• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ZUZKAOU: no a co normální kvas na pálenku? Jeden kámoš podával ořechovku jako pálenku, moc dobrá, ale jak to dělá, jsme se zamopněli zeptat.
    LAMUSHKA
    LAMUSHKA --- ---
    ZEMINO: ja na 1.5kg ovoce davam 350 gramu cukru, pomalu privedu k varu, 5 minut varim, pres sitko preliju ovoce, stavu vratim na sporak, pridam 3 velke lzice citronove stavy, a varim na silny plamen alespon 20 min, nebo vic, a pak vratim ovoce a jeste nejakou dobu varim. Je fakt, ze je marmelada trosku tekutejsi, ale tak vynikajici chut s zelirovacim cukrem nebo s pektogelem neziskas!!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Trocha oříšků z vlastní zahrádky - džem, pickles, víno, ořechovice.

    A dá se to zkvasit?: Nezralé ořechy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/nezrale-orechy.html
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ja se zeptam asi blbe, ale prece, jsem totalne nezkusena, ale propadla jsem kouzlu chuti nakladaneho kvetaku a ted zrovna je kvetak tak krasny, ze premyslim nalozit si ho sama, jen par sklenic... nejake uskali? nikdy jsem nic nez detske kejdy na par dni nezavarovala... pripadne diky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: já bych začala lžičkou, provařila, udělala talířkový test a pak případně přidala další.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: a kolik tak té kys.citronové?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: a jaký pektogel máš? já používám 3:1 - pokud máš pektogel 1:1 nebo 2:1, tak jde přejít na ten "lepší".
    Citronovka to určitě trochu stáhne, jestli máš hodně sladké jahody, tak by i teoreticky šlo použít míň cukru, ale lepší je vzít ten koncentrovanější pektogel.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: diky a kolik tak asi na 1kg ovoce?
    ted jsem tu jahodovou marmeládu ochutnala a je hrozně sladká,dá se tam dát mín toho cukru,než je napsáno nebo to ta kyselina citronová stáhne trochu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: pektogel ne, přidat kyselinu citronovou.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A ještě dotaz.Obvykle jsem dělala marmelady s želirovacím cukrem,ted jsem dělala jahodo-jablečnou marmeládu s pektogelem a ikdyž jsem ji vařila aspon 20minut,tak neztuhla,tak jak bych si představovala.. Je to normální?nebo kde byla chyba?když bych přisypala více toho pektogelu,ztuhlo by to?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já dělám ovocné kompoty (merunky/jahody) a tudíž nejspíš i švestky (ty nemám zapsané v "kuchařce") na 80 stupnu podle tvrdosti 10-25 minut v troubě na plechu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: teď - z jarní zeleniny, v průběhu léta by mohly být, ale ne tak extra dobré a pak na podzim, do pozdního podzimu, z výsadeb v konci léta. Ty podzimní jsou bývají takové hutnější a chutnější, jsou víc vhodné na zamražení nebo zavaření.

    Heslo : rostliny krátkého dne
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: To je nosna myslenka. Btw, kdy budou v sezone kvetaky a brokolice?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Až si nadu čas, zkusím vyhledat a dát na nástěnku nějaký plodový sezónní kalendář. Plus postupně si dělám svůj v našich podmínkách, ale to bude rok trvat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: Nemám, tedy ne na ovoce. Bohužel. V posledních letech, kdy si to píšu, zavařuju jen lečo, zeleninu, rajčatové rozvary, marmelády a povidla (poslední dvě nezavařuju, jen leju horké do sklenic). Ovoce jsme dělávali v pračce (90st, ponor, 45 minut) a třeba v naší rodině běžně bouchaly hrušky a naopak jahody a třešně nikdy. Švestky by v kompotu nikdo nejedl, jsou chlupaté :)

    Letos budu možná testovat broskve (zatím je obalený strom, ťuk ťuk) a hrušky, dám vědět. Ale citlivé ovoce bych dělala v ponoru, ne v troubě.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Tech 40 minut pri 150 mas vyzkousenych? (Ptam se proto, ze mi pri 180 stupnich vybublall svestkovy kompot po cele troube. A trvalo mu to ani ne cvrt hodky.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORISKOVANUTELA: stačilo by myslet ;). Dnes máme 10. června, celý květen prší a je teplota pod normálem. Jaká zelenina dozrává venku a ve vzdušných fóliákách ? Chřest, ředkvičky, kedlubny, saláty, první mrkev - tenká, malá s natí, hrachové lusky, květák, jarní cibulka, některé natě a byliny.

    Cuketa se právě teď přenáší sadba ze skleníků na pole, rajčata jsou venku 14 dní až 3 týdny, mají těsně po květu a lilky, jsou cca 10 cm velké rostliny před květem, taktéž ve sklenících. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam