• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NATHAELEN: v troube staci vody pres vicko...
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ANYSA: tak dej pak vědět. já do nich teď ještě přidala půl lusku vanilky (jen ten střed) a je to naprosto úžasné zlepšení :o)

    jinaj co se týče sterilování obecně - nemám dost vysoký hrnec, abych sterilovala sklenice úplně ponořené. Jde to dělat i s vodou jen do půlky? Případně v té troubě kam má dosahovat voda? Teplota předpokládám na těch 80?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANYSA: a pak se to ještě steriluje?nebo stačí nalít do sklenic,které jsem předtím vypláchla vařici vodou?
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Tak dneska zkusím hrušková "povidla" od NATHAELEN

    "hrušky naporcuješ na čtvrtky, odjadřincuješ, můžeš je oloupat, posypeš trochou cukru (podle cukernatosti hrušek), přidáš trochu roztlučeného hřebíčku (podle chuti, raději míň, dá se kdykoliv přidat, já dávala asi 3 na 2 kila hrušek), trochu rumu, trochu badyánu a můžeš skořici (já ji nedávám, přijde mi, že pak chutnají moc štrůdlově), necháš je pár hodin v pekáči pustit šťávu a pak je na pár hodin dáš do trouby s teplotou tak 50 stupňů. Občas s tím zaštěrcháš, dělá se to klidně 10 hodin, můžeš to nechat i přes noc, nic se tomu nestane. Urychlit se to dá tak, že ty hrušky občas trochu namačkáš šťouchadlem na brambory. Na konci by měla zbýt téměř kašovitá hmota. Pokud jsi hrušky oloupala, můžeš ji rovnou použít tak, jak je, jestli máš ráda jemnější povidla, tak se to dá rozmixovat nebo líp procedit přes cedník. U neoloupaných se to dá procedit přes hrubé síto a to, co zbyde rozmixovat. Dochucovat se to dá kdykoliv během procesu, ale poslední dokořenění doporučuju tak hodinu před ukončením procesu, aby se chutě spojily."
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: já letos poprvé dělala hruškovou přesnídávku ( zcela bez cukru ) a meruňkovou ( s cukrem ). úplně všechno jsem zavařovala 20min při 80°C. chci aby to vydrželo do příštího léta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: Balaštík v Konzervování v domácnosti uvádí v kapitole "Ovocné a zeleninové protlaky a dětská výživa" následující:

    Konzervace protlaku

    Slazené i neslazené protlaky konzervujeme dvěma způsoby:
    - zmrazením, jak je popsáno v kapitole zmrazování potravin;
    - sterilací, jak je popsáno ve stati Sterilace kompotů a zeleniny.
    Nebo téměř vřící protlak plníme do sklenic až po okraj, sklenice s teplotou protlaku nad 80C se pevně uzavřou a na 5 minut položí naležato. Poté se chladí vodou. Protlaky s nižší teplotou po naplnění ihned sterilujeme v mírně vřící vodě po dobu nejméně 10 minut a pak ochlazujme vodou.


    Ale pozor na to, že jde o recepty, kdy na 1kg ovoce se přidává minimálně 100g cukru + 1-2g kyseliny citronové, takže konzervační vlastnosti jsou lepší - pokud se to nedoslazuje, volila bych tu sterilaci, zvlášť pokud je to pro malé dítě.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Mrazit to nechci, potřebuju tam místo spíš na králíky, tak to asi budu muset zavařit. Jaké je minimum na chycení víčka ? Když to dám do hrnce, přivedu k varu a odstavím ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: radši bych to zavařila.
    v troubě je to hned.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: marmelády jsou sterilizované tím cukrem, u čistě vařeného ovoce bych se bála, že to nebude stačit - takže spíš zamrazit než jen plnit za horka...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ANYSA: muzes to zkusit i zamrazit, a pak pouzit jako dren nebo rozmrazenou presnidavku
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, dělám přesnídávky pro syna, jen ovoce rozvařím a rozmixuju (případně kyselejší druhy dosladím třtinovým cukrem), myslíte že to stačí jako marmelády horké naplnit, zavíčkovat a pak uskladnit ve spíži ? Mám toho už docela dost na to abych to měla v ledničce a zavařovat to nechci...stačí mi aby to vydrželo pár měsíců do zimy, nepotřebuju to skladovat dva roky, máte někdo zkušenosti ?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    WERKA: Jo, tak tento stařičký odštavňovač také máme :) no řeknu ti, tolik let makal na 100% :) prostě to patřilo ke zpracovávání džemů ..joo ale už nám také minulý rok dosloužil BYL TO DRŽÁK! škoda ho!!!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    WERKA: my v rodině máme jakoby mlýnek na maso ( materiál, váha, ruční točení ) ale jiného tvaru a z toho lezou opravdu totálně suché zbytky :o)
    ale ty asi nic s ručním točením nechceš viď?
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já právě měla představu reference na nějaký odšťavňovač/lis, ze který rybíz zpracuje tak, že se z toho dělá dobře marmeláda. Mám s odšťavňovači houby zkušenost, ale nějak mi straší v hlavě představa, že z toho je šťáva spíš na pití, než jako základ marmelády. A hodně odpadu - z toho lisu od Ety lezly fakt téměř suché zbytky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: tak můžeš koupit nový odšťavňovač, ale to neporadím, jelikož žádný nemám
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Kouknu doma a na chalupě na cedníky, ale od psacího stolu se mi to jeví tak, že přes jeden to téměř nepůjde propasírovat (kovový, jakoby síťovaný) a druhý má takové díry, že zrníčka prolezou v podstatě všechna (platový, přes který normálně slévám těstoviny a přesývám strouhanou housku).

    Takže nikdo žádný zázračný stroj, co mi většinu zrníček bez pracně odstraní? Chjo - asi začnu zaříkávat tu Etu, aby ještě vydržela...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: rozvařím a přepasíruju přes cedník, děrovaný ne síťovaný
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: ahá, já prostě zrníčka při dělání džemu z mixu malého ovoce (rybíz, maliny, josta) neřešila.
    Teď jsem dělala ale šťávu z 5kg višní - tam se dá vařit i 1/3 posekaných pecek - a ty jsem pak cedila přes bavlněnou plenku... (šlo to - ale je to práce pro vraha, fakt).
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Z rybízu potřebuju - pokud možno bezpracně ;-) - dostat zrníčka (nebo aspoň většinu), takže samotný ponorák to neřeší, narozdíl třeba od třešní, ze kterých jsem džem jen ponorákem dělala.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Ponorný mixér - jakoukoli marmeládu, tedy základ na ni dělám tím. CCa 500Kč...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam