• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    XFLARE
    XFLARE --- ---
    tak delam ted svestkovy povidla bez michani
    Švestková povidla bez míchání - Vaření Dáma.cz
    http://vareni.dama.cz/recept.php?d=907
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: my máme doma strom zvaný slepičí slívy - ty velké slívy, které jsou ajjko ojíněné, z těch bývá úžasná marmeláda. taky 2:1, rozpůlím, rozvařím, přepasíruju přes cedník a svařím s želírovací pomůckou.

    letos ale pomrzly a nejsou:( snad někde natrhám v nějaké aleji
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    NATHAELEN: je to klasika - švestky a želirovací cukr 2:1
    Já jsem z toho netu měla nějaký blbý recept, kde bylo málo cukru a švestky jsem jen rozpůlila, takže se moc nerozvařily a bylo to pak kyselé a nedobré. Teď jsem je rozkrájela na malé kousky a je to fakt moc dobré.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: podělíš se o recept? :o)

    ZEMINO: ok, díky
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Dneska jsem udělala švestkovou marmeládu a je fantastická. Před lety jsem ji pokazila a od té doby nedělala, ale letos nebylo zbytá, tak jsem zkusila cvičně z kila a je skvělá, hrnek se snědl hned k večeři na chlebu s máslem a zítra jdu na další várku.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: já nepoužívám zatahovácí víčka. ale klasicky omnio sklenice nebo od přesnídávek-u nich "utahuju" jen jednou při zavření
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ZEMINO: Super, moc děkuju. A víčka nedotažená a dotáhnout až po vyndání z trouby?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: jelikož jsem ten postup zapisovala až po udělání kompotů a chytlo se to,tak nejspíš jo..
    moje máma říká,že musi jít vždycky bublinky ve sklenici nahoru
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ZEMINO: takže těch 80 stačí?

    VODOMERKA: nějak si neumím představit, jak dostat do trouby plech vyšší, než sklenice. A to ani 370ml sklenice
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: když koukám,jak mám napsané v "receptovém sešitě" tak merunky jsem dělala na 85stupnů 20-25minut ..jahody 80stupnů 10-15minut .. kompoty už mám takhle druhým rokem a pořád jsou v pohodě..občas se stane,že se nějaká sklenice nechytí,ale je tak kus na 2plechy a spíš je to opakovaným používáním víček
    a na dno nedávám vůbec nic,ani utěrku ani noviny.

    většinou když je v popisu receptu napsané jak dlouho se to má zavařovat,tak dlouho to zavařuju v troubě.ovoce zalívám vroucim nálevem!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZEMINO: no jasny
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    NATHAELEN: [ MAR_TINA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    tady mi bylo poraděno, že 80°C v troubě fakt nestačí.

    ZEMINO: a nemohli bychom tě poprosit o nějakej polopatickej návod na kolik to nastavit a jak dlouho to tam nechat?

    já strašně moc chci zavařovat v troubě ale v žádném případě nehodlám riskovat celou jednu várku něčeho..... jen kvůli tomu abych bez podrobného návodu sama něco zkoušela........

    předem díky komukoliv :o)

    VODOMERKA: přidávám se také k dotazu zda jsou ty sklenice vzhůru nohama?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NATHAELEN: já teda kdyyž zavařuju,tak zavařuju v troubě v hlubokém plechu,takže voda tam není víc než pár centimetrů.. zavařovala tak i moje máma a sklenice vždycky chytly..a vydrželi třeba i pár let v pohodě ve sklepě
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    NATHAELEN: v troubě zavařovat neumím, ale co jsem tak vyčetla i jsem zkoušela tak jsem měla hlubší plech a vody asi 4 cm. Obvykle mi většina sklenic chytla, ale dělala jsem to podstatně déle než bylo v receptu - mě prostě přijde že strčit to do trouby vyhřáté na 80 C a pak tam nechat dvacet minut je hrozně málo, podle mě se nestačí ani ohřát to ovoce ve sklenici. Dělala jsem to radši o dost déle a pak jsem měla to vrchní ovoce rozblemcané, takže už to v troubě nedělám. Zavařuju v hrnci a vody mám asi do 3/4 sklenic.


    VODOMERKA: to zavařuješ vzhůru nohama ?

    Jinak už se těším až si koupím zavařovací hrnec, kde nastavím teplotu, čas a hotovo. A voda se pak vypustí spodem.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NATHAELEN: v troube staci vody pres vicko...
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: tak dej pak vědět. já do nich teď ještě přidala půl lusku vanilky (jen ten střed) a je to naprosto úžasné zlepšení :o)

    jinaj co se týče sterilování obecně - nemám dost vysoký hrnec, abych sterilovala sklenice úplně ponořené. Jde to dělat i s vodou jen do půlky? Případně v té troubě kam má dosahovat voda? Teplota předpokládám na těch 80?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: a pak se to ještě steriluje?nebo stačí nalít do sklenic,které jsem předtím vypláchla vařici vodou?
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Tak dneska zkusím hrušková "povidla" od NATHAELEN

    "hrušky naporcuješ na čtvrtky, odjadřincuješ, můžeš je oloupat, posypeš trochou cukru (podle cukernatosti hrušek), přidáš trochu roztlučeného hřebíčku (podle chuti, raději míň, dá se kdykoliv přidat, já dávala asi 3 na 2 kila hrušek), trochu rumu, trochu badyánu a můžeš skořici (já ji nedávám, přijde mi, že pak chutnají moc štrůdlově), necháš je pár hodin v pekáči pustit šťávu a pak je na pár hodin dáš do trouby s teplotou tak 50 stupňů. Občas s tím zaštěrcháš, dělá se to klidně 10 hodin, můžeš to nechat i přes noc, nic se tomu nestane. Urychlit se to dá tak, že ty hrušky občas trochu namačkáš šťouchadlem na brambory. Na konci by měla zbýt téměř kašovitá hmota. Pokud jsi hrušky oloupala, můžeš ji rovnou použít tak, jak je, jestli máš ráda jemnější povidla, tak se to dá rozmixovat nebo líp procedit přes cedník. U neoloupaných se to dá procedit přes hrubé síto a to, co zbyde rozmixovat. Dochucovat se to dá kdykoliv během procesu, ale poslední dokořenění doporučuju tak hodinu před ukončením procesu, aby se chutě spojily."
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: já letos poprvé dělala hruškovou přesnídávku ( zcela bez cukru ) a meruňkovou ( s cukrem ). úplně všechno jsem zavařovala 20min při 80°C. chci aby to vydrželo do příštího léta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam