• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEOVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: „Nech si zdát o spaní“

    Kurvu a intelektualku uz jsem nasel: ja jsem kurva a ona je intelektualka. Ja mam rad takovy, ona zas makovy. Oba mame radi lidi, kytky a zvirata. Ovsem v ruznych pomerech. Ja se jmenuju Tomas ona Adela. A k tomu nam dobomahej -uh.Arrakis učí filozofii nože - uřízneš to, co není dokončené, a řekneš: "A teď už je to dokončené, protože to konči zde." ~ Princezna Irulán : Sebraná rčení Muad´Diba Neávist k duševnímu sebepozorování. Dušespytné analýzy, jako: Včera jsem byl takový, a proto jsem dnes takový, a to proto. Není to pravda, vůbec ne proto, anebo proto, a nebo takový ani makový. Klidně snášet sám sebe a neukvapovat se, žít tak jak je třeba, neobýhat se jako pes. ~ Franz Kafka : Aforismy
    "Není škoda ničeho, co už je pryč. Škoda je nynějška a dneška, všech těch nesčíslných hodin a dní, které jsem ztratil, které jsem jen strpěl, které mi nic nedarovaly, ani mnou neotřásly."
    ~ Hesse: Stepni Vlk
    Proste blazen co si zo sveta aj sam seba robi legraci, zabava ostatnych a neriesi problemy. a par krat to uz bol taky hundrajuci zobrak, mumlajuci si svoje pravdy, sediaci s flaskou jabcaku
    ~ Hiena
    [[CyberPunk]] -- [[ Overdrive’s HomePage ]]

    [[Book Depository Bookstore]] -- [[I-Ting]]

    [[ TagZ: ToDo, GoTo, HowTo, Linux, Comix, sex, punk, cyberpunk, politics, human rights, woman rights [specific], violence against woman, rape, doxx dox, haxx, musick, tech, text, blog, book, ostrava, urbex, IRL, IRC, hackerspace, POMOC, BTC suxx, propaganda war, dezinformation, alternative facts, guns, knives, survival, [everithing is] INTERESTING ]]

    Internetová jazyková příručka

    http://prirucka.ujc.cas.cz/ - 62 tisic slov!!
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: ahaa, osklivosti typu, ze nekdo premyslel a ma pamet na 2cm sbernici od procesoru, mist pccek, kde je sbernice pameti od procesoru 30m medi daleko.
    Nebo treba ZFS, misto ktereho tady mame doted FAT.

    A zas: kdyz by zfs a spar byly volne dostupne architektury, mohli jsme se uz v roce 1985 odrazit od neceho, k cemu jsme dodnes ani nedosli, a nahrazujem to hrubym vykonem mensiho kremiku.

    To je prave ono. Patenty zabily mnoho trechnologii, ktere vubec ani dnes nemame.

    Mmchodem patenty malem zabily bile led diody, a skoro se stalo, ze tenhle vyvoj byl v roce 1998 ukoncen. Nastesti na tom delal i jiny team, ktery stihnul svuj paten prosadit tesne pred tim z 1998.

    Nebyly by lcd displaye, svetla aut ani mobily. Dnes uz si elektroniku bez rostleho germania neumime predstavit.

    Chybel mesic ci co, a moh jsem tohle psat na sagemu s displayem z kalkulacky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Divaje se na muj Ryzen 5800X + nVidia 3090, tak jsem s x86 v desktopu naramne spokojen.

    Na obzoru se rysuji i jine moznosti, ale nic spatneho se mi myslim nedeje.

    Porad lepsi, nez kdyby se tady prosadili Sparc, Power a jine oskolivosti, pevne v rukach svych majitelu. Intel uz v zacatku alespon prodal x86 licenci par firmam (porad malo - neidealni, nehezke, ale lepsi nez nic...).

    Jasne, dneska je tu Arm s jeho mnohem hezcima licencnima podminkama, ale dneska mame v kalendari taky trosku jiny rok, nez v dobe zacatku x86.

    Nic neni hned, no...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Thunderbolt... na externi devices neni zadna lepsi sbernice, co vim. Je to clockovany na reall time, ma to propustnost o dva rady vyssi nez USB. Ale je to patentovany a vidi do toho jen Intel za mega prachy, ktery si moh dovolit akorat Appke.
    Takze to umrelo a muzikanti a grafici se dnes tahaji s latencema v radech 0,15 milisekund, kdyz dnes funguje hw, ktery to stahne o nulu, takze treba 0,015ms

    Jak bys to prodaval je tva vec, jenze nemuzes, pac o tom “nevis”
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: coz ale mj znamena, ze jedna strana do toho jde s hackerinou, kradezemi patentu a reverse engineeringem.
    Podle: mam vyrobek a odvodim z nej, jak jej vyrobit a nakonec to taky dopadne, nebo aspon budu prodavat jeho napodobeninu, kam az jsem doslel, ale za 1/2 ceny.

    Takze zkoncis s tim, ze 3/4 sveta pouziva tu horsi variantu.

    To se treba stalo v dobe vga versus hercules. Hercules grafarny mely min barev, zato nasobne (snad o rad) vetsi rozliseni. Ale intel ci kdo, prisel s ega, cga, vfga,... ale ani se nesnazil o kvalitu, proste neser se s tim a val to tam. Takze hercules krachnul a dalsich 10 let jsme melli 480x762, misto 1200x760...

    To same Amiga. Ty masiny byly 100x dal nez PCcko, jak v programovani, tak v hardwaru a jeho designu. Bohuzel to zustalo v patentech, ktere nikdo nekoupil, a tak jsme se placali, a dodnes placame, s architekturou x86
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Resp. ona i ta Ripple byla (a jeste je, nestacilo to umrit) do urcite miry OSS, ale kontrolu si drzel pevne jeden subjekt a na uvod si vzal podstatnou cast minci.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Jini zkouseli (Ripple) a nedopadlo to.

    Open-source je paradni treba na SW a zaroven neni dobry na mnohe zalezitosti co maji brutalni R&D.

    A naopak closed-source je treba pekna blbost na softcoins, viz prave treba BTC vs Ripple :-)

    Muzes tomu neverit, muzes se tomu divit, ale svet takhle funguje :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: "Kazdopadne je jasne, ze kdyz glock udela svou 19ku, tak za par mesicu ji bude mit i ruger."

    Ne, to fakt nebude ;-)

    Jini zkouseli a treba ohledne spolehlivosti to moc nedopadlo. Uz jen postavit tu linku na velkovyrobu, aby ty pistole byly stejny jedna jako druha, neni trivialni.

    Opet jsme u toho, ze vetsina veci mimo SW potrebuje brutalni investice a skills ve vyrobe...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: predstav si, ze by bitcoin byl patentovany protokol, do ktereho nemuzes nahlednout, a tudiz nad nim ma kontrolu vlastnik patentu...

    Z5 k myslence, kde je open source lepsi, nez closed source. A jake business modely uz nad tim postavis? Tva vec.

    Kazdopadne je jasne, ze kdyz glock udela svou 19ku, tak za par mesicu ji bude mit i ruger. I kdyz by cela vyroba byla tajna.
    Jen se to musi vyplatit jinemu business modelu. Bud vakcinou ockujes cernousky, nebo bily burzoa. Ale ono si to moc ani nekonkuruje.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Kdybych si musel jakoze fakt nerad z tehle moznosti vybrat, tak urcite AR15 od Ruger nez jit do valky jen s pistoli od Glock ;-)

    Promin, humor :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Vcas videl vyhody, ktere BTC ma, narozdil od ostatnich lidi.

    Zaroven do toho strcil vlastni cas a vlastni penize, zatimco jini utraceli za Spatky a koukali na Ordinaci.

    Tim umoznil vzestup bitcoin, zatimco jini lidi v te same dobe pro BTC nedelali nic.

    Ten vystup je pak mozna disproporcni, ale to uz je zivot.

    Nerikam ze to bude idealni, jen rikam ze to takhle funguje a ze je to mozna takhle lepe nez v USSR :-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: dobre, a kdyz budes nekde slouzit, chtel bys radej glock nebo ruger?
    I kdyz vis, ze Ruger je vlastne bohatsi firma.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Byl byl prave prekvapeny, ale i pokud zuzime pohled jen na "small arms", tak ty obraty a zisky jsou jinde.

    Typicky je na tom (levny) Ruger mnohem lepe nez treba (stredne drahy) Glock.

    Na tohle jsou prave potom dobre ty penize, ze sice lidi vic mluvi o Glock, nebo vic sni treba o JP (musim si prihrat polivcicku), ale nejvic tech penez shrabne Ruger, protoze realne Ruger vyrabi to, co lidi chteji za pouziti vyrobnich postupu, ktere si lidi mohou dovolit.

    OVERDRIVE: "Kazdy dnes mame" ... tzn lidi v tomto boardu, rekneme...?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pokud jsou bitcoin penize (meh), tak ted maji nejakou hodnotu a loni jinou. Jo, je to hodnota podlozena informacemi. Ale samotny coin mi jen rika, kdo jej vlastni, ne proc. A to i pres vsechny veci typu ytrasovaci stopa (ledger) potazmo cela logika ekonomiky.
    To jako udelal vlastnik 100 btc neco tak lepsiho, nez ja s 0,00003 btc?
    Nekecej, fakt?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: kazdy znamena kdo?
    Zkousel jsi se nekdy koukt na youtube v Indii? (Pak uz to jen doctu, ted se mi nechce reagovat, nekdy mam dojem, zvlast u ideji, kde diskuze probiha treba 30 let, ze nema cenu cekat, ze si o tom pokecam hned s nekym, s kym si sice rozumim, ale poslednich 30 let se tomu nevenoval).

    Ja chci zkusit Star Link, ma nekdo linky, kterak na to?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: 1) Tak to se preci dneska deje mnohem vic nez drive.

    Kazdy dnes mame snadny pristup k top info, viz treba ta wikipedia. A souhlasim, ze i kvuli tomu nam (tuk tuk) alespon pred COVID paradne rostlo HDP/hlavu. A tez me to moc bavi, stejne jako tebe.

    Akorat vzdycky tu budou info, ktere majitele nemalo staly a proste si je chteji nechat pro sebe (a maji na to svate pravo).

    Pripadne proste je jen nechteji sdilet.. stejne jako kdyz prijdes k nahodne holce a poprosis ji, jestli si muzes udelat jeji nahatou fotku. Vsak to jsou jen informace. Muze a nemusi se stat, ze se ona nebude chtit fotit a jeste ti da facku ;-)

    2) Penize: Ja si treba myslim, ze informacne jsou penize paradni, protoze (neidealne) zobrazujou, kdo mel "vic pravdu" nebo alespon "vic delal neco, co jine bavi" (a nasledne mu proto lidi narvali vic penez do pusy).

    To je docela zasadni info, aby se priste vedelo, ceho delat mene a ceho delat vice...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Konecne uzivi se sarsilmaz, stejne jako glock. Jen glock bude v case vic prodelavat, tam, kde bude sarsilmaz dohanet.

    Jeden ze znamych faktoru budouciho shit hits the fan je, ze vyspele staty maji infrastruktury, ktere jsou uz vybudovane a je treba je udrzovat, kdezto rozvojove zeme totez daji na ciste louce, s minimalnimi naklady, tudiz rozvojove zeme se spravnymi plany jsou schopne prevalcovat stary svet v nulovem case.

    Typicky priklad jsou pocitace v CssR, kdy v 90.nastoupilo vsechno z nuly na 100% a dnes Amici maj bezne na univerzitach 206ky a 64kbps idsn, kdezto tobe domu vede 400mega optika a mas XY jadrovou herni masinku.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: predstava je takova, ze kdyz by i nejchudsi mel pristup k polu informaci dnes nas bohatych, davno by byla dzungle na Marzu. Hive mind je svine.
    Prachy jsou jen prostredek, ale samy o sobe jsou informacne uplne chude.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    OVERDRIVE: Pak Ti zase umrou hlady...

    Nerikam ze je neco super nebo neco priserny, jen rikam, ze to neni takhle jednoduchy.

    Vsechno se to ovlivnuje a ve vysledku tak nebo tak bude zivot vzdycky kurva a vzdycky tu bude vetsina lidi, co se uplne dobre mit nebudou a nejake procento lidi, co se bude mit pekne na houby.

    Akorat v kapitalismu se typicky naji vic lidi a komunismu se naji typicky min lidi. A jo, v tom kapitalismu zase ty lidi vic drou (proto pak toho jidla vic vyroste na poli).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Greg Egan ma hard-sf, kdy se vedci naserou, ze neni dost poznani sdileno a zacou postupne zdrhat k drogovym kartelum, ktere je i ochrani i zaplati i vyuziji.
    Ty povidky pak popracuji vetsinou tak, ze vyroba designer drugs v podstate plati jen drobne na postaveni celych ekosystemu, neco jako tropicky destny prales, ale s uplne cilenpu kapacitou
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jakoze si myslim, ze lide jako ti dva manzele by meli mit pristup k $$$ a dale rozhodnout co s nima a koho za to podporit.

    Pripominam, i kdyz vydelas $$$$, do hrobu si je nevezmes. Akorat drzis podily v ruznych firmach a mas vetsi moznost tahat s figurkama po sachovnici.

    Lidi poburuje ze nekdo ma majetek ve vysi $$$ zatimco jini maji hlad, ale typicky je to proto, ze si predstavuji, ze kdyby ten dotycny vsechno prodal a za ty $$$ sel nakoupit jidlo, ze by toho jidla na poli potom treba vyrostlo vic :-)

    Ale asi marna snaha tohle nekomu bez ekonomickeho vzdelani vysvetlit a zaroven ani nerikam, ze tomuhle nerozumis, nebo ze ty jsi ten pripad.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAUNCHER: nebo, ze by spatny obchodni model?
    Kdy ten ideal dosahne hranice, ze bys chtel ten patent zrusit, mas dost na vsechno, jako fakt na VSECHNO. A v ten moment to treba uvolnis i pro cernousky v africe a certy v indii.

    Jako treba ne, treba te certi serou, co ja vim. Ale o te variante je treba mluvit a uvazovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam