MATT: dyk jo, ja vterinak pouzivam uz roky na mensi i vetsi rany... zatim nejvetsi, co jsem tim lepil, tak byl cumak cokla....
tedy jeho nosni prepazka, kterou ji fiknul potkan Snookie Cookie pres mrize klece, do ktere ho nemela strkat... zkus udelat cokoliv jinyho s nosni prepazkou cokla, kterej si ji navic dokaze olyzovat... vzal jsem vyplachnul vodou s betadinou [nezpusobuje vic krvaceni, narozdil od treba peroxidu nebo alkoholu], a honem jsem tam natlacil kus sekundaku a drzel.. psica sice olyzovala a snazila se kousnout, ale dobre to dopadlo, nos je celej. rana mela tak 2,5cm na delku a tak rekneme 0,5cm do hloubky [proste takove poctive seknuti sekerou, ale do cumaku]
Tekuty obvaz je to same, vicemene, akorat je to jeste rozpustene snad v isopripilu nebo cemsi takovem... zkusenost je takova, ze to hned po zastrikani DOST krvaci, misto, aby se to zastavilo, ale kdyz to rychle vysusis gazou/vatou a podobne, tak pak rychla aplikace krvaceni zastavi a ranu pokryje filmem "sekundaku", takze pak uz je to lepsi.... mam tekuty obvaz asi v kazdem baglu, ktery nosim na zadech, ta pixla mic moc nevazi, je v tom chlast a takova jakoze naplast, no... nefunguje do dycky, ale kdyz ma clovek cokly a pocita s tim, ze obcas utrzi rany on, jindy oni...
jinak vetsi rany kauterizuju [vyrvany drapy a slic delky dvou prstu]....
vsecko to ma limitni podminky:
- psovi nefouknes do cumaku isopropilalkohol a ten sekundo-lepidlovej bordel, pokud nejsi idiot
- nebudes tim cistit rany, i kdyz je tam isopropil, kydz v tom vidis sutry a kdejakej bordel z reky... to chce fakt horkou vodu, trpelivost, vycistit, idealne betadinu redenou do roztoku v barve, hmm ja nevim slanbeho caje... idealne velke diry vyplachovat, nez zavirat, zelezi asi jestli sijes, mam dojem, ze to neumim vysvetlut... proste bordel pric, bez ohledu na cokoliv, cim vic destilka, cim vic betadina, ale ne zas barva fernetu, spis... hmm ja nevim 3-tiho vybaru z cerneho caje?... tim lip
- zavrit ranu, jen kdyz jsi si jisty, ze je to potreba, to je moje imho a je to zas tak nejak okometrie, nemam na to zadny moc kurzy a tak, ale proste cekat, vyplachovat... pokud to krvaci moc, zavrenim tomu stejne uplne moc nepomuzes...
- kauterizace neni spatny napad, pokud te neserou jizvy a bolest... u HODNE krvacejicich ran je to imho nejjednodussi a nejbezpecnejsi reseni, pokud nemas jinou moznost [da se resit teba pajkou, rozpalenym dratem, nejhur asi proste rozpalenym nozem]... prijemny to asi neni, na sobe jsem to nezkousel, ale par lidem jsem vypaloval do kuze ornamenty, a je to bitch a pryc, u koncetin uz by to asi byl trochu problem, nevim neumim si predstavit
VSECNO CO RIKAM, TAK JSOU ZKUSENOSTI ZE ZVIRAT A JESTE V NOUZOVYCH PODMINKACH, videl jsem psa porypaneho divocakem, ktery mel v plicich hlinu a za 3 dny byl uplne v pohode, a za tyden stekal jak nakopnutej, a to jako se vicemene jen silo a cistilo.
BACHA NA CHLAST, jako desinfekce dobry, ale jako reseni ran dost spatny, casto... podporuje krvaceni, jak u ran, tak u ozralych.... nebrat.... zas bacha na betadinu, iod asi nesnasi docela dost lidi...
a tak...
vsecko ma limiti podminky...
pokud to klapne, tak se tady zachvili objevi minimalne jeden doktor