• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    při úklidu v komoře jsem opětovně narazila na propařovací hrnec (je to něco takového: http://hrnce.heureka.cz/orion-hrnec-nerez-na-odstavnovani-8l/specifikace/ - ale z hliníku a vyrobeno ještě v SSSR blahé paměti).

    Daruji do dobrých rukou za odvoz (kousek od Kralup). Na tu jednu várku bezinkového likéru jednou za dva roky to skladovat nebudu, tam jde šťáva vyrobit i jinak.
    KRKA
    KRKA --- ---
    IVA: diky, nakonec jsem to tak udelala .. tak uvidime :)
    IVA
    IVA --- ---
    KRKA: Je to mnoho let, co jsem med dělávala, ale nechávala jsem to v pokojové teplotě. mám pocit, že jsem ani lednici neměla :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz :-)
    varim pampeliskovy med a ve vsech receptech, co jsem nasla na netu pisou, ze se ma nechat po uvareni louhovat 24 hodin - netusite nekdo jestli v pokojove teplote nebo jestli to mam dat do lednice?

    dekuji, nikdy jsem to nedelala, tak abych to nezkazila, mam to rovnou dvojitou davku :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Já na chalupě běžně používám svařený nálev na okurky a jinou kyselou zeleninu několik dní po sobě - když mi zavařuju fazolky, jak mi dorůstají, tak je to vždycky jen pár skleniček, takže dělat na ně nálev samostatně by bylo zbytečně komplikované. A nálev na červenou řepu jsem taky už použila myslím i po týdnu, když se nám jednou řepy urodilo hodně a já to za víkend nestihla zpracovat.
    LILY
    LILY --- ---
    TRAVIX: voda, cukr, ocet, sůl
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    LILY: Pokud je to voda a cukr, pak by tomu nemělo nic být, doporučuji uskladnit na noc do ledničky.
    LILY
    LILY --- ---
    Zavařovala jsem řepu a zbyla mi asi půlka nálevu. Myslíte, že by se dal použít i zítra, když ho znovu svařím? Je mi trochu líto ho vylívat.
    MAUS
    MAUS --- ---
    LILY: v lednici celkem vydrží, ale jakmile je mimo, je to katastrofa .-)
    LILY
    LILY --- ---
    MAUS: jo, omylem. Chtěla jsem to pyré druhý den použít, ale nějak na to nedošlo. Není tudíž ani zavařené (jen za horka dané do sklenice), už několik měsíců ho mám v lednici a jeví se, že je v pořádku. Je to teda upečená a posléze rozmixovaná dýně, žádnou vodu ani nic jiného jsem nepřidávala.
    MAUS
    MAUS --- ---
    a povedlo se vám někomu zavařit pyré z dýně? jsem vyzkoušel všechno možný, ale taky to vždycky zkvasilo..
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Platkovana jabka delaji rodice leta, a pamatuju snad jednu dve zkazene sklenice. Coz nerikam proto, abych te nastvala, ale proto, ze metoda konzervace jablem to je dobra a chybu je treba hledat v necem jinem. Jinak potvrzuju, ze se jabka zavarenim dost sesednou...
    LILY
    LILY --- ---
    KAROLKA: jeslti nebyl ten robot třeba nějak lehce znečištěný..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LILY: cca hodinu, na hodně mírném "ohni"
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: mám šroubovací a dotahovala jsem je až když jsem je vytáhla z hrnce.Tak nevím, v čem je problém.Víčka se normálně po vychladnutí přicucla (jako že se nedala zmáčknout) ale prostě začal tam probíhat ten kvasicí proces, takže se nafoukly asi až po týdnu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: nebyl problém ve víčkách? máš šroubovací nebo klasická? Klasická musí být dotažená na maximum (a při druhém a dalším použití už se nemusí chytit), šroubovací se dotahují až po zavařování, jinak se taky nemusí chytnout.
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: tzn. to nějakou dobu vaříš? Jak dlouho cca? (netuším, jak funguje pekárna)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: nevim čím to je, ale první várku jablek jsem zavařila na plátky, i když jsem je tam napěchovala tak se po zavaření hodně sesedly a bylo jich tam tak do 3/4. Zkvasily mi asi 2 sklenice ze 6. Na druhou várku jsem si půjčila robot a nastrouhala je na robotu, napěchovala do sklenic a zavařila. Nechápu co se stalo, ale ze 6 sklenic je v pohodě jen jedna, přicuclá, ostatní začaly kvasit a nafoukly se.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TABBY: s křížkem po funuse... dělám to stejně jako SANTAL: - jen klasicky na sporáku, zase tolik práce s tím nebylo - jen do toho dávám návdavkem rum - voní to a chutná pak neskutečně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jojo, přesně tak. Trvanlivost nevím, myslím, že maximálně jsem našla jednu sklenici asi po osmi letech a byla použitelná :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam