• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK:
    XAJA: aha, teraz mi došlo, že asi myslíš jablkovú marmeládu. tak to nie, u nás sú povidlá/lekvár len slivkové:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    NIKK: povidla, teda lekvár áno. bez zavárania. ale teda poctivo celý deň pražený v kotlíku:) ten skutočne zavárať ani inak konzervovať nepotrebuje. máme 60 litrový kotol, takže nasypať slivky, zakúriť pod ním, no a striedať sa celý deň pri miešaní, aby neprihorel. recept žiadny nie je, lebo sa nič nepridáva. teda za predpokladu, že robíš z kvalitných, riadne zrelých sliviek, najlepšie bystričiek. potom odstaviť, rýchlo naplniť do nádob (kedysi sa plnil do vedier a odkrajovalo sa z neho, ale my už nie sme takí tradicionalisti a plníme normálne do 7 dcl pohárov - z tejto várky ich minulý rok bolo 15:) a hotovo.

    [ XAJA @ Cesta z mesta... zivot se zahradou, domaci zvirata, pestovani zeleniny... ]
    NIKK
    NIKK --- ---
    Neděláte někdo jablíčkovou přesnídávku a povidla bez zavařování? Děkuju za rady. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak mi ale došlo, že dělat lečo za studena je moc náročné na místo a počet sklenic. protože jak jsem to už zahřála několikrát tak se to dost slehlo a mám nyní sklenice napěchované jen ze 3/4. a pro jeden oběd budu muset použít tak 4-5sklenic. to jen tak na okraj
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANYSA: no bláto, já stejně lečo k obědu vařím min. 50-60min neboť čekám kdy se z leča vyvaří voda. nejíme to v polotekutém stavu.

    tak mi to nakonec nedalo a obsah každé lahve lupnu do rendlíku přivedu k varu a dám zpět do sklenice. pár sklenic už mi vystydlo a víčkou jsou směrem dovnitř a mají správný zvuk.

    takže jsem zoufalá z toho, že si asi nikdy nezavařím okurky neboť studené věci neumím :o/
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    VERONIKA22: po tolika převařeních už bude podle mě z leča bláto. Radši bych z toho nadělala zeleninový základ pod maso, k těstovinám, na pizzu atd.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak to opět nedopadlo dobře a všechny víčka jsou jako balon a to jsem zavařovala 30min 85-95st
    a to podotýkám, že zavařuju už 3-4roky a rukama mi prošlo snad 100 či víc sklenic a zkažený mám tak 2 ( opět lečo ) z loňska. to je nějaký začarovaný.

    ale je pravda, že ještě nikdy jsem nezavařovala něco studeného jako je nyní ta zelenina. takže než to všechno vyndám rozvařim a nakydám to tam vařicí tak ještě na pár lahvích zkusim vaše rady a s tím, že nechám víčko nedotažené. jen mám otázku kolik že má být té vody v hrnci? do 1/3 sklenice nebo do 3/4 sklenice?
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANYSA: ako píše trissie, poláme sa ti to. zavárame na hrubo nastrúhané. vytlačiť časť šťavy, natlačiť do pohárov, zasterilizovať.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANYSA: babička vždycky zavařovala strouhaná jablka na štrůdl - nastrouhat, napěchovat do lahve 1cm pod okraj (pořádně přimáčknout dnem dolů, aby vytekla šťáva), zavařovat jako kompot (bez nálevu a bez koření). Šlo by to asi i s těmi na plátky, ale trochu se ti nalámou :-(
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Já taky zatahuju víčka před sterilizací, ale když je vyndávám a překlápím na utěrku tak radši ještě utáhnu, povolené je tak jedno z deseti.

    Jinak nějaký tip jak zavařit jablka na koláč nejlépe jen nasucho, bez vody a bez koření ? A radši bych na plátky než strouhaná...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: možná máš lety vychytáno, jak je utáhnout přesně do té míry, že sice vzduch při zahřívání může ven, ale jak chladnou, tak se samy dotáhnout :-)
    ale u sterilizace horké náplně to není problém, protože máš horký vzduch hned ještě před utažením.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: My roky zatahujeme víčka před sterilizací a nějak jsem s tím nikdy neměla problém. Jestli je to tím, že ve šroubovacích sklenicích sterilizujeme hlavně marmelády a povidla (převracení na víčka mne neba), a u těch pár třešnových kompotů, houbiček a fazolek na kyselo jsem měla kliku, to nevím. Ale fakt zavařuju už asi 25 let a informaci o tom, že šroubovací sklenice je třeba dotahovat po sterilizaci, jsem se dočetla až letos tady (a když jsem sterilizovala letošní marmelády a fazolky, tak jsem na to stejně ani nevzdechla ;-), takže uvidíme, jestli mi to vyjde i letos)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: pro jistotu: předpokládá se, že vkládáš do horké vody (60-80C). Od té chvíle čekáš cca 15-25 minut, než dosáhne teploty 80C vnitřek zavařované konzervy. Pak teprve začínáš odpočítávat čas sterilizace.
    Pokud vkládáš do studené vody, tak počkáš, než se zahřeje voda na těch 80C, pak čekáš 15-25 minut, pak začíná sterilizace.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: Možná používám blbej termín... vypláchnutí sklenic a víček vařící vodou před tím, než se do nich nacpe obsah...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    no já taky čekala až teploměr ukáže 80st a pak teprve sledovala čas. tak to jdu zkusit znovu :o/
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: lečo robíme roky len zastudena. a máš pravdu. v tom prípade sterilizujeme varom, a to dobrú polhodinu od bodu varu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: ano, zvuk vypouklých víček je rozhodně blbě.
    20 minut v 80C vodě je taky rozhodně málo, sterilizuje se 20-30 minut při teplotě obsahu 80C, na dosažení teploty se počítá minimálně 15-25 minut a pak teprve začíná běžet sterilizace (alespoň 15 minut).
    Pokud to chceš zachránit, tak zpátky na start a zavařit znova. Jo a nezapomenout na to, že šroubovací sklenice se nedotahují nadoraz před sterilizací, ale až po ní.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    když na ty víčka zavařených sklenic zaťukám tak jak, že se pozná, že se nechytly? víčka jsou taková vyboulená ven ( šroubovací ) a zvuk je šílené dutý, jak při ťukání na balon??
    jen jednu sklenici mám takovou normální, že víčko je asi dovnitř ( podtlak ) a zvuk zní normálně utaženě.

    já včera dělala to lečo - že jsem nacpala nakrájené papriky a zapěchovala rajčaty. 20min jsem to nechala v 80st vodě a vyndavala jsem to jen vlažné. jak byl obsah sklenice studený tak se to jen krapítek ohřálo a zavařené to asi vůbec není :o/

    já prozatím zavařovala jen vařící věci. můžu poprosit o radu při jaké teplotě a jak dlouho zavařovat syrovou studenou zeleninu? nechce to nějak víc či déle?
    a ten zvuk vypouklých víček je asi blbě co?

    předem velké díky každému!!!!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANNNA: co znamená vypařování? fakt vůbec nevim oč jde
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Geniální :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: třeba ten, ale i ten běžný stačí, mi přijde. Hlavně po domytí otevřít dveře, aby to doschlo a brát sklenice a víčka do ruky zvenku - netlapat prstma dovnitř a nešmudlat to utěrkou.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Vidíš to :) Co nejrychlejší a nejteplejší program, že?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: dát je do myčky :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Tak, jako definitivního vítěze soutěže o "Nejotravnější část zavařování" vyhlašuji vypařování prázdných skleniček a víček :).

    Dá se to nějak obejít?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAR_TINA: ok zkusím ten 45% :o) a dám pak vědět jestli jde k večeři udělat obložená mísa
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VERONIKA22: Mrazíme celé bločky. 45% v pohodě, 30% může trochu ztratit schopnost být krájen. Ale vždycky ho můžeš v nejhorším nastrouhat a dát do nějakého jídla.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    nevím kde se zeptat tak zkusím zde. dá se eidam v celku dávat do mrazáku abych se pak dal použít třeba ke krájení na plátky?
    ( strouhaný mám v mrazáku běžně )
    ale už mě přestalo bavit mít otevřený sýr doma 3dny a pak ho pomalu plesnivý vyhodit když nakoupit jezdíme jednou za 7-10dnů
    tak že bych vždy vyndala nějaký bloček a v lednici nechala rozmrazit. zkoušel to už někdo?
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: ze zelí je možná nejlepší dělat pickles. Zkus se optat zde: [ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ]
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Tak to se můžu vykašlat na dotahování horkejch sklenic! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A musím se pochlubit, nakonec sem natrhala kilo ostružin a marmeláda je.

    Taková kyselejší a s kouskama, chuťově akorát pro mě. :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: ano je, lze to fyzikálně vysvětlit. Ten podtlak je přitáhne.
    Většinu marmelád otevírám klepáním víčka o stůl a zasouváním špičky nože pod víčko, až to zasyčí a lupne.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Před časem jsem tu řešila problém se sterilizováním s twist-off víčky a jejich nechytáním se: ANNNA:

    Po zdejší poradě je dávám zavařovat mírně povolené a funguje to, víčka se krásně chytají (s úspěšností 70-100%, várka od várky...). Jen mě zaujalo, že zhruba půlka těch povolených víček se během vaření jakoby sama utáhne, takže pak už rukou nejdou dotáhnout. Je to normální?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam