• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A ještě dotaz.Obvykle jsem dělala marmelady s želirovacím cukrem,ted jsem dělala jahodo-jablečnou marmeládu s pektogelem a ikdyž jsem ji vařila aspon 20minut,tak neztuhla,tak jak bych si představovala.. Je to normální?nebo kde byla chyba?když bych přisypala více toho pektogelu,ztuhlo by to?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já dělám ovocné kompoty (merunky/jahody) a tudíž nejspíš i švestky (ty nemám zapsané v "kuchařce") na 80 stupnu podle tvrdosti 10-25 minut v troubě na plechu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: teď - z jarní zeleniny, v průběhu léta by mohly být, ale ne tak extra dobré a pak na podzim, do pozdního podzimu, z výsadeb v konci léta. Ty podzimní jsou bývají takové hutnější a chutnější, jsou víc vhodné na zamražení nebo zavaření.

    Heslo : rostliny krátkého dne
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: To je nosna myslenka. Btw, kdy budou v sezone kvetaky a brokolice?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Až si nadu čas, zkusím vyhledat a dát na nástěnku nějaký plodový sezónní kalendář. Plus postupně si dělám svůj v našich podmínkách, ale to bude rok trvat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: Nemám, tedy ne na ovoce. Bohužel. V posledních letech, kdy si to píšu, zavařuju jen lečo, zeleninu, rajčatové rozvary, marmelády a povidla (poslední dvě nezavařuju, jen leju horké do sklenic). Ovoce jsme dělávali v pračce (90st, ponor, 45 minut) a třeba v naší rodině běžně bouchaly hrušky a naopak jahody a třešně nikdy. Švestky by v kompotu nikdo nejedl, jsou chlupaté :)

    Letos budu možná testovat broskve (zatím je obalený strom, ťuk ťuk) a hrušky, dám vědět. Ale citlivé ovoce bych dělala v ponoru, ne v troubě.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Tech 40 minut pri 150 mas vyzkousenych? (Ptam se proto, ze mi pri 180 stupnich vybublall svestkovy kompot po cele troube. A trvalo mu to ani ne cvrt hodky.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORISKOVANUTELA: stačilo by myslet ;). Dnes máme 10. června, celý květen prší a je teplota pod normálem. Jaká zelenina dozrává venku a ve vzdušných fóliákách ? Chřest, ředkvičky, kedlubny, saláty, první mrkev - tenká, malá s natí, hrachové lusky, květák, jarní cibulka, některé natě a byliny.

    Cuketa se právě teď přenáší sadba ze skleníků na pole, rajčata jsou venku 14 dní až 3 týdny, mají těsně po květu a lilky, jsou cca 10 cm velké rostliny před květem, taktéž ve sklenících. ;)
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju:-) škoda, že není "patent" na českou zeleninu... Co kolikrát markety napíšou, tomu moc nevěřím:-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORISKOVANUTELA: 1) rozvařit zeleninu na plechu a nacpat do sklenic ještě horké a zavařit.
    2) sklenice postavit na plech, zalít vodou do výše plechu bez 1 cm, zavřít do trouby na 150 stupňů a nechat 40-45 minut. Pak vypnout a nechat 30 minut ještě uvnitř.

    3) dováženou nebo skleníkovou zeleninu bych nezavařovala, není přirozeně dozrálá a nemá dost cukrů a chuťových látek. Jednak to bude nevýrazné a jednak není jistota, že se to nezkazí.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Jak zavařovat v troubě na plechu? Nedávno se mi tu objevilo pár paprik, rajčat, cuket a lilků, a máme na bytě dost bojový podmínky na zavařování, (málo a malý hrnce....)
    Dík:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych takovou obecnou otázku.
    Dělala jsem ted bezové štávy.. na 2x první várka je proti té druhé podstatně žlutější.. je to tím,že na té první bylo více pylu?květy byly sbírané opravdu před dešti,ted várka z pátku určitě nějakou kapku stihla.
    A když je ta 2.várka světlejší,je i "míň učinná" - jakože jsem na netu viděla psané,že se i k bez sirupu má přistupovat jkao k bylině a nepřehánět to.. tak jeslti tu 2.světlejší várku můžu pít v klidu,že má nižší učinky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    při úklidu v komoře jsem opětovně narazila na propařovací hrnec (je to něco takového: http://hrnce.heureka.cz/orion-hrnec-nerez-na-odstavnovani-8l/specifikace/ - ale z hliníku a vyrobeno ještě v SSSR blahé paměti).

    Daruji do dobrých rukou za odvoz (kousek od Kralup). Na tu jednu várku bezinkového likéru jednou za dva roky to skladovat nebudu, tam jde šťáva vyrobit i jinak.
    KRKA
    KRKA --- ---
    IVA: diky, nakonec jsem to tak udelala .. tak uvidime :)
    IVA
    IVA --- ---
    KRKA: Je to mnoho let, co jsem med dělávala, ale nechávala jsem to v pokojové teplotě. mám pocit, že jsem ani lednici neměla :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    dotaz :-)
    varim pampeliskovy med a ve vsech receptech, co jsem nasla na netu pisou, ze se ma nechat po uvareni louhovat 24 hodin - netusite nekdo jestli v pokojove teplote nebo jestli to mam dat do lednice?

    dekuji, nikdy jsem to nedelala, tak abych to nezkazila, mam to rovnou dvojitou davku :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    LILY: Já na chalupě běžně používám svařený nálev na okurky a jinou kyselou zeleninu několik dní po sobě - když mi zavařuju fazolky, jak mi dorůstají, tak je to vždycky jen pár skleniček, takže dělat na ně nálev samostatně by bylo zbytečně komplikované. A nálev na červenou řepu jsem taky už použila myslím i po týdnu, když se nám jednou řepy urodilo hodně a já to za víkend nestihla zpracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam