zuzu .. jasne, auto se hodi na spoustu veci. me se taky hodi na spoustu veci, kramy, skrine a tak, jak povidas.
otazkou je, ale, jak si takove dopravni reseni stoji z obecneho uhlu pohledu. jestli je vubec realne aby kazdy vlastnil auto a jezdil jen autem. jak by zivot vypadal (co trebas takove 9 dni trvajici zacpy v cine? - realita!). jake by to melo dopady? a jake ma dopady soucasny obvykli zpusob vyuzivani aut. stoji ta uzasna snadnost kdy vsichni skocej do auta pred jednim barakem a vyskocej pred dalsim barakem (troufam si tvrdit 95% uziti auta) za to jaky ma dopady podobny chovani kdyz dosahne masovych rozmeru (pritomnost - gigantice skryte naklady ktere plati vschni bez vyjimek)?
a jaky to ma dopady, kdyz se z masovosti pomalu stava totalita? kdy se bez auta, nekam proste nedostanes (vyrobci jasaji), vznika pocit ze bez auta jsi jak bez ruky, nic nezaridis (zduraznil bych slovo POCIT) .. ? .. je zdrave travit cas v aute? ciste fycicky a co mentalne/dusebne/psychicky? jsou nejake takove vyzkumy? jsem si naprosto jisty, ze az takovy poradny vyzkum nekdo udela, tak to nebude dobre. a mozna ze to bude tak spatne, ze budou zakazany reklamy na auta, a na kazdym aute bude povine nalepka - skodi zdravi, zpusobuje smrt (stejne jak u cigaret). a jake ta uzasna snadnost, ma dalsi dopady, na svet jako takovy predevsim. na mesta ktera jsou plna aut.
stoji takova "snadnost a lehkost" na obecne urovni za to abychom TOTALNE devastovali svoje mesta? mesta ve kterych zije 80% zapadni populace. mesta ktera jsou i tak plna hluku. smradu.
a je takove uzasna snadnost to co je ted potreba? jiste, pro fantask magora, ktery si mysli ze budoucnost lidstva je v robotech, masinkach ktere za nas vechno udelaji. uz jsem videl mtorove skelety ktere za clovek budou i chodit .. brrrr .. co z lidi pak zustane? roztresenej mozek? nekdo ti rekne, to je vyvoj a ja bych rek ze to je sracka kterou s chuti rozslapu :) .. a co z lidi delaj auta dnes? jake ma tohle masovy vyuzivani aut statisticky vliv na lidskou fyziognomii? placaty, neforemyny zadky, krehky nozicky, roztreseny bricha, stress pri kazde ceste .. blejt.
jak se rika, dobry kman, spatny pan, podle me jde o miru a zpusob pouzivani. zejmena v mestech a mezi mesty je podle me naprosto jednoznacne, ze hromadna doprava, vlaky, a pod. je naprosto nedostizna a v podstate, jedinym resenim. celospolecensky vzato. a jo, vzdycky to bude vic prace, vic chozeni, vetsi namaha tahat tasky to tramvaje ..
vis co? chuze je pro cloveka nejprirozenejsi pohyb na svete.
sem se rozepsal :) .. davam zajimavy odkaz, na studii ktera se zabyva primimi, prokazatelnymi, znacnymi negativnimi vlivy mestskeho prostredi na zdavi a fungovani lidi. i kdyz na boha auto si primo netroufa, tak na ne jde rozsirit celkem logicky.
http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2009/01/04/how_the_city_hurts_your_brain/?page=1