• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    KRKA: práve sme urobili prvých 120 l čerstvého muštu. ešte tak 200 l budeme robiť:))

    ad konzervácia. niekto robí tak, že priamo v hrnci zahreje na 80 st. a drží 20 min, preleje do sklenených fliaš, zabalí do deky a nechá pomaly vychladnúť. potvrdzujem trvanlivosť do nasledujúcej jesene, sused tak robí a ochutnávala som. niekto sterilizuje priamo v 7dcl pohároch, ako kompót.

    pravda, vitamínov tam moc nezostane. takže mi už roky rokúce robíme zásadne s chrenom.

    na dno nádoby cca 0,5 cm vrstvu strúhaného chrenu, naliať čerstvo vylisovanú šťavu až úplne povrch (aby pretekala), zatvoriť uzáver. vydrží bezpečne do veľkej noci - možno aj dlhšie, ale vždy ju stihneme vypiť:) uskladňujeme v chladnej komore.

    používame buď klasické sklenené fľaše, alebo 5 l demižóny, ten keď sa otvorí, tak preliať do fliaš a uskladniť v chladničke.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: zmrazit a nebo vykvasit a vypálit. To s tím nalitím by fungovalo, kdyby jaksi to byly vysterlizované lahve a víčka a lila si tam vroucí šťávu. Ovšem jaksi u petek je poněkud problém s tím, že je taví i jen horká, natož vroucí voda. takže možná do vyvařenýho demižonu.
    KRKA
    KRKA --- ---
    prosim o radu.. nasi maji na zahrade asi 14 jabloni a na kazdy je asi 100kg jablek :-) a delame si z toho cerstvy most, ktery ihned spotrebujeme. Chtela jsem se zeptat, jak jde konzervovat/zavarovat tu stavu, aby vydrzela co nejdele? Vubec s tim nemame zkusenosti, tak bych byla vdecna za kazdou radu.. dekuji!

    jo a jedna znama mi trvdila, ze pry staci tu stavu nalit horkou do petek a ze pry vydrzela celou zimu?! To mi prijde divny, nevite nekdo?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: ked sa tam da kvalitny alkohol a len troska (mala lyzicka), tak to fakt nie je citit... moj chlap je abstinent, vsima si take veci... raz mi trochu usla ruka a do malej sklenicky som dala rovnake mnozstvo brandy ako do ostatnych, velkych sklenic, a vsimol si to... takze ak sa to s tym alkoholom neprezenie, on v tej teplej marmelade zmizne a po otvoreni nie je poznat... :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ALEXIS: já vím, že to je dobrá pojistka ale jako abstinent mi alkohol smrdí a marmeláda tím pádem též.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: u nas sa bezne dava na vrch marmelady lyzicka brandy alebo rumu ako "poistka" konzervacie... ale este nikdy sa mi nestalo, ze by to bolo nejak zvlast citit (moj mily je abstinent, ten by si to vsimol)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: pravda, babička lila na vrch marmelád polévkovou lžíci nějakého lihu či čeho a nyní ta přesnídávka voněla/smrděla stejně.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: no ale jeslti se tam vytvořil alkohol.. :) Znám lidi, co jsou schopni vypít i obyčejnou ústní vodu..
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: já ti nevim. vídám tady jen ty co sbírají železo. starý chleba a jiné jídlo tady zůstává a nikdo si ho nevšímá
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: mělas to věnovat bezdomovcům, ruce by ti líbali :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    no bála jsem se to ochutnat neboť to fakt vonělo jak slivovice :oD ( jsem abstinent ), otevřela jsem tedy druhou...naprosto stejná scénka s kouřem a bubláním. otevřela jsem tedy třetí skleničku a ok. chutnala dobře, nic nekouřilo a nebublalo.
    ty dvě slivovice jsem tedy vyhodila abych dítěti nezpůsobila třeba průjem nebo tak něco.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKA22: A zkouselas to ochutnat? :-) Co dalsi kusy, postizeny stejne?

    Ale jinak scenka jak z nejakeho sitcomu. Pro okoli bajecna zabava, pro postizeneho jiz mene...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: Jejda, začínám se bát řady švestkových přesnídávek ve špajzu :) Ale možná je to cenná surovina, když máme tu "prohibici" :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    hustá scénka z dneška: otevřu 3týdny zavařenou švestkovou přesnídávku ( nikde žádná plíseň ), po zvednutí víčka se vznese docela velký oblak bílého kouře, přesnídávka začne bublat a polovina vybublá ze sklenice. čuchnu k tomu a smrdí to jako pálenka :oD

    to jsem fakt ještě neviděla :oD
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Podařilo se mi zavařit okurky loni spíš v kyselém nálevu,než sladkokyselém.. je možné to ted otevřít a dát do každé sklenice pár lžiček cukru a dát to znovu do trouby?nebo slít nálev,ten osladit a povařit a šup do trouby?
    Nehcce se mi to vyhodit
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Letos jsem prvně zavařovala podušená jablka a je to moc dobré, určitě doporučuju, v zimě využiju na lívanečky i na koláč. Jablka se rozvaří na minimálním množství vody (fakt maličko, jen centimetr/dva aby se to zpočátku nepřipalovalo, pak si pustí samy šťávu) okoření klasickým kořením podle chuti (šťáva z citronu, skořice, hřebíček, badyán a případně trochu cukru a rumu). Protom projet tyčovým mixérem (kousky jsou žádoucí) a dát do sklenic. Je to hustá hmota, drží na lžíci kopeček. Používá se na vdolečky s parádou místo povidel nebo na jablečný křehký koláč atd...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FRENNET: ten první recept,přesně takhle dělám povidla,tak nevím!bych tu dobu varu zkrátila,aby to mělo tekutější formu
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    má někdo skušenosti se švestkovým sirupem?
    práve mám naloženou půlku dávky v cukru z tohodle receptu:
    Švestkový sirup recept - Chytrá žena
    http://recepty.chytrazena.cz/svestkovy-sirup-142342.html

    jeste mám 2kg naloupaných, tak jestli někdo máte lepší tip, tak sem s nim. na netu jsem našla jenom dva recepty (první nahoře) a druhý:
    Recept: Švestkový sirup
    http://www.zenax.cz/recept_svestkovy_sirup_6104.htm
    ale nemám drtič, tak jsem zvolila ten první postup.

    a proč sirup? nic u nás nejede tak moc jako sirup a do čaje bude myslím asi nejlepší :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: u dotažení po sterilaci u horkého obsahu je to taková pojistka, ale bude to fungovat většinou i bez toho. U studeného to bez finálního dotažení spíš fungovat nebude.
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: jasný.. Takže je to ve finále fuk, jeslti člověk dotahuje nebo ne (v případě horkého obsahu).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: tak když plníš horkou náplň, on se vzduch nad náplní zahřeje relativně rychle - takže už v době, kdy připlácneš víčko a chystáš se ho utahovat, je vzduch už teplý, tedy má větší objem, a když to utáhneš a pak to vychladne, tak tam ten podtlak máš.
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: ahá, takhle to je, díky! :)
    Já zavařuju do šroubovacích, protože nemám doma takovou tu věc na přitlačení těch nešroubovacích.
    Jinak mám akorát tu zkušenost, že když se něco utáhne za horka, tak to tak nějak samo od sebe (aniž bych tušila proč) zůstane utáhnuté mnohem víc, než když dám do skleničky něco, co není horké, čili dovnitř ani ven nic nemůže a nezkazí se to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam