• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: ty používám na koření, naprosto nejpraktičtější kořenky - mají širší hrdlo.
    WERKA
    WERKA --- ---
    SELLIGAN: Podobné má Agrola na Jihočeský jogurt ve skle (někdy je taky pod zn. Madeta). Ty lez taky úspěšně používat opakovaně. A ty jogurty jsou dobrý (akorát teda ne nejlevnější :-( )
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    VERONIKA22: jj hello jsou jedine zel..
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Dostala jsem od babičky hromádku vypěstovaných palivých papriček a ráda bych z nich udělala pastu (nebo něco jako jsou ty ochucovací omáčky v čínských restauracích). Nemáte někdo prosím osvědčený recept nebo radu? Díky moc.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak jsem právě zjistila, že tyto přesnídávky mají úplně normální víčka a je možné to používat opakovaně pro zavařování. na rozdíl od deb....Hami na jedno použití
    NIKK
    NIKK --- ---
    XAJA: ano, myslela jsem jablečnou jak přesnídávku, tak i t povidla...:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK:
    XAJA: aha, teraz mi došlo, že asi myslíš jablkovú marmeládu. tak to nie, u nás sú povidlá/lekvár len slivkové:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: povidla, teda lekvár áno. bez zavárania. ale teda poctivo celý deň pražený v kotlíku:) ten skutočne zavárať ani inak konzervovať nepotrebuje. máme 60 litrový kotol, takže nasypať slivky, zakúriť pod ním, no a striedať sa celý deň pri miešaní, aby neprihorel. recept žiadny nie je, lebo sa nič nepridáva. teda za predpokladu, že robíš z kvalitných, riadne zrelých sliviek, najlepšie bystričiek. potom odstaviť, rýchlo naplniť do nádob (kedysi sa plnil do vedier a odkrajovalo sa z neho, ale my už nie sme takí tradicionalisti a plníme normálne do 7 dcl pohárov - z tejto várky ich minulý rok bolo 15:) a hotovo.

    [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ]
    NIKK
    NIKK --- ---
    Neděláte někdo jablíčkovou přesnídávku a povidla bez zavařování? Děkuju za rady. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak mi ale došlo, že dělat lečo za studena je moc náročné na místo a počet sklenic. protože jak jsem to už zahřála několikrát tak se to dost slehlo a mám nyní sklenice napěchované jen ze 3/4. a pro jeden oběd budu muset použít tak 4-5sklenic. to jen tak na okraj
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: no bláto, já stejně lečo k obědu vařím min. 50-60min neboť čekám kdy se z leča vyvaří voda. nejíme to v polotekutém stavu.

    tak mi to nakonec nedalo a obsah každé lahve lupnu do rendlíku přivedu k varu a dám zpět do sklenice. pár sklenic už mi vystydlo a víčkou jsou směrem dovnitř a mají správný zvuk.

    takže jsem zoufalá z toho, že si asi nikdy nezavařím okurky neboť studené věci neumím :o/
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    VERONIKA22: po tolika převařeních už bude podle mě z leča bláto. Radši bych z toho nadělala zeleninový základ pod maso, k těstovinám, na pizzu atd.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak to opět nedopadlo dobře a všechny víčka jsou jako balon a to jsem zavařovala 30min 85-95st
    a to podotýkám, že zavařuju už 3-4roky a rukama mi prošlo snad 100 či víc sklenic a zkažený mám tak 2 ( opět lečo ) z loňska. to je nějaký začarovaný.

    ale je pravda, že ještě nikdy jsem nezavařovala něco studeného jako je nyní ta zelenina. takže než to všechno vyndám rozvařim a nakydám to tam vařicí tak ještě na pár lahvích zkusim vaše rady a s tím, že nechám víčko nedotažené. jen mám otázku kolik že má být té vody v hrnci? do 1/3 sklenice nebo do 3/4 sklenice?
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANYSA: ako píše trissie, poláme sa ti to. zavárame na hrubo nastrúhané. vytlačiť časť šťavy, natlačiť do pohárov, zasterilizovať.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: babička vždycky zavařovala strouhaná jablka na štrůdl - nastrouhat, napěchovat do lahve 1cm pod okraj (pořádně přimáčknout dnem dolů, aby vytekla šťáva), zavařovat jako kompot (bez nálevu a bez koření). Šlo by to asi i s těmi na plátky, ale trochu se ti nalámou :-(
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Já taky zatahuju víčka před sterilizací, ale když je vyndávám a překlápím na utěrku tak radši ještě utáhnu, povolené je tak jedno z deseti.

    Jinak nějaký tip jak zavařit jablka na koláč nejlépe jen nasucho, bez vody a bez koření ? A radši bych na plátky než strouhaná...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: možná máš lety vychytáno, jak je utáhnout přesně do té míry, že sice vzduch při zahřívání může ven, ale jak chladnou, tak se samy dotáhnout :-)
    ale u sterilizace horké náplně to není problém, protože máš horký vzduch hned ještě před utažením.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: My roky zatahujeme víčka před sterilizací a nějak jsem s tím nikdy neměla problém. Jestli je to tím, že ve šroubovacích sklenicích sterilizujeme hlavně marmelády a povidla (převracení na víčka mne neba), a u těch pár třešnových kompotů, houbiček a fazolek na kyselo jsem měla kliku, to nevím. Ale fakt zavařuju už asi 25 let a informaci o tom, že šroubovací sklenice je třeba dotahovat po sterilizaci, jsem se dočetla až letos tady (a když jsem sterilizovala letošní marmelády a fazolky, tak jsem na to stejně ani nevzdechla ;-), takže uvidíme, jestli mi to vyjde i letos)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: pro jistotu: předpokládá se, že vkládáš do horké vody (60-80C). Od té chvíle čekáš cca 15-25 minut, než dosáhne teploty 80C vnitřek zavařované konzervy. Pak teprve začínáš odpočítávat čas sterilizace.
    Pokud vkládáš do studené vody, tak počkáš, než se zahřeje voda na těch 80C, pak čekáš 15-25 minut, pak začíná sterilizace.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: Možná používám blbej termín... vypláchnutí sklenic a víček vařící vodou před tím, než se do nich nacpe obsah...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    no já taky čekala až teploměr ukáže 80st a pak teprve sledovala čas. tak to jdu zkusit znovu :o/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam