• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak, bezinkový likér už mám hotový, a tímhle tempem už brzo ani nebude :-)

    upravený recept:

    2 litry obraných černých bezinek
    2 litry vody
    1 kg cukru
    50ml silné černé kávy (já dávala 2 lžičky rozpustné)
    1 skořice, 5 hřebíčků
    1 litr rumu

    Postup:
    Bezinky s vodou povaříme 15 minut, přecedíme a propasírujeme (já hodila přes cedník plátýnko - v mém případě trojcípý šátek z prošlé autolékárničky - a chvíli třela vařečkou a pak vymačkala ručně).
    Do šťávy přidáme 1 kg cukru a koření, společně krátce povaříme. Do mírně zchladlého likéru přidáme kávu a rum a plníme do lahví.

    vyšlo to na 3.7 litru likéru.

    Velmi doporučuju na celou přípravu včetně obírání používat chirurgické rukavice, pokud nechcete týden vypadat jako Lady Macbeth.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SKRITEKB: jo, je to tak naše rodinná tradice... možná je to tím předsmažením?
    Je teda pravda, že jsem měla od kohosi jedno nahořklé lečo s cibulí, ale to nebylo předvařené, ale pěchované celé zasyrova.
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRISSIE: fakt s cibulí ??? já to nikdy nedělala, protože mi to poradila babička z vlastní zkušennosti, tak proto jsem cibuli nepřidávala :-) ale jestliže to vychází tobě, fajn vědět ;-)
    co se týče marmošky, tak ta u nás tak rychle zmizne, že ani nemá čas se zkazit :D ale vyváření sklenic určitě dobré, díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    sklenice na marmeládu upřímně doporučuju vyvařit 15 minut. Jen "dobře umyté" mi chytly plíseň, vyvařené jsou dobré i po pěti letech.

    Lečo zavařujeme roky i s cibulí, a hořké není nikdy není - dávám to v množství 2 kila rajčat, 2 kila paprik, 1 kilo cibule, podusit společně na troše oleje do poloměkka a napěchovat do sklenic.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TRUCE: spis chutovy. nemuze se tam utvorit dost alkoholu, aby mohl zacit fungovat jako konzervant (viz vino, po dosazeni X% se kvasinky samy otravi a vic uz nic :))
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    SKRITEKB: dekuji moc ;)

    nakonec jsem se docetla o cem to cele je - cukr kdyz je ho hodne, tak ma konzervacni ucinky
    v ostatnich pripadech jde o to, vytvorit teplotu, pri ktere se vytlaci vzduch ze sklenicky, ktera se pak jeste dotahne a tim je hermeticke uzavreni hotovo
    a pred tim se musi obsah zbavit skodlivych mikrobu

    takze na lecivy sirup bude asi lepsi delat fakt sirup s hodne cukru a neprehanet to s rozvarovanim - i kdyz ja bych do toho chtela dat i ty slupky, takze to asi rozmixuju a nastavim vodou resp. cukrovym sirupem..
    a stale nechapu ten proces kvaseni ovoce na sirup/stavu. jsou to konzervacni, nebo jen chutove duvody? nevite?
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    TRUCE: rada k leču - nezavařovat s cibulí - ta ti zhořkne
    rada k marmeládám - ty nezavařuju - horké naliju do dobř umytejch sklenic a otočím, přikryju utěrkou a necham 24 hodin dojít
    rozvařený ovoce - já dělám jablečný přesnídávky např. - horké nalít do sklenic - zavařuji tak při 80 stupních - max. 20 minut - poklička hrnce nemusí být zavřená zcela - některé sklenice mi čouhají ven
    nejdůležitejší jsou asi fakt čistý sklenice a dobře dovřený víčka - zatím mi nic nesplesnivělo...
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    mam zacatecnicky dotaz.
    jak se zavaruje? nektere veci staci rozvarit s cukrem nebo medem, mozna nejaky gelfix, nebo citron, nalit do sklenic, otocit

    jine - stavy, se v nekterych receptech nechavaji dva dny kvasit, pak se z nich sbira pena pri vareni, opet se prida citronka nebo gelfix..

    a nektere veci se doporucuji pripravit, nalit do sklenic a pak sterilovat v hrnci


    jak to poznam, co se hodi? :)

    chci delat leco, brusinkovy lecivy sirup, pozdeji mozna nejake dzemy nebo rozvarene ovoce.
    a ac moje maminka zavarovala a mela plnou spiz veci, tak jsem z toho volaka zmetena ted ;]
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Samotný bez ještě ne, zatím jsem se nedokopala..ještě potřebuju jít na vřes do lesa..a ještě nutně potřebovaly keře a rybíz sestříhat-nevyšel čas, ale snad tento týden!! :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SVETLUSKA222: uz jsi zkusila? :) (samotny bez)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    WITCHIE:No tak holt zkusím setřást něco ze stromů pár jablek se teď najde snad :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    s tím bezem, nemáte někdo osvědčený recept na bezový likér?

    Jde mi o ty poměry, loni jsem to nevychytala a během dvou měsíců mi zkvasil, a přitom vím, že tetě vydržel rok... jenže teta si nenapsala poměry, v jakých ho dělala :-(
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BONEMINA: zavareno. tak jsem zvedavy na vysledek :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    SVETLUSKA222: ze 100% bezu je to takove.. zvlastni. Samotne na chleba mi to moc nechutnalo. Byt Tebou tak zkusim jen trosku a uvidis zda nebude lepsi to s necim prece jen smichat.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    VODOMERKA:nemám švestky, a taky jablka :( Kupovat je nechci, budu dělat spíš ze 100% černého bezu. No jsem zvědavá. Čekám, až nebudou ty keře tak příšerně mokrý, to bych mohla jinak dělat v pláštěnce :) Těším se na ten pokus!!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BONEMINA: marmeladu s bezovou stavou jsem sem hazel nekdy na zacatku. mrkni ;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SVETLUSKA222: já včera při pročítání Kejřové narazila na povidla z černého bezu, o víkendu to mám v plánu vyzkoušet. Jinak jsem z bezu zatím dělala jen sirupy. Marmeláda by mohla být fajn
    SKRITEKB
    SKRITEKB --- ---
    VODOMERKA: teta dělala marmeládu a můžu říct, že dopadla moc dobře
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ostružiny- už pomalu končím se sběrem :) Ještě mám zálusk na marmeládu z černého bezu - děláte ji někdo???
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BONEMINA: diky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam