• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: čo si pamätám z detstva, zo zabíjačiek u starkých, tak sa mäso zaváralo dosť. napríklad, keď sa robili klobásy, tak časť tej zmesi sa nedala do nich a vyúdiť, ale práve sa zavarila - používali to potom na naplnenie trebárs panenky, alebo nejaké iné mäsové rolády. a potom niečo ako rillettes, proste nejaké bravčové mäso a bôčik, tiež sa to predpripravilo a potom zavarilo. a asi ak sa dodržia nejaké tie technologické postupy (asi záleží hlavne na dodržaní dlhšieho času pri sterilizácii), tak by sa nič nemalo stať. aspoň teda si žiadnu otravu botulotoxínom v rodine nepamätám:DD
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: guláš mě zavařovat nenapadlo... ale to hlavně kvůli velikosti lahví, 0.3l je pro dva málo a 0.7l zase moc, porce pro dva je akorát do krabičky od půlkilové Ramy :-)

    ale 0.7l boloňky by mohlo vyjít na pekáč lasagní tak akorát. Tak vyzkouším a dám pak vědět, a víc než 3 měsíce to určitě nevydrží :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: chápem. ona to tiež robí z dôvodu časovej úspory. a rozmanitosti. predsa len, navariť guláš pre jedného akosi nejde a jesť to x-krát za sebou to človeku nechutí. no a práve tieto jedlá teda navarí vo veľkom, zavarí a podľa chuti vyťahuje. plus také niečo, kde sú zemiaky, a tak, z mraziaka ani moc chutné nie sú. a tvrdí, že celkovo jej hotové jedlá prídu chutnejšie zavarené než zmrazené.

    čas som opravila - hodinu hovorila. a plus ešte to, že dlhšie ako tri-štyri mesiace to ešte skladovať neskúšala, ale po túto dobu dobré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XAJA: díky! Já si pak ty časy (budu to dávat do sedmiček) najdu v knížce o zavařování, šlo mi o to, jestli s tím má někdo zkušenosti...

    mám malý miminko a časově náročná jídla, jako jsou třeba lasagne, jsou s ním fakt utopie :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: tak som sa jej pýtala - vraj hotové mäsové jedlá sterilizuje cca hodinu - používa malé poháre (3 dcl - vždy na jednu porciu).
    XAJA
    XAJA --- ---
    TRISSIE: mno, ja síce mäso nejem, tak ani nezaváram, ale mama áno. a práve tiež rôzne hotové jedlá a polotovary. napríklad plnenú papriku. a vraj je to vo výsledku "jedlejšie", alebo teda chutnejšie než mrazené.

    a práve tiež preto, že keď sa s niečím takýmto varí, tak sa jej neoplatí robiť to v malom (varí len pre seba), takže navarí viac a postupne konzumuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zavařujete někdo maso?
    Když už dělám boloňskou omáčku, tak jí většinou dělám aspoň 4 litry - normálně to mrazím, jenže teď mám mrazák plný vývarů... tak jsem si říkala, jestli by se neoplatilo to dát do zavařovaček. Zkoušeli jste to někdo?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIKK: já dávám víčkem nahoru.. bych to nechtěla riskovat.a zatím vše v pohdoě..máma tahle zavařuje celý život..
    XAJA: možná jsem přidala i teplotu,jen jsem koukla do receptu.. moje máma říká,jak jdou bublinky nahoru,tak pak počítat čas..ale ted si nejsem jistá jak jsem zavařovala já :)

    jinak mi teda ještě měknou hrušky na balkoně..některé na kompot josu,ale u nás kompoty nkdo nejí..takže budou hrušková povidla..podle mě to jde použit na ten frgál..
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: ja som to tak nikdy nerobila, len viem, že sa to robí, tak ber moje rady s rezervou a prípadne dogoogli, ak sa tu zemino neukáže:)

    ja by som ich tam dala normálne, viečkom hore, ale, na roziel od zemino, by som rúru nastavila na 100 a viac stupňov. a dávala pozor, aby sa z toho pekáča neodparila všetka voda.
    NIKK
    NIKK --- ---
    XAJA: ZEMINO: Se ještě blbě zeptám - dávat víčkem dolů do té vody? Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost a slyším to prvně. Díky! :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    inak, hrušky sú dobré zavárané s feferónkou:) normálne na dno pohára jedna okrúhla feferónka, trochu popichaná ihlou, hrušky, nejaký ten klinček alebo kúsok škorice, navrch zase feferónka, a klasicky buď cukrový sirup, alebo nasypať cukor, zaliať vodou a zasterilizovať.

    na kompót sú ale vhodnejšie tvrdšie hrušky, teraz by som povedala, že už budú dosť odležané a mäkké, nie? aby sa to nerozblemcalo.

    to by som šla radšej do nejakého toho džemu.

    alebo najlepšie usušiť, no a potom takú tú kašu, ako robia na valašsku na frgále - zomlieť sušené hrušky, dochutiť koreninami, nejaký ten rum - dobrota najväčšia.
    SLUNICKO76
    SLUNICKO76 --- ---
    ZEMINO: diky, to vyzkousim.ja do ted vzdycky tahala velky zavar.hrnec od mamy!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XAJA: vidíš jsem idiot :) kompoty zavařuju taky v troubě :)
    SLUNICKO76: posledně jsem jahody a merunky zavařovala na 85stupnů.. lišila se akorát délka.. jahody 10-15 merunky 20-25
    SLUNICKO76
    SLUNICKO76 --- ---
    XAJA: a to se v te troube pece-zavaruje jak dlouho a na kolik stupnu? a jde to i s jinymi kompoty a nebo jen povidla?
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: ak máš rúru, tak zavárať môžeš aj tam a bez vysokého hrnca - do pekáčku trochu vody, do toho nastavať poháre.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIKK: tak povidla bez zavařování jdou..kompot nejspíš taky,ale bude určen k rychlé spotřebě :)
    já ted dělala 3x povidla.. jednou jsem je dala do trouby,posypala předtím cukrem a přidala nadrcený hřebiček a badyán.. peklo se to na 80 stupnů..celý den a celou noc,takže jsem je podruhé už nedělala.. nakonec když už to bylo jako kaše,jsem dodala trochu rumu a kyselinu citronovou.. plnit do vyvařených sklenic
    podruhé jsem je už nechtěla dělat tak dlouho,tka jsem je povařila v malém množství vody,rozmixovala a přidala hřebíček a cukr a pro změnu ocet..bez badyánu .. po vyvaření vody a utvoření kaše,jsem opět přidala rum a kyselinu citronovou ..opět plnit do vyvařených sklenic
    dotřetice jsem našla recept na dělaní se solí,tak jsem opět rozvařila,rozmixovala a přidala hřebiček,badyán a tu sůl .. bohužel mi ujela trochu ruka,takže počáteční chut je slaná,ale pak se rozloží sladkost.. zkusim je ještě jednou,bo hrušky ještě mám a dám míň soli.. měla by se dávat mořská.. ve stavu kaše jsem přidala rum a opět plnila do vyvařených sklenic
    NIKK
    NIKK --- ---
    Nemáte nějaký rady a vychytávky na hruškový kompot a povidla bez zavařování (nemám hrnec)? Díky.
    PEEM
    PEEM --- ---
    ..křen nastrouhat, dát do skleničky a zalít studenou převařenou vodou s trochou octa...udrží si tak chuť i říz.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj, máte nějaký osvědčený nápad jak ,,uskladnit,, křen? Na zimu se bude hodit. Ze země se blbě v mrazech rejpe, na to nemám sílu. Chtěla bych aby byl pěkně po ruce.Děkuju
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    znáte nějaký postup výroby ovocné šťávy - sirupy bez vaření? chtěla bych spáchat šípkový sirup. jo a klidně dám trochu konzervantu než zabít vitamíny a jiné látky varem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam