• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGSvatostánek Opičího krále - tvorba nejrůznějšího druhu - SUN VU KUNG at work
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    To je dneska den :( Hrůza. Nejdřív mi odmontovaná bočnice poškrábala předek Cosmosu a pak jsem půl dne válčil HTML/CSS. To by člověk neřekl, co dokáže udělat v tabulce tagy p a /p a co to dalo, než jsem ty svině našel a zlikvidoval :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MOUSEK: Díky moc :-) hlavně to zdraví, všechno ostatní si už člověk nějak zařídí :-)
    MOUSEK
    MOUSEK --- ---
    Všetko najlepšie huntre. Veľa šťastia, zdravia a kreatívnych nápadov ti prajem. ;)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    jinak bych sem rád do té záplavy hodil i nějaké obrázky, ale momentálně je to časově fakt na houby :( Ale pak se určitě něco objeví :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MEJLA77:
    CHROM: zatím je to v hodně obecné rovině, navázání na kolektivní správce by možná šlo, ale nemůžu k tomu říct víc, protože ani nic moc víc nevím. Neměl jsem teď čas se tomu věnovat, v podstatě je to celé na začátku, ale jak bude po práci, tak bych tomu dal rád nějaký rámec, protože to je i základ pro pár mých projektů, které se v budoucnu rozjedou, takže to určitě neupadne v zapomnění. Jak budu mít chvilku, dám vědět víc.
    CHROM
    CHROM --- ---
    SUN_VU_KUNG: Mno vsak ja prave k tomuhle OOAS pouzivam... nejak ani nevim, k cemu jinemu by OOAS jinak bylo. :)
    Zahrnovalo by to vase sdruzeni jen autory obrazovych materialu, nebo i multimedialnich, pripadne audio nahravek, fyzickych objektu atd.? Pro me by bylo velice zajmave, kdybych napr. nemusel obihat kolektivni spravce autorskych prav, ale predal informaci o nove veci jednomu subjektu a ten rozhodl, koho a jak o tom informovat.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: u nemovitosti jsme právníka využili, u drobných prací mi to přijde trochu zbytečné... zakázky taky většinou řeším od začátku do konce, občas urgentnosti, co někdo nebyl schopen dokončit a musí se to poslat ideálně včera.)

    Smlouvy si sám psát nechci... to, co píšeš o jednom právníkovi pro více autorů zní zajímavě, pokud by to bylo možné, prosím také o bližší info až se to bude řešit, třeba tady do zprávy, případně na můj mail: grafik@mejla.cz - děkuji :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    CHROM: ooas ne, to je příliš velké a je to organizace jako taková. Spíš by to mělo být třeba max. 10 autorů, kteří by byli sdružení pod jedním právníkem a ten by řešil jejich případné potřeby - smlouvy, poradenství, ale hlavně konflikty proti autorskému právu. Stýkám se častěji s určitou skupinou autorů, a prakticky každému někdo něco někdy ukradl pro komerční účely - typicky fotografové. Takhle by nemusel řešit každý z nich právníka na vlastní pěst... nevím, zatím to bylo jako nabídka, uvidím až bude víc času, tak to budu víc řešit, jestli by to mělo vůbec smysl - zvlášť když vidím, že autorská práva jsou autorům celkem fuk a velkoryse nechají komerční subjekty, aby se obohacovaly na jejich práci :) Tím vůbec nemyslím mejlu77, znám pár případů z praxe.
    CHROM
    CHROM --- ---
    SUN_VU_KUNG: ...jakoze vytvorit neco jako je http://www.ooas.cz ? :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SUN_VU_KUNG: ještě takový dodatek - nedávno jsem měl nabídku, vytvořit určité sdružení autorů, které by pak zastupoval jeden právník. Takže pokud by měl někdo zájem do něčeho takového vstoupit, může se mi ozvat, je to lepší, než hledat právníka samostatně. Je to pak výhodné i proto toho právníka. Ale konkrétně to řešit budu moct až v březnu. V případě jakéhokoliv problému, např. se zneužitím autorských práv, je možnost to řešit.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Dneska jen stručně a krátce, protože mi je blbě a mám hromadu práce, která nepočká :(

    CC licence znám, psal jsem o nich ve svém článku o autorském právu. Je to zajímavá alternativa - ale pozor - ty slouží jen k NEVÝHRADNÍMU užití. V případě výhradního je nutná klasická smlouva. Protože obvykle dělám věc od nuly do finalu, kdy hotová věc je to, co chci mít, jsou pro mě CC licence celkem bezpředmětné.

    "aktuálně tuším začíná platit, že i ústní domluva má stejnou právní hodnotu jako sepsaná..." - u nevýhradního užití ano, tam se lze odvolat i na slovní dohodu, u výhradního užití smlouvu mít musíš.

    "nesouhlasím tak docela s Opičím králem, že si svou hodinovou taxu zaslouží" - zaslouží, ale nebudeme se o tom hádat, protože já mám evidentně jiné zkušenosti. Právník je v současném prostředí neocenitelná pomoc. Je prakticky nulová šance, že bys v nějakém sporu čehokoliv dosáhnul bez něj. Chápu, že se na právníky dá dobře nadávat a považovat je za darmožrouty, ale sami jsme si vytvořili tak složitý systém, že se bez nich nedá obejít. S právníky, se kterými jsem zatím spolupracoval mám nejlepší zkušenosti a několikrát jsem si vyzkoušel, co zmůže deset mailů od soukromé osoby a jeden jediný dopis od právní kanceláře, kdy se věci dávají do pohybu.

    Nikoho tady nenutím s právníkem spolupracovat, ale myslet, si, že si sám bez něj, napíšu neprůstřelnou smlouvu, je naprosto naivní. Nebo, můžete to zkusit, ale pak se nedivte, až vás protistrana doslova oškube, protože právníka má. Kolikrát jsem už viděl, jak si lidi naběhli u kupních smluv nemovitostí, a to jen proto, že si nevzali právníka, aby jim smlouvy prošel... těch pár tisícovek za jeho práci se jim zdálo moc oproti těm stovkám tisíc, co prodělali... je to každého volba.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    DEVCAGER: jo asi je to velkorysost (jsem velký Rys.), chci se s lidmi dohodnout a spolupracovat s nimi, pokud cítím, že jejich postoj je v konfliktu s mým, tak s nimi nespolupracuji... aktuálně tuším začíná platit, že i ústní domluva má stejnou právní hodnotu jako sepsaná... Jinak ta velkorysost je asi i trochu lenost nebo neochota řešit právní systém, když chci hlavně něco tvořit... už mi dost vadí řešení soc.poj., zdrav.poj., daně, dph... na to mám účetní, právníky zatím řešit nechci a nesouhlasím tak docela s Opičím králem, že si svou hodinovou taxu zaslouží...

    Zatím se spíš jen mrcasím v bahně a je mi dobře, až budu na stříbrném tácu u císaře, asi bude potřeba z pohledu etikety řešit i ty licence, ale zatím tam moc nesměřuji.)

    Moje práce, které mohu zveřejnit (nejsem vázán domluvou s agenturami o jedinečnosti jejich referencí, mimochodem většinou dohodnutou jen ústně - očekávám, že obě strany se budou chovat podle dohody) jsou na www.mejla.cz
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    http://creativecommons.org/ - tohle předpokládám znáte... jsou i česky, např. http://www.creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/cz/ - tyhle licence jsou mi hodně sympatické...
    ARAON
    ARAON --- ---
    DEVCAGER: Nejen Android. Jako iOSista jsem na tom velmi podobne. Rekl bych, ze v tech blbinkach za dolar ci dva, uz budu mit peknych par tisic dolacu. :-)
    DEVCAGER
    DEVCAGER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Jj, Android může být slušnej žrout peněz :) ale navigaci jsem fakt nekupoval :x :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DEVCAGER: Ne, smlouvu by si opravdu člověk neměl sepisovat sám :) Oni si ti právníci svůj chleba zaslouží :) Pokud tedy není ultra jednoduchá. Používám smlouvu s otevřenými variacemi od právníka, a investoval jsem do právního překladu do angličtiny, aby se to dalo používat i globálně. Pokud dostávám smlouvu od protistrany, vždycky jde k právníkovi na posouzení. Smlouva byla pokaždé skvělá věc, ještě když jsem působil po regionech, protože okamžitě postavila do latě všelijaké takové chytráky z kaváren a firmiček, co chtěli grafickou práci, ale tím stylem "no vždyť jsme kamarádi, to bude v pohodě". Na tohle ale nehraju a osekal jsem jim licence opravdu jen na to, co mohli využít. Jakékoliv další jednání bylo v úplně jiné rovině, než když nebyla smlouva, velmi se změnilo jejich chování směrem ke korektnosti :D Jednoduše řečeno, okamžitě přestali zkoušet různé naučené podfuky. V ní můžeš zakotvit i finanční sankce za zpožděnou splatnost :)

    Někdy ale smlouvu prostě nepoužiju a stačí mi konkrétně daná objednávka, s možnostmi užití atd. Dost záleží na klientech, s těmi, co mají dobrou pověst se dá při troše opatrnosti spolupracovat i bez smlouvy, pokud jde o nevýhradní využití. Jakmile je to výhradní, tak smlouva být musí.


    A ještě k těm mikroplatbám - je to fakt, funguje to :D Od doby, co mám tablet s androidem jsem už utratil za aplikace... ani nechci vědět kolik :D Člověk se koukne a vidí - hm, aplikace 50kč, to je jedno pivo, tak co, šup tam s ní. Kdyby byl film nebo deska na tom podobně, tak člověk nemá potřebu platit accounty na úložištích, prolézat neustále blogy s odkazy a zadávat tu vyblízanou captchu, ale prostě klikne, peníze se odečtou z účtu, data se během pár minut stáhnou a je hotovo. A všichni jsou spokojení. V archivu mám cca 5000alb - pokud by jedno stálo těch 50kč, tak by to bylo celkem 250.000,- za muziku. Když to rozpočítám na roky, co ten archiv mám, tak je to úplně v pohodě. Čili by se takový objem hudby dal pořídit legálně celkem bez problému.
    DEVCAGER
    DEVCAGER --- ---
    MEJLA77: Ty jsi vlastně jen hodně velkorysý a nejde ti o to vydělat si další peníze při znovu užití či modifikaci tvého díla. To je hezký, ale podle mě v dnešní době až moc velkorysé k lidem, kteří díky tomu na tobě můžou vydělávat, na tvé velkorysosti. Hlavně si dej pozor, abys na tom u nějaký zakázky fakt neprodělal balík a posun v prestiži. Nebuď sám proti sobě a nestrkej peníze do kapes těm, co si pak můžou mnout ruce jak to s tebou zkouleli. Samozřejmě neznám tvoje klienty ani tvou tvorbu, ale přijde mi to zbytečné. Trošku to i působí jako by sis nevážil své vlastní práce vůči ostatním. Chápu, že to tak vnímat nemusíš a že prostě nemáš potřebu rejžovat na každý čárce co uděláš. Na tom vlastně nic špatného vůbec není, ale přijde mi to v dnešní době fakt zbytečné a nevídaně velkorysé....... omg, to slovo jsem použil víckrát než je zdrávo.

    SUN_VU_KUNG: Nenašel jsi na netu nějaký vzor dobře napsané licenční smlouvy nebo spíše více druhů ke konkrétním druhům použití díla? Nebo sis je sepsal nějakým způsobem sám? Já právě používám takovou modifikaci z jakého si vzoru, ke kterému vždy definuji použití díla. Ale někdy se bojím, že by to nemuselo obstát v případě sporu. Nevím ani proč. Možná také proto, že nerozumím všem těm paragrafům co už tam byly. Přes to, že jsem si je hledal, tak mám pocit, že může být kdykoli něco špatně.

    Ad ACTA (PIPA, SOPA). Já se toho bojím. Je mi jedno jestli to lidi donutí platit za mp3, filmy a hry. Ono být to lépe nastavené finančně, tak to dělá každý. Viz iTunes a mikroplatby. Lidi, dokonce i Češi(!!) jsou dnes ochotni pár centů za mp3 zaplatit. Mít ji se vším pohodlím, dobře otagovanou a mít ji na celý život koupenou. Stejně tak to může fungovat s půjčovnami filmů a online kupováním, atd. atd..... Ale ty abstraktní nesmysly co se v ACTA píšou a které můžou (nemusí) "zničit internet tak jak ho dnes známe", jak se tak v souvislosti s tímto problém dneska říká, a omezit svobodu slova a sdílení, jsou fakt pakárna.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: V zásadě s tebou souhlasím, jen to mám trochu jinak - klientům doporučuji jak s logem zacházet a nabízím jim možnost rady, případně požadovaných zásahů, pokud je ovšem klient břídil, nepomůže nic, resp. mu soud může něco nařídit - nicméně chci svou energii věnovat něčemu jinému, než soudům s břídily :)

    Každopádně si myslím, že je dobře, že jsou autoři jako ty, které můžeme považovat za umělce a prosazují férové jednání.

    Také je tu ale široká škála lidí, kteří prostě jen dělají svoje řemeslo a licence buď neřeší, nebo je respektují... řadím se k těm respektujícím a nadále hodlám podporovat spíše otevřenost - open source & creative common vesmír, no a třeba až komerční sféra zjistí, že je tu alternativa, najde cestu ke své proměně (distribuce), např. ohledně těch filmů a seriálů, bez kterých nejde být :) Nerespektující riskují už teď a souhlasím, že opravdu není nutné zavádět další nástroje (to jsem v tvém textu původně opravdu tak očividně neviděl.)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MEJLA77: No, to jsem rád, když jsem si to po sobě četl, tak jsem se trochu lekl, abych se tě nějak nedotknul.

    Zkusím trochu probrat to, co píšeš a zkusím nějaké příklady:

    - "Pokud jsem dostal za svůj obraz zaplaceno, pak ať si s ním jeho majitel provádí co chce, jinak bych mu přece omezoval jeho majetková práva, což mi přijde divné..." Tak a teď si představ, že k tomu člověku, kterému jsi ten obraz prodal, přijde jeho kamarád, který má shodou okolností funkci v nějaké velké nadnárodní firmě a může rozhodovat o reklamě. Ten obraz ho zaujme natolik, že by ho chtěl použít na etiketu jejich nového připravovaného nápoje. Domluví se s vlastníkem obrazu na tom, že si obraz nafotí ve studiu a agentura z něj zpracuje obal. I tak se stane a na trhu se objeví nový hit, který jde masivně na odbyt, motiv obrazu je nejenom na etiketě, ale na veškerých promomateriálech kolem (velmi široké spektrum užití). Firma na výrobku vydělává miliardy a všichni si mnou ruce - třeba i ten, komu jsi obraz prodal, protože mu jeho kamarád slíbil nějakou sumu za to, že mu ho "půjčil". Podle tvého vzoru by to bylo v pořádku - budeš sedět doma mezi složenkami za vodu, plyn, elektřinu a nájem a budeš přemýšlet, kde na to vzít, zatímco se ti příčí omezovat majitele tvého obrazu (nikoliv majitele duševní podstaty toho obrazu) a určit mu, jak může s obrazem nakládat a že v případě, že by se takováto situace vyskytla máš právo určit, jak a za jakých podmínek se obraz užije. A o tom celém je autorské právo a licence.

    S tím, co píšeš o zneužití problematiky autorského práva coby záminky pro vyvinutí nového legislativního nástroje, který zasahuje hluboko do práv lidí naprosto souhlasím a myslel jsem, že to z toho příspěvku jasně vyplynulo. S celým tím odstavcem souhlasím.

    Taky jsem jen řemeslník, a dělám prakticky jen komerční zakázky a krom toho pár věcí sám pro sebe. I přes to ale chci vědět, co se s těmi věcmi děje a v případě komerce chci mít jasně dané, co s tím dílem kdo může dělat a jak, viz první popsaný příklad. Vůbec nejde o to, že by člověk vytvořil zrovna něco tak úžasného a neopakovatelného, že by se za užití takové věci sekaly ruce. Já bych prostě nevydýchal, kdybych věděl, že se na mé věci někdo komerčně obohatil, aniž bych to mohl nějak ovlivnit, zatímco já tady sedím, a zvažuji, jestli tenhle rok vůbec jet na dovolenou nebo ne, protože na to nemám. To je celé. Proto když se to stalo, tak jsem podniknul právní kroky a kdykoliv se to stane příště, udělám to samé. Dokud jde o nevinné vylepování v tělocvičně nebo užití v přednáškách nebo článcích, tak je to ok, ale jakmile jde o to, že ta věc někomu pomůže k penězům a on nijak nezohlední autora, to podle mě prostě není fér a jinak, než licencemi pod autorským zákonem to vyřešit nejde - a myslím, že v současnosti je to dostatečně silný nástroj, i globálně, k ošetření většiny případů užití.

    Další věcí je určité renomé a způsob, jakým se svými věcmi zacházet - proto si je licencemi a smlouvami držím pod kontrolou. Udělám dejme tomu logo a vizuální styl pro nějakou regionální firmu. Dostanu zaplaceno. Jak kolegové z oboru vědí, firma si po pár měsících začne s logem dělat co chce, pokud ho rovnou nezačne upravovat někdo od nich, tak to dá regionální reklamce, které se zrovna nevejde na materiály, tak ho normálně disproporčně zmenší... nebo nedodrží barvy, nebo ho vykuchá a přidá do něj ohavný nápis navíc... všechno tohle ničí práci a jméno toho, kdo to dělal. Můžu si říct - dostal jsem zaplaceno, ať si s tím dělají co chtějí. Ale tak to není - oni by měli dostat jasně daná práva k užití a zároveň určeno, co s logem mohou a co ne. Na základě tak jednoduchých pravidel, když přijedu do regionu a uvidím tam svoje zprzněné logo, tak jim můžu okamžitě zatrhnout jeho užívání v nové podobě, případně vyvodit jakékoliv sankce dané smlouvou. Je to zodpovědnost vůči tomu, co člověk dělá, i kdyby to bylo logo kavárny nebo klubu důchodců.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    BASIK: naprostý souhlas, vidíme to dost podobně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam