• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak cukr se rozležel a sirup je super,asi ten první týden to není pro mě nej pít :)

    a ještě dotaz z jiného soudku.. Jak se stane,že mi týden po zavaření zkvasí kompoty?Nechala jsem je pár dnů na lince a dobrý,ted koukám do špajzu,co to tam smrdí a ony mi všechny meruňkové kompoty vytekly :( a je jedno jestli to je "omnio" víčko nebo šroubovací :(
    asi letos na kompoty zapomenu,protože čistit špajz mě opravdu nebaví!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A tolik toho cukru tam musí být kvůli konzervaci?
    udělaly jsme bezový sirup.. krásně voní i chutná,ale mi to přebíjí chuť cukru. Do skleničky nemůžu ani zaplnit dno,aby se ta štáva dala pít,když ji míchám s vodou.
    XAJA
    XAJA --- ---
    SANTAL: byliny macerujem vo vychladnutej prevarenej vode (prípadne aj s citrónom na kolieska), potom precedím, pridám cukor a varom zahustím. prípadne pridať trochu kyseliny citrónovej, naplniť do fliaš, zasterilizovať.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    XAJA: byly koupený, 500g za 25kč. to ušlo. byly hezký. ty český jsou takový diblíci, kde je pak za trest trhat ty lístečky.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: u nás už bez kvete pomalu ale jistě,tak snad to letos stihnu. Máš nějaký osvědčený recept na šťávu?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    XAJA: Jé, a ako ich robíš?

    Ja som minulý rok robila poprvýkrát sirup (višne), bol úspešný (ale neviem, ako dlho asi taký domáci sirup vydrží? robila som "bez pomocnej chémie"...)
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: neskúšala, ale prečo nie - zavariť sa dá všetko.


    VERONIKA22: už? u nás po dobre zrelých poľných jahodách ešte nie je ani slychu, tak sa zatiaľ realizujem na bylinkových sirupoch. zatiaľ je žihľavový, mätový, mätovo-žihľavový a medovkový a neviem sa dočkať, kedy rozkvitne baza, ten mám najradšej.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    teď jsem dozavařila jahodový sirup - je to nááááádhera mňam :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    teď mě napadlo zavařit si ananas - nezkoušel to někdo? sladké plechovky s ananasem mi moc chutnají ale nikdy nedokážu sníst celou a pak se do zbytku nutím popřípadě vyhodím když na to v lednici zapomenu. tak že bych si udělala menší skleničky.
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    zdravím, po jednom spolubydlícím nám doma zbyla spousta sklenic. máme jich několik desítek, z toho tak polovina bude s víčkem, polovina bez. nechcete to někdo, než to vyhážeme do kontejneru?
    bydlíme na praze 1.
    XAJA
    XAJA --- ---
    MAR_TINA: áno, normálne v špajze.

    no, čo sa týka vývaru, tam ja osobne zostávam verná mraziaku, takže neporadím:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XAJA: a ty sklenice skladuje někde ve špajzu?
    taky by se mi to někdy hodilo.

    myslíte, že by šel zavařit hodně hustý vývar ve skleničkách?
    mám malý mrazák a hodně masa i zeleniny.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: čo si pamätám z detstva, zo zabíjačiek u starkých, tak sa mäso zaváralo dosť. napríklad, keď sa robili klobásy, tak časť tej zmesi sa nedala do nich a vyúdiť, ale práve sa zavarila - používali to potom na naplnenie trebárs panenky, alebo nejaké iné mäsové rolády. a potom niečo ako rillettes, proste nejaké bravčové mäso a bôčik, tiež sa to predpripravilo a potom zavarilo. a asi ak sa dodržia nejaké tie technologické postupy (asi záleží hlavne na dodržaní dlhšieho času pri sterilizácii), tak by sa nič nemalo stať. aspoň teda si žiadnu otravu botulotoxínom v rodine nepamätám:DD
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: guláš mě zavařovat nenapadlo... ale to hlavně kvůli velikosti lahví, 0.3l je pro dva málo a 0.7l zase moc, porce pro dva je akorát do krabičky od půlkilové Ramy :-)

    ale 0.7l boloňky by mohlo vyjít na pekáč lasagní tak akorát. Tak vyzkouším a dám pak vědět, a víc než 3 měsíce to určitě nevydrží :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: chápem. ona to tiež robí z dôvodu časovej úspory. a rozmanitosti. predsa len, navariť guláš pre jedného akosi nejde a jesť to x-krát za sebou to človeku nechutí. no a práve tieto jedlá teda navarí vo veľkom, zavarí a podľa chuti vyťahuje. plus také niečo, kde sú zemiaky, a tak, z mraziaka ani moc chutné nie sú. a tvrdí, že celkovo jej hotové jedlá prídu chutnejšie zavarené než zmrazené.

    čas som opravila - hodinu hovorila. a plus ešte to, že dlhšie ako tri-štyri mesiace to ešte skladovať neskúšala, ale po túto dobu dobré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: díky! Já si pak ty časy (budu to dávat do sedmiček) najdu v knížce o zavařování, šlo mi o to, jestli s tím má někdo zkušenosti...

    mám malý miminko a časově náročná jídla, jako jsou třeba lasagne, jsou s ním fakt utopie :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tak som sa jej pýtala - vraj hotové mäsové jedlá sterilizuje cca hodinu - používa malé poháre (3 dcl - vždy na jednu porciu).
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: mno, ja síce mäso nejem, tak ani nezaváram, ale mama áno. a práve tiež rôzne hotové jedlá a polotovary. napríklad plnenú papriku. a vraj je to vo výsledku "jedlejšie", alebo teda chutnejšie než mrazené.

    a práve tiež preto, že keď sa s niečím takýmto varí, tak sa jej neoplatí robiť to v malom (varí len pre seba), takže navarí viac a postupne konzumuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zavařujete někdo maso?
    Když už dělám boloňskou omáčku, tak jí většinou dělám aspoň 4 litry - normálně to mrazím, jenže teď mám mrazák plný vývarů... tak jsem si říkala, jestli by se neoplatilo to dát do zavařovaček. Zkoušeli jste to někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam