• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: Aha. Dik za info. Budu si to pamatovat, kdybych nahodou nekdy prisla k sadu :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    a celkom zaujímavá debata o jablčnej šťave (áno, nedalo mi to a potrebovala som sa presvedčiť, že to nerobíme len my:)

    ZAHRADA.cz > Uchování jablečného moštu bez sterilace
    http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani-ovoce-a-zeleniny/uchovani-jablecneho-mostu-bez-sterilace-3300/
    XAJA
    XAJA --- ---
    a teda tu v širokom okolí je to dosť známa vec, myslela som, že tak nejako všeobecne sa to robí. tak asi nie a bude to miestna špecialita:D
    XAJA
    XAJA --- ---
    TABBY: no, ako jablkový mušt s chrenom:) mne to chutí moc, ale som na to zvyknutá od detstva, robí sa to u nás odjakživa. proste jablčná šťava, ktorá zanechá taký ten mierne pikantný pocit v ústach. chuť jabĺk to neprerazí, je to skôr ako taký ten "ocásek" po dopití.

    ostatne, nič ťažké na vyskúšanie - skús si nastrúhať trochu chrenu do šťavy a tak na deň odložiť. tá chuť sa prejaví až po odležaní.

    hlavne teda v prípade, že človeku chren nevadí (niekoho môže dráždiť na žalúdok, alebo ho proste nemá rád), zakonzervuje tú šťavu bez toho, aby bolo nutné ničiť vitamíny teplom. a efekt to má, skutočne sa tá šťava minimálne do jari nepokazí. pravda, chladnejšie a tmavé miesto na uskladnenie je asi nutnosť.
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: TO je zajimave. Jak to chutna, ten most s krenem?
    XAJA
    XAJA --- ---
    KRKA: práve sme urobili prvých 120 l čerstvého muštu. ešte tak 200 l budeme robiť:))

    ad konzervácia. niekto robí tak, že priamo v hrnci zahreje na 80 st. a drží 20 min, preleje do sklenených fliaš, zabalí do deky a nechá pomaly vychladnúť. potvrdzujem trvanlivosť do nasledujúcej jesene, sused tak robí a ochutnávala som. niekto sterilizuje priamo v 7dcl pohároch, ako kompót.

    pravda, vitamínov tam moc nezostane. takže mi už roky rokúce robíme zásadne s chrenom.

    na dno nádoby cca 0,5 cm vrstvu strúhaného chrenu, naliať čerstvo vylisovanú šťavu až úplne povrch (aby pretekala), zatvoriť uzáver. vydrží bezpečne do veľkej noci - možno aj dlhšie, ale vždy ju stihneme vypiť:) uskladňujeme v chladnej komore.

    používame buď klasické sklenené fľaše, alebo 5 l demižóny, ten keď sa otvorí, tak preliať do fliaš a uskladniť v chladničke.
    LILY
    LILY --- ---
    KRKA: to je lepší dát do skla, máte-li. Z plastových flašek, které nejsou přímo určené k zahřívání, se může uvolňovat nějaký sajrajt.
    KRKA
    KRKA --- ---
    diky za rady, nakonec mama nekde sehnala velikej mrazak, takze to zkusime zamrazit a uvidime :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nemáte někdo nadbytečné bedny na úrodu? Narostla nám jablka, dýně a řípa a další plody a došly bedničky.
    [ LOOKING FORSHÁNÍM: bedna na ovoce / zeleninu / Praha, Mělník / 40 CZK ]
    KRKA
    KRKA --- ---
    VODOMERKA: no to mi prave radil ten znamej, ze prej dat do petek a na 85 stupnu zavarit, s flaskou se pry nic nestane a vydrzi to celou zimu. Alkohol tam dat nemuzu, chci to i pro maly dite :-) mozna by mu to teda chutnalo, ale nebudu to riskovat :D

    ZUZKAOU: zmrazeni me taky napadlo, ale z tech padavek co tu je to bude fakt tak 50 litru, takze tak velky mrazak nemame bohuzel.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZUZKAOU: kamaradi taky skladujou sterilizovanej jablecnej most v PET. jak to delaj nevim, ale funguje to :). nebo co tam cmrndnout trochu alkoholu pred zavickovanim?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: zmrazit a nebo vykvasit a vypálit. To s tím nalitím by fungovalo, kdyby jaksi to byly vysterlizované lahve a víčka a lila si tam vroucí šťávu. Ovšem jaksi u petek je poněkud problém s tím, že je taví i jen horká, natož vroucí voda. takže možná do vyvařenýho demižonu.
    KRKA
    KRKA --- ---
    prosim o radu.. nasi maji na zahrade asi 14 jabloni a na kazdy je asi 100kg jablek :-) a delame si z toho cerstvy most, ktery ihned spotrebujeme. Chtela jsem se zeptat, jak jde konzervovat/zavarovat tu stavu, aby vydrzela co nejdele? Vubec s tim nemame zkusenosti, tak bych byla vdecna za kazdou radu.. dekuji!

    jo a jedna znama mi trvdila, ze pry staci tu stavu nalit horkou do petek a ze pry vydrzela celou zimu?! To mi prijde divny, nevite nekdo?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: ked sa tam da kvalitny alkohol a len troska (mala lyzicka), tak to fakt nie je citit... moj chlap je abstinent, vsima si take veci... raz mi trochu usla ruka a do malej sklenicky som dala rovnake mnozstvo brandy ako do ostatnych, velkych sklenic, a vsimol si to... takze ak sa to s tym alkoholom neprezenie, on v tej teplej marmelade zmizne a po otvoreni nie je poznat... :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ALEXIS: já vím, že to je dobrá pojistka ale jako abstinent mi alkohol smrdí a marmeláda tím pádem též.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: u nas sa bezne dava na vrch marmelady lyzicka brandy alebo rumu ako "poistka" konzervacie... ale este nikdy sa mi nestalo, ze by to bolo nejak zvlast citit (moj mily je abstinent, ten by si to vsimol)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: pravda, babička lila na vrch marmelád polévkovou lžíci nějakého lihu či čeho a nyní ta přesnídávka voněla/smrděla stejně.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: no ale jeslti se tam vytvořil alkohol.. :) Znám lidi, co jsou schopni vypít i obyčejnou ústní vodu..
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: já ti nevim. vídám tady jen ty co sbírají železo. starý chleba a jiné jídlo tady zůstává a nikdo si ho nevšímá
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: mělas to věnovat bezdomovcům, ruce by ti líbali :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam