typu naduzivani hnojiv, nepitna voda a podobne)...

    Tady by byl hack zastrelit odmitace “ockovani” a asi tak 70% greenpeace, kteri sice vubec nerozumi genetice, zato ovsem maji na veci nazor.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Odmenovat
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste bych se rad vratil k cynikum, teda filosofii odvozene od nazvu spis skoly, ale legendarne od slova kynos, tedy pes (tedy Sokrates a jeho pes mi zavani cynismem, ale asi se pletu):

    Navrhoval jsem, ze jeden velmi zajimavy myslenkovy smer, ktery a priori nema nic spolecneho s PCB a tranzistory, ale, v prenesene pusobnosti vlastne ano... je tzv “possitive behavioral reinforcement”

    Jde o to, ze kolem nas je hromada zivych bytosti, psy pocinaje (dobra laboratorni... pes), az po lidi,...

    Nekdo mozna vi, ze behaviorismus ma zakladni tezi “nevim, co se deje v dane hlave, ale chci za pouziti standardnich vstupu, dostat standardni vystup”...


    Existuje cca 50 let tehle praxe, da se to pouzit na zviratech, ale i lidech. Primarne to vychazi z Pavlova “zvonek-maso-slineni”.

    Rikas, ze pokud bytost chces k necemu donutit, musis ji odmdnovat, tak, aby to, k cemu ji nutis delala dobrovolne a jeste rada.

    Hezky priklad od Karen Pryor (ktera zacinala vycvykem kosatek, a uz v prvni kapitole rika: kosatky jaxi nemuzete zmlatit, aby delaly to, co po nich chcete, museli jsme to holt vymyslet jinak... https://m.kosmas.cz/knihy/159970/sveho-psa-nestrilejte/ )... tak ten priklad: pani si naucila manzela, ze kdyz si cese vlasy, nasleduje sex. Pokazde, kdyz si pak cesala vlasy... kupodivu nasledoval sex.


    Je v tom hromada hacku, napriklad nepravidelne odmenovani (ne vzdy, kdyz si cesu vlasy, nasleduje sex, ale obcas jo, faktem je, ze pri cesani vlasu se ti vzdycky postavi... atd, atp.).

    Existuje tam treba teorie (a praxe) tzn retezeni chovani, ktera vysvetluje, jak dojit po kruccich k vazbe cesani vlasu = sex. Atd atp.

    Neschrnu tady 50 let vyzkumu za 2 min, ac myslim, ze tomu rozumim docela dost a je to HODNE hackerina (kdo by to chtel videt nazivo, muzem usporadat kurz pro lidi, co rychle premysli; ma ex- to provozuje uz cca 15 let...)...

    Kazdopadne ted presah k transistorum: jak ucite neural network, ze nejaka rozhodovaci cesta je “dobra”?

    Klicove slovo je “reinforcement”...

    Samozrejme u NN je muzete pitvat denuggerem, u czoklu pomoci MRI.

    Kazdopadne chci rict, ze existuji i ne-primarne-technicke cesty k technologii.

    Pokud nekdo chce znat hackerske mysleni, az s presahem k technikam vah a podminovani (nebo jak se to preklada) na urovni expernich systemu/neuronovych siti... rozhodne je dobre se venovat treba zpetne vazbe a podminovani.

    Klidne k tomu dodam psa. Muzem tvrdit, ze je kybernetickej. Protoposloucha a treba i se sebe-programuje (totalni hack je samozrejme generalizace: za sedni-lehni dostavam odmenu, neni mozne, ze kdyz se po me chce neco jineho, nemohlo by se mi to taky vyplatit? A tudiz: neni dobry zacit nabizet dalsi chovani? Treba obehni hriste? A kdyz jo? Za ktery jsem odmeneny? => dochazis k levelu abstrakce?)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kondomova krivka

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hledal jsem nejake hezke pouzite kondomy jako ilustrace, a pobavil me Tony Blair ;)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Sokrates a jeho pes - aneb tusena souvislost za jednim pseudo-dokumentem:




    Cynicism (philosophy) - Wikipedia
    Jump to Origin of the Cynic name — The name Cynic derives from Ancient Greek κυνικός (kynikos) 'dog-like', and κύων (kyôn) 'dog' (genitive: kynos). One explanation offered in ancient times for why the Cynics were called "dogs" was because the first Cynic, Antisthenes, taught in the Cynosarges gymnasium at Athens.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dovolim si pripomenout tohle de-facto Flegrovo video. Na tom jsme se shodli vcera i se SpeCZem, ze to neni exponenciala.

    Pac Adla uplne nevedela, jak vypada krivka tangenty, zacal jsem tomu rikat “kondomovy graf”

    Predstav si, ze rozbalis kondom, spickou jej postavis na ose Y iX do nuly, zaporne casti krivky muzes ignorovat, nebo je treba pocitat jako nezjisteny nakazy/neotestovany lidi... kazdopadne krivka sten kondomu ma vicemene tvar primky, soubezne v case (x) s osou y (tedy mnozstvi nakazenych). Samo ten graf neni tak strmy, rekneme, ze je to trochu konicke...

    Kazdopadne z logiky plyne, ze uz pri R=1 v jeden moment nastane exponencialni rust, my navic mame R=1,4; tudiz to neni exponenciala, ale kondomova krivka, a je to spise hodne vic.

    Tudiz napriklad Prymula objektivne lze, kdyz rika, ze za 14 dni se snizi pocet nakazenych na 1000 denne, to proste neni mozne, s jakymkoliv opatrenim, ktere neobsahuje koncentracni tabory.
    (Nemluve o tom, ze za 14 dni na cislech nebude vubec nic videt, skluz dat je minimalne mesic...)

    Oznámení-Šmucler se nepohodl s Flégrem. Odešel uprostřed debaty z vysílání.
    http://www.youtube.com/watch?v=p8cevyUR6Ws
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeden kamarad zahlasil: ja si stejne myslim, ze prijde nejaky to nasilicko, ne hned, ale prijde.

    Kdyz by to clovek chtel trosku pohackovat, staci, aby se nekdo pozitivni prosel par policejnima stanicema, vsechny je zavres do karanteny a hura na vykradacky.

    Ale tenhle DDoS jsem vymyslel uz driv, kdy jsem resil, ze poprekroceni SK hranice musim do karanteny ja, a kazdy koho jsem potkal ...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: A bych to schrnul, nejnakazenejsi kategorii je “zak, student, ucen”, nasleduji “ucitel” apikracuje “zdravotnik”


    Jinak donutil jsem vcera vecer Adlu, at mi najde patricne zakony k tomu, jake penzum vyuky musi skola poskytovat, ac jede distancne

    Taze podle 75-2005-sb je to: 20h/tyden + mimo vyukova prace 18h/tyden (pripravy, opravy pisemek a spol,...)

    Nicmene!!!!

    Podle zakona 561/2004 tzv Skolsky zakon, tady mame fehrovou klicku, ktera rika, ze vzdelavani v mimoradnych pripadech je poskytovano do te miry, pokud je to mozne.

    Tzn. Kdyz ucitelka rekne, ze doma nema wiifi, nemusi ucit vubec.

    Tak jsem nad tim uvazoval (i s Adlou) a dosli jsme k zaverum:

    A) pokud by kovid trval rok, studenti prijdou o 1/9 vzdelani; pokud by ovsem trval 3 roky, prijdou uz o 1/3 vzdelani

    B) zakladni skola ma srovnavat rozdily, mezi detmi z ruznych socialnich a jinych podminek, ceske skolstvi je dlouhodobe kritizovano, ze socialni rozdily spis prohlubuje, nez zahlazuje. Predstava, ze kdyz se nam za poslednich 30 let podarilo konecne presvedcit treba cikanske rodice, ze maji deti poslatdo skol, a ted skoly na rok zavrem.... taky uplne vidite, jak cikanska mamka s 9 detma sedi u notebboku a pocitaj jablicka a hrusticky v online vyuce, s penzem oducenych 2x20min/tyden (coz se stalo me sefove a zakon to dovoluje)?



    Uvazuju o dlouhodobych dopadech a DOST me desi, jakoze fakt DOSt.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kvůli stále se zvyšujícímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem i nakažených zdravotníků se stát snaží zajistit záložní lůžka mimo nemocnice. Armáda začne asi v sobotu budovat na výstavišti v pražských Letňanech polní nemocnici s kapacitou až 500 lůžek, další prostory by měly vznikat i jinde. Na mimořádnou situaci se připravují i nemocnice. Podle modelů bude kapacita českých nemocnic zaplněna na konci října, pokud se neposílí.



    Stát postaví polní nemocnici pro lidi s covidem, nakoupí tisíce lůžek | E15.cz
    https://www.e15.cz/...tavet-v-praze-polni-nemocnici-pro-lidi-s-covidem-uvazuji-o-ni-i-v-brne-1374170
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jo jo, Cesky Rozhlas je banda debilu, hlavne jejich datova zurnalistika, zejo?


    http://irozhl.as/bwf
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Typek: nemuzete tam rikat neco moc pokrokoveho, ted zijem v dobe normalizace...
    Ja: no tak tim padem tam musime rikat neco moc pokokoveho, ne? Ja se odmitam ucastnit normalizace!
    Typek: no ale oni nam za to nezaplati
    Ja: a kolik, ze dostanu na hodinu? Normalne beru 4000,-/hod, takze jako, kdo me plati, a jaky to ma rozpocet?
    Typek: no, ono to jeste nebylo schvalene...
    Ja: aha, takze to nikdo neplati, ale musime rikat neco, aby to nekdo zaplatil, idealne sestrojit psa... za me? Nee.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ty stalkere, vodis lidi do Zony, k mistu, kde se plni vsechny prani. Co si tak lide preji? Ja nevim, nezajimam se o vase ani jejich prani. Jdu s nimi po ceste. Davam jim to, ze si mohou neco prat. A pak uz se nikdy nevidime. A ty stalkere, netouzil jsi si neco prat, kdyz jsi dosel na konec? Vis, ani ne, ja jsem proste ja, a je mi dobre.

    ...

    Lideziji pro velike myslenky. Jen hlupaci maji hlad. Clovek je umeni, idea.
    Kolik hladu maji lide, kde je vase idea, kdey se roztapi pece a odlevaji kulky.
    Jako jedinec nejsme nic, je treba tvorit, s cilem v zadech.
    Kolik cilu uz nedoslo, a kde ted jsou.
    ...


    Andrzej Tarkovski, a jeden z vykladu. Muj. Puvodne jsou to bri. Strugacti, kteri v novele Les rikaji:
    Vytvorime dokonaly svet, ve kterem prace nebude jiz treba.
    A inzenyr na to: ale ja rad pracuji, kde bude me misto, v tom vasem svete?
    Architekti: no.... muzes treba psat basne, malovat, nebo sochat..
    Inzenyr: jenze to me nebavi, a neumim to, nemohl bych proste vymyslet hezci vlaky a lepsi prehrady, taky o bunkach toho mnoho nevim,...?

    Myslim, ze to zkonci tak, ze jej proste jen prestanou poslouchat.
    ...







    Dnes jsem asi odmitnul nataceni nejakeho “dokumentu” o hackerech, ktery zpocival v ideje “zadam vam praci, a budete ji plnit, ja z toho budu mit dokument”... nasrat ali fateh kahn!!!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam