Jo, je to tak, souhlasím - věci se zjednodušují na skoro ikonografické zkratky:
První atomovka - Hirošima
Pyramidy postavili egypťané a byly to hrobky
Ameriku objevil Kolumbus, předtím žádné mezikontinentální styky nebyly
a tak je to s bezpočtem historických věcí.
To, že to nikoho nezajímá a nepátrá po tom, vcelku chápu, civilizace je buď na pokraji existenčního problému, nebo se naopak obluzuje nehodnotným kýčem, který vyplňuje čas, tak nutný k přemýšlení. Ani jednu stranu to nezajímá. Jenže v těch věcech tady leží minulost, která mluví nejen o naší současnosti, ale i budoucnosti. Fakt, že tu před naší cviliziací mohla být jiná, nebo hned několik, to je něco, co naše paradigma světa dokonale rozbije. Jenže třeba mě tohle vůbec nevadí a naopak mě to zajímá - každou věc, která vybočuje, pokud mám čas, podrobuju zkoumání, jak to vlastně je. V kontrastu s tím jsou obranné reakce na hranici hysterie (zažil jsem), kdy se z oponenta začne stávat agresivní jedinec, který není schopen argumentovat, protože vidí, že mu chybí tak 85% informací o té záležitosti a propadá se... Když jsem na několika známých faktech demonstroval, že Pearl Harbor byla operace, o které se nejen vědělo předem, ale hlavně přinesla tak důležité důvody pro vstup USA do války, tak mi oponent řekl: "Nevěřím, že by nějaká vláda obětovala svoje lidi. A i kdyby to tak bylo, tak v takovém světě nechci žít." Přitom nedávno se psalo o faktu, že Churchill a jeho lidé obětovali město v Anglii, aby neprozradili, že umí číst depeše z Enigmy - a to je prostě fakt. I velmi inteligentní a racionální lidé, se při setkání s věcmi, před kterými se neumí otevřít a vykročit z mantinelů vnuceného myšlení, prostě rozklepou a nedají to. Někdy jsem skoro s otevřenou pusou koukal, kolik agresivity se najednou vyplaví, když se konfrontují s něčím, co jim jejich nalinkovaný svět boří...