Po nedávném případu s háčkující paní, co ráda porušuje copyright, mi to nedalo a konečně jsem dopsal svůj plánovaný článek o autorských právech, který jsem rozpracoval snad před třemi lety. Každému, komu není jasné autorské právo a myslí si, že AZ je nesrozumitelný a že mu nelze rozumnět, doporučuji článek k přečtení. Je fakt, že je to textové monstrum, ale není dobré tu problematiku zjednodušovat, a zkušenosti s podobně dlouhým článkem o konstruktivní kritice, který si přečetlo přes 5tisíc lidí mi říkají, že ne každému dlouhé texty vadí :)
Do článku jsem nezahrnul různé drobnosti, jako jsou například rozdílná práva při díle, které vzniklo v zaměstnání nebo ve škole atd... to je už na každém, aby si přečetl v zákoně. Naopak jsem přidal něco o licencích, zvlášť dnes tak populárních Creative Commons.
Každopádně můj velký dík patří Basikovi, který si mé písmenkové monstrum přečetl jako odborník a dal mi několik dobrých tipů a rad.
Tak doufám, že článek bude k užitku a že ubyde lidí, co si autorský zákon vykládají po svém (pokud vůbec vědí, že existuje :)
DarkArt » Post Topic » Kradeš, kradou, krademe?
http://www.darkart.cz/?p=742