Tak dneska zkusím hrušková "povidla" od NATHAELEN
"hrušky naporcuješ na čtvrtky, odjadřincuješ, můžeš je oloupat, posypeš trochou cukru (podle cukernatosti hrušek), přidáš trochu roztlučeného hřebíčku (podle chuti, raději míň, dá se kdykoliv přidat, já dávala asi 3 na 2 kila hrušek), trochu rumu, trochu badyánu a můžeš skořici (já ji nedávám, přijde mi, že pak chutnají moc štrůdlově), necháš je pár hodin v pekáči pustit šťávu a pak je na pár hodin dáš do trouby s teplotou tak 50 stupňů. Občas s tím zaštěrcháš, dělá se to klidně 10 hodin, můžeš to nechat i přes noc, nic se tomu nestane. Urychlit se to dá tak, že ty hrušky občas trochu namačkáš šťouchadlem na brambory. Na konci by měla zbýt téměř kašovitá hmota. Pokud jsi hrušky oloupala, můžeš ji rovnou použít tak, jak je, jestli máš ráda jemnější povidla, tak se to dá rozmixovat nebo líp procedit přes cedník. U neoloupaných se to dá procedit přes hrubé síto a to, co zbyde rozmixovat. Dochucovat se to dá kdykoliv během procesu, ale poslední dokořenění doporučuju tak hodinu před ukončením procesu, aby se chutě spojily."