• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: možná máš lety vychytáno, jak je utáhnout přesně do té míry, že sice vzduch při zahřívání může ven, ale jak chladnou, tak se samy dotáhnout :-)
    ale u sterilizace horké náplně to není problém, protože máš horký vzduch hned ještě před utažením.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: My roky zatahujeme víčka před sterilizací a nějak jsem s tím nikdy neměla problém. Jestli je to tím, že ve šroubovacích sklenicích sterilizujeme hlavně marmelády a povidla (převracení na víčka mne neba), a u těch pár třešnových kompotů, houbiček a fazolek na kyselo jsem měla kliku, to nevím. Ale fakt zavařuju už asi 25 let a informaci o tom, že šroubovací sklenice je třeba dotahovat po sterilizaci, jsem se dočetla až letos tady (a když jsem sterilizovala letošní marmelády a fazolky, tak jsem na to stejně ani nevzdechla ;-), takže uvidíme, jestli mi to vyjde i letos)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: pro jistotu: předpokládá se, že vkládáš do horké vody (60-80C). Od té chvíle čekáš cca 15-25 minut, než dosáhne teploty 80C vnitřek zavařované konzervy. Pak teprve začínáš odpočítávat čas sterilizace.
    Pokud vkládáš do studené vody, tak počkáš, než se zahřeje voda na těch 80C, pak čekáš 15-25 minut, pak začíná sterilizace.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: Možná používám blbej termín... vypláchnutí sklenic a víček vařící vodou před tím, než se do nich nacpe obsah...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    no já taky čekala až teploměr ukáže 80st a pak teprve sledovala čas. tak to jdu zkusit znovu :o/
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: lečo robíme roky len zastudena. a máš pravdu. v tom prípade sterilizujeme varom, a to dobrú polhodinu od bodu varu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: ano, zvuk vypouklých víček je rozhodně blbě.
    20 minut v 80C vodě je taky rozhodně málo, sterilizuje se 20-30 minut při teplotě obsahu 80C, na dosažení teploty se počítá minimálně 15-25 minut a pak teprve začíná běžet sterilizace (alespoň 15 minut).
    Pokud to chceš zachránit, tak zpátky na start a zavařit znova. Jo a nezapomenout na to, že šroubovací sklenice se nedotahují nadoraz před sterilizací, ale až po ní.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    když na ty víčka zavařených sklenic zaťukám tak jak, že se pozná, že se nechytly? víčka jsou taková vyboulená ven ( šroubovací ) a zvuk je šílené dutý, jak při ťukání na balon??
    jen jednu sklenici mám takovou normální, že víčko je asi dovnitř ( podtlak ) a zvuk zní normálně utaženě.

    já včera dělala to lečo - že jsem nacpala nakrájené papriky a zapěchovala rajčaty. 20min jsem to nechala v 80st vodě a vyndavala jsem to jen vlažné. jak byl obsah sklenice studený tak se to jen krapítek ohřálo a zavařené to asi vůbec není :o/

    já prozatím zavařovala jen vařící věci. můžu poprosit o radu při jaké teplotě a jak dlouho zavařovat syrovou studenou zeleninu? nechce to nějak víc či déle?
    a ten zvuk vypouklých víček je asi blbě co?

    předem velké díky každému!!!!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANNNA: co znamená vypařování? fakt vůbec nevim oč jde
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Geniální :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: třeba ten, ale i ten běžný stačí, mi přijde. Hlavně po domytí otevřít dveře, aby to doschlo a brát sklenice a víčka do ruky zvenku - netlapat prstma dovnitř a nešmudlat to utěrkou.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Vidíš to :) Co nejrychlejší a nejteplejší program, že?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: dát je do myčky :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Tak, jako definitivního vítěze soutěže o "Nejotravnější část zavařování" vyhlašuji vypařování prázdných skleniček a víček :).

    Dá se to nějak obejít?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: ok zkusím ten 45% :o) a dám pak vědět jestli jde k večeři udělat obložená mísa
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: Mrazíme celé bločky. 45% v pohodě, 30% může trochu ztratit schopnost být krájen. Ale vždycky ho můžeš v nejhorším nastrouhat a dát do nějakého jídla.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nevím kde se zeptat tak zkusím zde. dá se eidam v celku dávat do mrazáku abych se pak dal použít třeba ke krájení na plátky?
    ( strouhaný mám v mrazáku běžně )
    ale už mě přestalo bavit mít otevřený sýr doma 3dny a pak ho pomalu plesnivý vyhodit když nakoupit jezdíme jednou za 7-10dnů
    tak že bych vždy vyndala nějaký bloček a v lednici nechala rozmrazit. zkoušel to už někdo?
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: ze zelí je možná nejlepší dělat pickles. Zkus se optat zde: [ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ]
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Tak to se můžu vykašlat na dotahování horkejch sklenic! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A musím se pochlubit, nakonec sem natrhala kilo ostružin a marmeláda je.

    Taková kyselejší a s kouskama, chuťově akorát pro mě. :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ano je, lze to fyzikálně vysvětlit. Ten podtlak je přitáhne.
    Většinu marmelád otevírám klepáním víčka o stůl a zasouváním špičky nože pod víčko, až to zasyčí a lupne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam