OVERDRIVE: dobrym voditkom je Zoznam zakladnych lieciv WHO (
https://en.wikipedia.org/wiki/WHO_Model_List_of_Essential_Medicines ).
ja by som tam zaradil kvalitnu dezinfekciu na ruky a kozu, kvapalnu nie gelovu, s registraciou SZU alebo VAH ci RKI, tak na hygienicku ako aj chirurgicku dez. ruk, minimalne s nem. klasifikaciou "begrenzt viruzid PLUS", skor "viruzid". priklady su Sterillium med, Sterillium Virugard, Softa-Man acute alebo AHD 2000.
na povrchy vo vode rozpustny koncentrat, napriklad hermeticky uzavreta doza obsahujuca 50-100 g Chloramin T alebo par sackov à 50 g Chirox alebo 40 g Perform prasok. mozno este alkoholovy pripravok na rychlodezinfekciu povrchov, typu Desprej, Meliseptol new alebo Bacillol AF.
z volne predajnych lieciv bezne antipyretika, a to sice 20-30 tbl. Paracetamol 500, 10-20 tbl. Aspirin 500 a aspon 50 tbl. Ibalgin 200 alebo 30 tbl. Nalgesin S.
antihistaminika, Zyrtec/Zodac alebo Xyzal kvapky alebo Aerius tbl male balenie aspon a k tomu este starsie, silne sedativne napr. Atarax 25 mg tbl. alebo Prothazin drg. alebo Calmabene drg. tieto sa daju pouztit aj pri kinetozach (ked je cloveku soufl pri cestovani) a na upokojenie/spanie.
ako pripadne zalozne lieky by som pribalil EpiPen aspon 2 pera alebo jedno balenie Adrenalin Infectopharm ampule (ako jedine pripravky adrenalinu sa daju skladovat pri izbovej teplote, tj. nemusia byt furt v chladnicke, ale trvanlivost je len 12 resp. 24 mesiacov), plus este kortikoid, aspon tablety Medrol 16 mg alebo Decortin H 20 mg alebo Dexamethason 4 mg, pripadne SoluMedrol alebo Dexamethason injekcne ampule.
antiinfektiva, neviem. Endiaron drg. aspon 30 ks urcite, antibiotika ak vobec, tak jedno velke balenie silne davkovanych tabliet penicilinu napr. Penbene 1,5 mega tbl. 30 x 1,5 MIU, jedno balenie makrolidu napr. Sumamed alebo Rulid/Rovamycin, jedno balenie doxycyklinu napr. Deoxymykoin alebo Doxybene, jedno balenie Augmentin 1g alebo Zinnat 500 tbl, jeden metronidazol napr. Entizol 250 mg a este tak Ciprofloxacin 500 mg alebo Levofloxacin 400 mg tbl. tie antibiotika ale treba obmenovat ako expiruju, preexpirovane ATB mozu dost rychlo zjedovatiet a clovek by ich v ziadnom pripade nemal uzivat bez porady s lekarom, ani ked ich ma dostupne doma.
aktivne uhlie, ale skor prasok nez tie 0,3 tablety, tj. napr. Carbosorb pulvis alebo Eucarbon pulvis aspon 50 g, lepsie 100 g.
setrne osmoticke prehanadlo, napr. Lactulosa sirup alebo Movicol sacky. ako obstipancium Loperamid, napr. Imodium.
par infuznych flasi fyziologickeho roztoku.
antiseptikum na rany, budto jodove napr. Betadine, Braunol, alebo oktenidinove, napr. Octenisept.
pripravok na dezinfekciu vody v pripade nudze, napr. Aquasteril 2 extreme alebo Katadyn Micropur Forte MF1 tablety.
lekar by si tam pribalil mozno este morfin a diazepam, ale to ti neodporucam.